bihon.ro Web analytics

Programul „Noua Casă”, stimulent pentru constructori

De Dan Birta
Reactualizat la:

Programul „Noua Casă”, stimulent pentru constructori

Reactualizat la:
Programul „Noua Casă” aduce beneficii atât pentru sectorul construcţiilor, cât şi pentru cei care vor să-şi achiziţioneze o casă.
Scris de Dan Birta - Programul „Noua Casă” aduce beneficii atât pentru sectorul construcţiilor, cât şi pentru cei care vor să-şi achiziţioneze o casă.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) anunță demararea în scurt timp a Programului „Noua Casă”, inițiat de Guvernul României. Acesta va continua în bună măsură spiritul Programului „Prima Casă”, dar va aduce noi facilități în schema de finanțare-garantare oferită de stat.

Principalul obiectiv al noului program guvernamental este de a facilita achiziția de locuințe adaptate standardelor de locuire moderne, creșterea calității spațiului de locuit și a spațiilor comune, precum și reducerea riscului seismic prin favorizarea achiziționării de locuințe noi, consolidate sau reabilitate. Un alt efect direct al programului va fi stimularea pieței construcțiilor și a tuturor sectoarelor conexe, care contribuie la un stil de viață adaptat realităților actuale.

Noutăți

Modificările aduse de noul program, se referă, în principal la plafonul creditelor ce pot fi accesate de către beneficiari pentru achiziția de locuințe noi sau asimilate și alte tipuri de locuințe.

Astfel, creditul destinat achiziției unei locuințe noi sau asimilate de maximum 140.000 EUR, echivalent lei, este compus din finanțarea acordată de instituția de credit, în valoare de maximum 119.000 EUR, echivalent lei și avansul plătit de beneficiar. Finanțarea acordată de instituția de credit este garantată de către stat, prin FNGCIMM, în procent de maximum 60%, exclusiv dobânzile, comisioanele și cheltuielile bancare aferente finanțării garantate. Creditul acoperă maximum 85% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinței.

Creditul destinat achiziției celorlalte categorii de locuințe de maximum 70.000 EUR, echivalent lei, este compus din finanțarea acordată de instituția de credit, în valoare de maximum 66.500 EUR, echivalent lei și avansul plătit de beneficiar. Finanțarea acordată de instituția de credit este garantată de către stat în procent de maximum 50%, exclusiv dobânzile, comisioanele și cheltuielile bancare. Creditul acoperă maximum 95% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare al acesteia.

FNGCIMM face precizarea că „prin locuință nouă se înțelege orice locuință, recepționată la terminarea lucrărilor, cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat precum și locuințele supuse unor lucrări de intervenție în vederea consolidării sau reducerii riscului seismic”. Avansul va fi de minimum 15% din prețul de achiziție al locuințelor noi și asimilate și de minimum 5% din prețul de achiziție al celorlalte categorii de locuințe.

Eligibilitate

Criteriile de eligibilitate în cadrul programului au rămas neschimbate. Astfel, poate avea calitatea de beneficiar al Programului orice persoană fizică care la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită, fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafață utilă mai mică de 50 mp.

Cristian Păun, președintele FNGCIMM, a declarat la Digi24 că Programul „Noua Casă” poate aduce beneficii atât pentru sectorul construcţiilor, cât şi pentru cei care vor să-şi achiziţioneze o casă.

„Un element de noutate care vine cu acest program este că se acordă garanţii şi pentru creditarea companiei care construieşte, tocmai pentru a mai reduce din această presiune a dezvoltatorilor care îşi bazează finanţarea pe bancă şi pe clientul lui. Poate fi un program care, în criză, poate produce nişte beneficii pentru sectorul construcţiilor, pentru cei care vor să-şi ia o casă. Să nu uităm că, totuşi, România aşa cum arată ea în momentul de faţă are un PIB în care sectorul construcţiilor este important”, a subliniat Cristian Păun.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Numele pe care Prințul Harry și Meghan Markle l-au ales pentru un câine adoptat, obscen în România
  Ducii de Sussex au adoptat un labrador negru, imediat după căsătorie dar nu au dezvăluit până acum numele acestuia. Termenul reprezintă moneda oficială a statului Botswana.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lidia Popa: Palatul Poștelor reabilitat cu 4,3 milioane euro
  Clădirea este monument istoric și a fost construită în stil ecletic între anii 1894-1909. 1

  BIHON Sport local

  Eșec drastic pentru CAO. Orădenii mai pot spera doar la locul 2
  Echipa orădeană a pierdut cu 1-3 duelul cu CSM Satu Mare și mai poate spera doar la locul 2, promovabil în anumite condiții. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Polaris, scoasă din jocul salubrității orădene
  RER Vest SA a rămas unic ofertant în licitația pentru contractul multianual, scos la mezat de Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Klaus Iohannis: Școala începe pe 14 septembrie. Restricții aplicate după trei scenarii
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat scenariile după care vor fi aplicate restricții în noul an școlar, care va începe pe 14 septembrie. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dacian Palladi, reacție la scenariile Președintelui: „Decizia ultimă trebuie a fi recunoscută ca aparținând părinților și nicidecum statului”
  Membru al Consiliului Școlii Doctorale de Sociologie din cadrul Universității din Oradea, profesor asociat al Universității ”Emanuel” din Oradea, profesor la școala lui Mihai Neamțu, alături de nume sonore precum Cătălin Avramescu, Dacian Palladi a oferit multă vreme consultanță de orientare în carieră pentru elevi.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.