bihon.ro Web analytics

Profitul reinvestit în învățământul profesional, scutit de impozit

De Dan Birta

Profitul reinvestit în învățământul profesional, scutit de impozit

Firmele care sprijină învățământul profesional – dual vor beneficia de mai multe facilități fiscale.
Scris de Dan Birta - Firmele care sprijină învățământul profesional – dual vor beneficia de mai multe facilități fiscale.

Potrivit unui proiect de lege adoptat marți, 27 octombrie 2020, de către Camera Deputaților, agenții economici care susțin învățământul profesional – dual vor avea mai multe beneficii. Astfel, profitul reinvestit pentru susținerea învățământului profesional – dual prin asigurarea pregătirii practice a elevilor, asigurarea burselor elevilor, precum și a cheltuielilor pentru formarea de calitate a elevilor va fi scutit de impozit.

De asemenea, cheltuielile de sponsorizare și mecenat, cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii, se vor scădea din impozitul pe profit.
Microîntreprinderile care acordă burse elevilor din sistemul profesional – dual vor scădea sumele sumele aferente din veniturile microîntreprinderilor până la nivelul de reprezentând 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pe trimestrul în care au datorat sumele respective.

Proiectul de lege a fost inițiat de mai multe partide și vrea să rezolve într-o mică parte situația învățământului profesional – dual.

„Situația actuală a învățământului profesional românesc este una sumbră, din perspectiva lipsei formărilor profesionale de calitate care să țină pasul cu dinamica pieței muncii și a cerințelor pe care le presupune desfășurarea activităților economice”, arată inițiatorii proiectului.

„Conceptul de învățământ profesional – dual nu reprezintă o modalitate de privatizare a educației ci, mai degrabă, face trimitere la nevoia unei sincronizări între cererea de pe piața forței de muncă și oferta de resursă umană, ca rezultat al formării profesionale realizate de învățământul profesional – dual”, se spune în expunerea de motive.

Toate aceste măsuri țin de politica fiscal-bugetară națională de susținere a învățământului și creștere a forței de muncă calificată. Astfel de măsuri nu intră în sfera ajutorului de stat, Comisia Europeana statuând că stimulente fiscale pentru susținerea formării/educației nu sunt considerate ajutor de stat, ci măsuri fiscale generale de care beneficiază toți operatorii economici. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege mai trebuie promulgat de președinte.

În Bihor

Demersurile pentru realizarea învățământului profesional – dual în județul Bihor au început în urmă cu trei ani, prin Asociația Firmelor Bihorene (AFB). „Am început cu o clasă de 14 elevi și azi avem 80 de elevi în învățământul profesional – dual în meseriile de mecanic auto, electrician auto și tâmplar. Pentru anul viitor vrem să mai facem clase de constructori și tapițeri”, ne-a declarat Radu Silaghi, directorul executiv al AFB.

Referitor la scutirea de profitul reinvestit în învățământul profesional – dual, Radu Silaghi este de părere că ele sunt foarte importante și binevenite. Cu condiția ca pandemia să nu se extindă și să ajungem la o criză economică. „Nu vreau să mă gândesc ce s-ar putea întâmpla atunci, când firmele ar trebuie să dea oameni afară, nu să mai primească elevi în învățământul profesional – dual”, a precizat directorul executiv al AFB.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pieton lovit pe strada Ovidiu Densușianu din Oradea
  Un accident s-a petrecut luni de dimineață în strada Ovidiu Densușianu din Oradea.

  BIHON Sport local

  Luceafărul Oradea a ajuns la minus 10 puncte

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul șef al Poliției Locale din Oradea a fost condamnat la 5 ani de închisoare
  Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul polițist local Paul Kover a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. 1

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Karpaten Bistro Haus, un restaurant orădean în stil bavarez! Evenimente private, meniul zilei, happy hour 1+1 gratis, muzică live, livrări la domiciliu!
  Orădenii care doresc să servească un meniu deosebit cu specific bavarez o pot face aproape de centrul orașului, la Karpaten Bistro Haus. Localul este situat pe strada Tudor Vladimirescu, nr. 77/A, pe locul fostului restaurant Intim.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Festivalul Baroc în Cetate: Oradea devine capitala muzicii baroce
  A doua ediție a Festivalului Baroc se va derula în perioada 23-31 mai 2022.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  An pregătitor pentru studenții străini din cadrul Universității din Oradea
  Studenții străini au la dispoziție un an pentru a învăța limba română, în cadrul unui program dezvoltat de Facultatea de Litere din Oradea.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.