bihon.ro Web analytics

Punţi de legătură între IMM-uri pentru ecosisteme de inovare

Reactualizat la:

Punţi de legătură între IMM-uri pentru ecosisteme de inovare

<p>Participanţi la conferinţă </p>
Reactualizat la:
Peste 90 de tineri antreprenori, oameni interesaţi de nou, de progres, au participat la cea de-a II-a ediție a ”Zilei Inovării pentru IMM-uri”.
Scris de Raul Simea - Peste 90 de tineri antreprenori, oameni interesaţi de nou, de progres, au participat la cea de-a II-a ediție a ”Zilei Inovării pentru IMM-uri”.

Evenimentul a avut loc la Ramada şi a fost organizat de Fundaţia Comunitară Oradea. Mediului de afaceri local, universități, autorități publice, asociații de business, cu toţii au fost interesați de tema propusă pentru acest an de FCO și dornici de stabilirea unor punți de legătura pentru lansarea propriilor ecosisteme de inovare. Conform unui studio prezentat de Sorin Constantin, fondator al Fundaţiei Comunitare Oradea şi realizat de Global Inovation Index în 2016, România ocupă locul 48 în lume în ceea ce priveşte resursele investite în cercetare, inovare. Conform studiului, chiar dacă Moldova este pe o poziţie mai joasă, din perspectiva input-urilor- investiţiilor, din perspectiva output-urilor este cu mult deasupra noastră.

„Aceasta înseamnă că deşi investesc mai puţine resurse ca noi, o fac cu mult mai multă eficienţă”, a spus Sorin Constantin. Din punctul de vedere al competitivităţii globale, România ocupă, în acelaşi studiu, poziţia 62, tendinţa fiind de descreştere faţă de anul trecut când ocupam poziţia 53. „Cei de la weforum au luat în considerare 12 elemente când au stabilitit aceste poziţii, iar ceea ce ne doare cel mai tare este zona de inovare. Cel mai mult ne trage în jos rapiditatea cu care o firmă se înfiinţează, capitol la care suntem la coadă pe poziţia 100…Multinaţionalele găsesc bugete pentru inovare, însă din perspectiva randamentului, IMM-urile stau mai bine chiar dacă investesc bugete mai mici. Sunt IMM-uri locale, cele pentru supravieţuire şi IMM-uri care fac inovare, pe termen lung, care se adresează pieţei globale. Concluzia e că o multinaţională poate suporta de una singură investiţii în inovare dar nu cu rezultate pe măsură. În Oradea sunt 1 500 IMM-uri înregistrate, din ce în ce mai puţine cu capital românesc.”, şi-a argumentat Sorin Constantin ideea că un astfel de eveniment trebuia să aibă loc la Oradea.

Sorin Constantin

Sorin Constantin

Mai mult decât atât, a spus vorbitorul, Oradea şi-a anunţtat ca obiectiv de a deveni smartcity, perspectivă din care „poate fi în măsură să genereze ecosisteme de inovare”. La eveniment a fost prezent în calitate de speacher city managerul Oradiei Dacian Palladi, care a dezvoltat tema „Oradea, oraş intelligent”. Ziua inovării pentru IMM-uri s-a derulat, ca şi anul trecut, în parteneriat cu Universitatea Hasselt din Belgia.

Doctorand la Hasselt, Oana – Maria Pop a lucrat cu firme de servicii de gestionare a inovării din Suedia şi Danemarca. Oana are ca domenii de expertiză educaţia în managemntul informaţiei, ecosisteme de inovare şi marketing digital. Tânara doctorandă şi-a argumentat prezenţa şi în acest an la eveniment din perspective faptului că şi-a propus să continue ceea ce anul trecut părea un experiment pentru toată lumea, dar ceea ce ulterior s-a dovedit a fi un success. „Este o onoare deosebită, e un sentiment grozav să aduc acasă ceea ce am învăţat în străinătate. Sper că de aici, ca anul trecut, să plecăm cu idei pentru studiile noastre. Dacă anul trecut am vorbit despre cum să-ţi alegi pertenerii pentru inovare – la nivel micro, acum vrem să stabilim, la nivel macro, legăturile dintre aceşti parteneri. Rolul nostru este să asigurăm susţinere dezvoltării comunităţii locale”.

