bihon.ro Web analytics

Raluca Turcan, de la Oradea: Salariul minim va crește, taxele pe muncă nu scad

De Dan Birta

Raluca Turcan, de la Oradea: Salariul minim va crește, taxele pe muncă nu scad

FOTO: Alex Nițescu
Ministrul Muncii promite că majorarea salariului minim va fi una consistentă, ea urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.
Scris de Dan Birta - Ministrul Muncii promite că majorarea salariului minim va fi una consistentă, ea urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, aflat joi, 16 septembrie 2021, la Oradea, a dat asigurări că salariul minim pe economie va crește. A mai vorbit despre digitalizarea instutuțiilor statului, astfel încât toate documentele să poată fi depuse fără deplasarea la instituții. De asemenea, a discutat și despre intensificarea campaniei de depistare a muncii la negru sau la gri, dar și despre taxele pe muncă.

Salariul minim

„Pentru a răspunde problemelor de pe piața muncii, avem nevoie de creșterea salariului minim pe economie. Sunt, probabil, cel mai pro ministru pentru creșterea salariului minim. Pentru că nivelul actual nu este doar insuficient, ci și factor generator de migrație. Românii noștri aleg să plece în străinătate, în primul rând din cauza salariilor, și după aceea, și din cauza serviciilor de care beneficiază în alte țări. Pentru prima dată, într-un guvern, într-un mandat de opt luni de zile, la aceeași masă, patronate, sindicate, instituția statului, am reușit să agreem că salariul minim trebuie să crescă, că această creștere trebuie să fie făcută predictibil și cât mai repede, astfel încât mediul economic să poată să-și pregătească activitatea pentru anul următor. Și de asemenea, această majorare să nu fie făcută subiectiv, la presiunea diferiților factori, ci să fie ancorată în niște indicatori economici, astfel încât și în anii următori să putem anticipa cum va evolua salariul minim”, a declarat Raluca Turcan.

Aceasta a adăugat că majorarea salariului minim va fi destul de consistentă și se va aplica, cel mai probabil, la începutul anului 2022.

Munca la negru

Întrebată dacă reducerea taxei pe muncă nu ar duce la rezultate mai bune în ceea ce privește munca fără forme legale, Raluca Turcan a dat de înțeles că nu este momentul.

„În momentul de față, în România avem trei forme de taxare și impozitare: contribuția la sistemul de sănătate, contribuția la sistemul de pensii și impozitul pe venit. Contribuția la sistemul de sănătate, în momentul actual, de subfinanțare cronică a sistemului de sănătate, nu poate fi scăzută. Contribuția la sistemul de pensii, de nesustenabilitate a sistemului de pensii, nu poate fi realizată. În ceea ce privește nivelul de impozitare a veniturilor, suntem undeva sub media țărilor din jurul nostru. Așadar, ca ministru, dar și ca economist la bază, cred că în momentul de față nu avem spațiu bugetar pentru a susține o reducere a acestor contribuții. Orice reducere forțată ar genera subfinanțări pentru domenii prioritare”, a răspuns ministrul Muncii.

Raluca Turcan, însoțită de Maria Mareș, președintele ANOFM și Dantes Bratu, inspector general de stat Inspecția Muncii, a participat la deschiderea unei conferințe internaționale transfrontaliere la Hotel Forum Continental, iar ulterior a vizitat Bursa locurilor de muncă și a avut o întâlnire cu angajatorii. De asemenea, ministrul Muncii a efectuat o vizită de lucru la două companii renumite din Oradea: Valtryp SRL și Plexus SA.

 

6 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. xxx says:

  A stiut unde sa vina tuta, in orasul cu salarii minime, cu cele mai mici salarii.

 2. Barbu says:

  Salarizarea din
  ROMÂNIA este cea mai proasta din Europa unde raportul dintre salariul maxim și minim este f mare, și se mira toți politrucii parveniți de ce pleacă romanii din țară, la noi au salarii și pensii decente doar politrucii aleși din greșeală de plebe, magistrați, militistii, militarii, ccr, aitistii si medici in rest salarii și pensii de mizerie pentru care nu merita sa traiesti in țară. Cum e posibil ca la noi parveniții sa aibă pensii egale cu ultimul salariu zeci și sute de mii de lei pensionați la 45-50 de ani, iar ceilalți sa i-a pensii de mizerie de cca. 40% din media tuturor salariilor din ani lucrați asta e bătaie de joc și asuprire, lipsa de moralitate și dispreț la adresa națiunii romane.

 3. Talia banului says:

  Parcã aţi fi liftieri. Vã plimbați de la un etaj la altul, mai o vorbă, mai o comparaţie. De ce s-a pus de capitalism,
  sã avem cele mai mici salarii din Europa şi promisiuni eterne, la o creștere economică, este comod de guvernat aşa.
  La mulţi ani!

 4. Coco says:

  Promovarea anal-fabetismului pnl ! 🙂

 5. bihoreanul says:

  Deci, va laudati cu o marire de salariu pe care o vor plati angajatorii, nu guvernul. Asta inseamna guvernare PNL.

 6. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ajutorul de încălzire și curent electric pentru sezonul rece, la DASO. Documentele necesare și sumele alocate
  Direcția de Asistență Socială Oradea va distribui și prelua documentele necesare pentru ajutorul de încălzire și pentru suplimentul de energie electrică.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Terminalul intermodal de mărfuri, pe terenul Vămii Oradea
  Aleșii locali au votat vineri trecerea clădirii Vămii Oradea din domeniul public al statului și administrarea Ministerului de Finanțe, în domeniul public al Primăriei Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pompierii au salvat viața unui bărbat adus la porțile subunității din Salonta
  Pompierii salontani au intervenit prompt și au salvat viața unui bărbat de 66 de ani.

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  România

  Dragnea vorbește despre planurile președintelui Klaus Iohannis cu criza politică
  Klaus Iohannis a vrut ca PNL să fie controlat de el 100% și nu putea face asta cu Ludovic Orban și a mai vrut ca cel care face propunerile pentru șefii parchetelor să fie omul lui, spune Liviu Dragnea:„își bate un cui în talpă foarte serios”. Despre alegerile anticipate, Dragnea afirmă: „o cacialma”.

  BIHON Opinii

  Instinctul ca durere
  E foarte greu să definești în ziua de azi, noțiunea de instinct, într-o societate așa zisă modernă și civilizată care funcționează după anumite reguli morale, sociale, politice etc.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Drumul Județean 709, reparat pe cheltuiala constructorului
  Consiliul Județean Bihor a transmis că firma de construcții SC Crișana Proconstruct SA a început, pe propria cheltuială, lucrările de reparații pe Drumul Județean (DJ) 709 Talpoș, la limita cu județul Arad.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.