bihon.ro Web analytics

Radarul Balastierelor, aproape de finalizare. Cu ajutorul aplicației, oricine va putea verifica legalitatea transportului de balast

De Simona Drimbău
Reactualizat la:

Radarul Balastierelor, aproape de finalizare. Cu ajutorul aplicației, oricine va putea verifica legalitatea transportului de balast

FOTO: ABA Crișuri
Reactualizat la:
În foarte scurt timp, România va beneficia de cel mai modern sistem informatic de monitorizare a exploatării și transportului de agregate minerale.
Scris de Simona Drimbău - În foarte scurt timp, România va beneficia de cel mai modern sistem informatic de monitorizare a exploatării și transportului de agregate minerale.

Echipa de dezvoltare testează zilele acestea versiunea finală a sistemul alături de specialiști din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și A.N.”Apele Române”.

Cei care exploatează ilegal balast din albiile râurilor produc pagube iremediabile atât ecosistemelor acvatice cât și lucrărilor hidrotehnice sau infrastructurii rutiere. Prin aceată aplicație, fiecare cetățean va putea contribui la stoparea exploatărilor ilegale de agregate minerale. Odată cu implementarea noului sistem, oricine va putea verifica, după numărul de înmatriculare, dacă un astfel de transport deține aviz legal sau nu.

Controale

De la începutul anului și până în prezent, inspectorii din cadrul ABA Crișuri au efectuat 49 de controale la balastiere. Pentru exploatarea ilegală a perimetrelor din terase s-au aplicat amenzi în valoare de 35.000 de lei. Inspectorii au verificat dacă agenții economici desfășoară activitățile de exploatare a nisipului și pietrișului în baza actelor de reglementare și dacă se respectă prevederile impuse de avizele de gospodărire a apelor”, a precizat Ionel Avrigeanu, directorul ABA Cișuri.

Platforma electronică dezvoltată la nivelul ministerul de resort va fi un instrument util de management și control al materialelor și provenienței agregatelor minerale, indiferent de locul unde acestea sunt exploatate, fie că vorbim despre albiile râurilor, maluri sau terase. Platforma va furniza autorităților competente din domeniu o evidență clară a utilizatorilor/beneficiarilor care funcționează în baza actelor emise de autorități. De asemenea, va putea fi accesibilă și cetățenilor.

Conform noilor modificări legislative (prin Legea nr.122/2020, la art. 33, alin. 10-14), inspectorii Administrațiilor Bazinale de Apă primesc atribuții suplimentare de control. Aceasta înseamnă că, împreună cu celelalte instituții de control și anume: Agenția Națională pentru Resurse Minerale, Garda Naţională de Mediu, Inspectoratul General al Poliției Române și Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, vor putea identifica mult mai eficient circulația agregatelor minerale exploatate ilegal, aplicând sancțiuni și amenzi ori de câte ori va fi constatată nerespectarea prevederilor legale.

„Cu alte cuvinte, cadrul legal ne va permite ca, împreună cu organele competente, să avem evidența privind exploatarea, proveniența, circulația și comercializarea agregatelor minerale pentru ca, în cazul în care se constată nerespectarea prevederilor legale, materialele de balast să fie confiscate și valorificate conform legii”, a concluzionat directorul ABA Crișuri.

În bazinul hidrografic Crișuri, pentru anul în curs, au fost planificate 67 de controale la balastiere. Acțiunea de verificare și control continuă în teren conform planificării.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. andreea says:

  nu ne trebuie radar sa vedem ca in localitatea Taut se scoate din cris zeci de camioane si vandut la ban grei,iar cand vin controale numai gasesc la lucru pe nimeni ca au fost sunati de sefu sa dispara de la lucru.Multumim CPC ca ne distrugi

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Concedierile de la CJ Bihor: replici acide între Mang și Bolojan
  Ioan Mang: concedierile au unicul scop să crească imaginea cuiva! Bolojan: dacă această administrație nu va face o treabă bună, va fi sancționată la vot, așa cum ați fost dvs. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cseke Attila – un senator acuză
  Senatorul UDMR nu este de acord cu modificarea modului de alocare a fondurilor europene pentru dezvoltarea UAT-urilor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Interioo a deschis primul showroom din România, la Oradea, în ERA Home Center!
  Desfășurat pe o suprafață de peste 1000 de metri pătrați, noul showroom de gresie, faianță și obiecte sanitare oferă orădenilor o experiență unică în ceea ce privește amenajările interioare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Programul Cimitirului Municipal de Ziua Morților
  Administrația Domeniului Public SA Oradea anunță că sâmbătă, 31 octombrie, și duminică, 1 noiembrie a.c., cu prilejul Zilei Morților, Cimitirul Municipal Rulikowski va fi deschis între orele 8-21.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  COVID Bihor: Opt decese, 260 cazuri noi, multe firme controlate
  Conform noului bilanț, județul Bihor a depășit joi, pragul de 6.000 de cazuri, de la începutul epidemiei și până în prezent, după ce, în ultimele 24 de ore au fost confirmate pozitiv la coronavirus, 260 de persoane.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Polițiștii bihoreni, razie în trenuri și stațiile de călători
  Polițiștii bihoreni de la Transporturi au controlat trenurile de călători și în gări.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.