Oana Maria Pop

Oana Maria Pop

Tot de la Hasselt au venit Ruth Vanderzande care a explorat, într-o lucrare de master, principalele provocări cu care IMM-urile din Europa de Est se confruntă atunci când se angajează în procesul de inovare deschisă şi modul în care ar trebui gestionate aceste provocări. Profesor de strategie şi Managementul Inovaţiei , Nadine Roijakkers a fost cel de-al treilea reprezentant al Universităţii Hasselt, expert evaluator pentru Comisia Europeană, domeniul de expertiză al său cuprinzând asocieri şi reţele, consiliere pentru IMM-uri şi inovare deschisă. Speacherii de la Hasselt au deschis conferinţa care a avut ca temă: “Cum să construim un ecosistem eficient de inovare?”. Concentrat în studiile sale pe un domeniu care interesează Bihorul, cel al revoluţiei gazelor de şist, Michael LaBelle, professor asistent la Şcoala de Business a Central European University Budapesta a avut ca subiect oraşele inteligente din perspetivca tehnologiilor

Ruth Vanderzande

Ruth Vanderzande

În cadrul ediției din 2016 a ZIMM, organizatorii şi-au propus să abordeze importanța ecosistemelor de inovare atât la nivel macro, cât și la nivel microeconomic, ca un cadru de dezvoltare pe termen lung a strategiilor inovatoare ale IMM-urilor.
De-a lungul unei zile de conferință au fost abordate, în cadrul prezentărilor și al atelierelor de lucru, subiecte ce țin de rolul autorităților publice în crearea de sisteme inteligente favorabile inovării, dar și cele ce țin de calitățile și lista de priorități pe care antreprenorii trebuie să le aibă pentru a reuși să dezvolte ecosisteme proprii eficiente prin care să se diferențieze.

Consultant în Malta

Anamaria Magri Pantea, consultant Ascend Consulting, Malta este orădeancă. Ea oferă asistenţă specializată în managementul informaţiei, în dezvoltarea afacerilor şi accesul la fondurile europene atât pentru organizaţiile publice, cât şi pentru cele private. Economist la bază şi absolventă a MBA Business School Edinburg, orădeanca are 15 ani de experienţă în structurarea şi executarea de proiecte precum şi o vastă experienţă în lucru cu Comisia Europeană. În cadrul evenimentului, Anamaria Pantea Magri a susţinut un atelier cu tema „Inovare în fiecare IMM: în practică”.

Guilaume Leymonerie, fondator şi preşedinte 3E Group Franţa şi directorul generalal Decitex Franţa , care face parte din grupul 3E Concept, au vorbit participanţilor despre Ecosistemele de inovare de la Decitex, prezentând un studiu de caz. Ambii vorbitori au studii de master în administratrea afacerilor. Nils Riancho spune că se concentreză pe inovaţie ca un factor de diferenţiere cheie împotriva concurenţei pentru dezvoltarea vânzărilor internaţionale ale companiei sale. Director la Impact Hub Cluj Napoca, locul de întâlnire al comunităţii creativilor, antreprenorilor, specialiştilor IT, freelancerilor, Hajnalka Bessenyei a creat deja o comunitate a inovării li din această perspectivă a vorbit la eveniment.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -C. 10 si 15.12.2021 - PL Rural + Beius + Alesd - anuntate cu 2 zile, respectiv cu 5 zile

  România

  Guvernul pregătește relaxări de sărbători. Purtatul măștii de protecție în locuri deschise ar putea fi eliminat
  Guvernul pregăteşte o relaxare a restricţiilor, a anunţat, marţi, premierul Nicolae Ciucă. El precizează că purtatul măştii de protecţie ar putea fi eliminat în anumite locuri. Decizia va fi luată miercuri.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Eveniment de excepție în Oradea: ,,Colind de Crăciun”
  Invitați speciali: Marius Ciprian Pop, Luminița Anghel și Aurelian Temișan.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se închide Ștrandul Ioșia
  Ștrandul Ioșia din Oradea se închide începând de luni, 13 decembrie 2021, pentru o perioadă de o lună și jumătate, urmând să se redeschidă marți, 1 februarie 2022.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Percheziții la Vama Borș pentru corupție
  Procurori ai Tribunalului Bihor, dar și din Ungaria precum și polițiști de la Direcția Generală Anticorupție Oradea au blocat vama Borș 1 marți dimineață. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Medicul orădean Carmen Pantiș, invitată la Florin Călinescu Show: „Doamna Pantiș este un erou"
  Șefa Colegiului Medicilor Bihor, orădeanca dr. Carmen Pantiș a fost invitată joi, 02 decembrie, la emisiunea lui Florin Călinescu, de pe PrimaTV. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.