bihon.ro Web analytics

Recensământul agricol în plină desfăşurare

De Simona Drimbău

Recensământul agricol în plină desfăşurare

Nicolae Hodişan, directorul DAJ Bihor
Reactualizat la:
Cei care nu permit accesul sau nu furnizează informaţii recenzorilor pot fi sancţionaţi cu amenzi de până la 5.000 de lei.
Scris de Simona Drimbău - Cei care nu permit accesul sau nu furnizează informaţii recenzorilor pot fi sancţionaţi cu amenzi de până la 5.000 de lei.

În această perioadă se desfășoară recensământul general agricol. Este o acțiune în care sunt antrenate mai multe instituții din Bihor: Direcția Agricolă Județeană (DAJ) Bihor, Direcția Județeană de Statistică Bihor, Prefectura Bihor și STS, precum și autorități locale – primării, secretari. La nivelul județului Bihor s-a constituit o comisie județeană care coordonează și îndrumă activitatea, iar la nivel local s-au constituit Comisii locale care au rol recrutare de recenzori și recenzori șefi. Începând cu data de 10 mai, recenzorii colectază date din gospodăriile populaţiei, dar şi de la agenţii economici care au activitate în domeniul agricol, atât vegetal cât şi zootehnic. Astfel, recenzorii fac vizite la domiciliul persoanelor recenzate, sau la sediul persoanelor juridice, unde se legitimează şi completează, în format electronic, un chestionar compus din mai multe întrebări referitoare la identificarea conducătorului gospodăriei, sau administratorul firmei.

Datele colectate au caracter informativ, la aceste date nu are acces nici o instituţie decât la nivel naţional ele se centralizează, urmând ca rezultatul final să constituie informaţii utile pentru stabilirea de priorităţi şi strategii, precum şi de elaborare a politicilor agricole naţionale, dar şi intervenţii din partea Consiliului European.

Termenul de finalizare a acţiunii este finalul lunii iulie, dată la care toţi recenzorii trebuie să aibă validate chestionarele cu datele complete.

„A trecut aproape o lună de la începerea acestei acţiuni, perioadă în care au fost semnalate unele sincope, având un număr însemnat de recenzori care au finalizat colectarea datelor din sectorul atribuit. Un număr de 38 de recenzori au fost înlocuiţi din motive personale la solicitarea lor, dar şi din motive obiective la solicitarea Comisiilor Locale. Totodată, doi recenzori şefi au fost înlocuiţi”, ne-a spus Nicolae Hodişan, directorul DAJ Bihor.

În perioada următoare se aşteaptă un efort accentuat din partea recenzorilor şi a recenzorilor şefi pentru a recupera întârzierile acolo unde acestea există, chiar din motive justificate.

Există şi cazuri în care populaţia a refuzat primirea recenzorilor sau furnizarea de informaţii. „Acolo există o etapă secundară unde reprezentanţii primăriilor şi ai DAJ Bihor vor discuta cu persoanele reticente pentru a le creşte încrederea că furnizarea acestor date este confidenţială, dar şi obligatorie”, a explicat Nicolae Hodişan. Va exista şi o a treia etapă în care împuterniciţi ai Prefecturii, respectiv inspectori ai DAJ Bihor vor aplica sancţiuni conform OUG22/2020, sancţiuni care pot ajuge până la 5.000 lei pentru cei care refuză furnizarea datelor. Conducerea DAJ Bihor şi conducerea instituţiei Prefectului efectuează la sediul primăriilor controale inopinate pentru a verifica modul în care îşi duc la îndeplinire Comisiile locale, recenzorii şi recenzorii şefi indatoririle, iar deciziile se iau în urma celor constatate putând ajunge chiar la înlocuirea recenzorilor şefi, precum şi instituirea unor măsuri organizatorice de îmbunătăţire a activităţii.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Bihon CSM Oradea

  UPDATE! Victorie: CSM Oradea câștigă cel de-al treilea meci din finala LNBM, în fața U BT Cluj-Napoca
  CSM CSU Oradea a dispus cu 75-71 de U BT Cluj-Napoca, în prima partidă de la Oradea. 

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Două caramboluri într-o zi, în aceeași zonă: Un alt accident cu trei autoturisme, pe DN79. Două persoane, la spital
  Unul dimineață, altul seara. Două accidente în care au fost implicate câte 3 autovehicule s-au produs marți, pe DN79, la intrarea în localitatea bihoreană Leș. 1

  România

  Orban, despre alocații: De la 1 ianuarie vor crește cu 20% plus indexarea cu rata inflației
  De la 1 ianuarie 2022 alocațiile vor crește cu 20% plus indexarea cu rata inflației conform legii, dă asigurări președintele PNL, Ludovic Orban. 1

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Protest pentru dreptul la muncă: Directorul general al SC Băița Bihor s-a blocat în carieră
  Maria Trip, directorul general al SC Băița Bihor protestează împreună cu angajații pentru dreptul la muncă. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cauzele accidentului în urma căruia un camion a luat foc lângă Leș
  Trei autovehicule au fost implicate marți dimineața într-un accident pe DN 79, la intrarea în Leș dinspre Oradea.

  România

  Valeriu Gheorghiţă, mesaj pentru primari: „Să nu se uite la toamnă cum le sunt carantinate localităţile”
  Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), susţine că la toamnă pot să apară noi cazuri de localităţi în carantină din cauza pandemiei dacă populaţia nu se vaccinează în număr mare. 8

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.