bihon.ro Web analytics

Record national, batut de un neamt, la Ineu

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Un fost campion mondial, campioni ai Germaniei, adică o parte din lotul Armatei germane, se află în aceste zile în cantonament în cadrul centrului de agrement Kings Land Ineu.
Scris de Veronica Bursaşiu - Un fost campion mondial, campioni ai Germaniei, adică o parte din lotul Armatei germane, se află în aceste zile în cantonament în cadrul centrului de agrement Kings Land Ineu.

Ei sunt performeri în zborul fără motor, iar aparatele pe care le pilotează sunt cele mai performante dintre cele cu care se zboară în acest moment în lume. Cum condiţiile de zbor au fost dintre cele mai bune, unul dintre piloţi a reuşit doborârea recordului naţional. „Este vorba despre Patrick Puskeiler, 24 de ani, care a câştigat Campionatul Naţional al Germaniei la Planorism, iar în noiembrie va reprezenta Germania, la Campionatul Mondial din Argentina. Noul record naţional este de 750 km străbătuţi cu planorul. Traseul a fost: Ineu- Sibiu-Deva-Caransebeş, Zalău, Vârful Bihorul-Ineu. Media a fost 130 km / oră”, spune Nagy Molnar David, administrator la Blu Fly Ineu.

Recordul a fost omologat. „Există un site al planoriştilor, acolo unde se pun zilnic zborurile, este site-ul FAI, este un site unde au loc concursuri între piloţi, cu postări zilnice. Pentru aceea zi, a fost, practic, cel mai lung zbor. Este, dacă vreţi, recordul mondial al acelei zile. Vechiul record naţional era de 720 km şi a fost deţinut de Cătălin Porumbu”, ne-a declarat Kiss Lajos, proprietarul aerorodromului de la Ineu. Piloţii germani pot fi văzuţi la Ineu până pe 27 august. Până atunci , ei plănuiesc să mai doboare o dată recordul naţional.

Trăiesc printre nori şi cunosc dimensiunea supremă a libertăţii. Sunt mereu în căutarea „termicei”, a curentului de aer cald care dă altitudinea zborului. Şi lungimea acestuia. Când te prinde microbul “termicei” vrei să fii în planor cât mai mult posibil. Dacă nu în planor, măcar în preajma lui…

Icari moderni la Ineu

Asemănarea cu celebrul personaj mitologic e doar una ce ţine de zborul fără motor. Ţinta piloţilor aflaţi în cantonament la Ineu este să zboare 1.000 km , după ce în urmă cu câteva zi au stabilit un nou record naţional şi la dus la 750 km .

Cele mai performante planoare , care zboară în acest moment în lume, şi cei mai buni performeri în domeniu pot fi întâlniţi în aceste zile pe aerodromul privat din cadrul Centrului de agrement Kings Land Ineu. O parte din lotul Armatei Germane, campioni ai Germaniei şi un fost campion mondial se antrenează în aceste zile la Ineu. Pentru a avea un tablou în ceea ce priveşte dotarea şi performanţele planoarelor care zboară în aceste zile pe cerul Bihorului putem spune că un astfel de aparat valorează aproximativ 350.000 de euro şi este echivalentul a ceea ce înseamnă un Bentley în automobilism.

„Sunt planoare cu anvergură mare la aripi, tehnologia este alta decât în anii ‘50, cu fibră de sticlă, de carbon. Sunt lăcuite cu un lac care permite alunecarea, sunt de o mare fineţe astfel încât pilotul să simtă orice mişcare a atmosferei . Pentru planorism, vremea ideea pentru zbor este vara, atunci când se văd norii pufoşi pe cer. Aceştia ne indică faptul că acolo este urcarea”, spune Nagy Molnar David, unul dintre puţinii planorişti ai României şi administrator al aerodromului Ineu.

Evenimentul de la Ineu este organizat de Kings Land Ineu, în colaborare cu aerodromul Băneşti, Prahova, cu sprijinul controlorilor de trafic de la ROMATSA şi a Fly Company. „Aerodromul Ineu este o atracţie pentru străini fiindcă sunt culoare libere de zbor, traficul este mic. Faptul că piloţii germani au ales să vină aici este important şi pentru România şi pentru Ineu. Anul viitor vor veni piloţi din: Franţa Slovacia, SUA, Mexic. Ţelul acestui eveniment este să se zboare 1000 km. Sunt foarte puţine locuri din lume prielnice pentru zboruri atât de lungi. Sperăm că prin astfel de evenimente să reuşim să promovăm Bihorul, România, dar şi aviaţia sportivă, ”, spune Nagy Molnar David, administratorul Blu Fly Ineu. „Piloţii germani sunt foarte încântaţi de locaţie, fiindcă în foarte puţine locuri, pe lângă zbor pot să-şi petreacă timpul şi altfel: la baie, la golf, la echitaţie”, spune proprietarul Kings Land Ineu, Kiss Lajos.

O forţă mondială

Germania are trecut şi are şi prezent în planorism. În Germania, aproximativ un milion de oameni practică acest sport. Germania este ţara care a dat-o pe Hanna Reitsch (1912-1979) – eroina văzduhului, în cel de al II-lea Razboi Mondial, singura femeie pilot din istoria aviaţiei cu cele mai spectaculoase recorduri de-a lungul întregii sale cariere, multe dintre acestea încă nedepăşite.

Conform carpati.org, zborul cu planorul în România a prins rădăcini în anii ‘30 mai ales în zonele montane deoarece curenţii influenţaţi de relieful montan ajutau la executarea unor zboruri cât mai lungi. Leagănul planorismului românesc este considerat aerodromul Sânpetru de lânga Braşov, înfiinţat în 1937. La Sânpetru s-au realizat primele performanţe şi numeroase recorduri de înălţime atinsă peste munţii din vecinatatea Braşovului.

La început metodele de lansare şi de zbor erau destul de limitate.Planoarele rudimentare erau lansate cu ajutorul sandoului, un elastic puternic care era tras la vale de către mai multi oameni pentru a fi întins iar planorul era lansat ca din praştie. Pentru a compara modul în care s-a dezvoltat planorismul în Germania, comparativ cu România putem spune că în Germania aproape fiecare comună are un mic aerodrom, în timp ce în România doar 2-3 aerodromuri private pe lângă cele 8-10 aerodromuri ale Aeroclubului român. Bihorenii care vor să vadă spectacolul oferit de Icarii de la Ineu pot să o facă zilnic între orele 11-12,30, atunci când aceştia se pregătesc de decolare, dar şi seara, între orele 19-20, atunci când aceştia oferă un spectacol deosebit, la aterizare.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Bihon CSM Oradea

  Renasc speranțele la calificare: CSM Oradea câștigă meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász
  CSM Oradea a câștigat cu scorul de 75-58 meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász.

  România

  Incident halucinant: O familie a fost atacată de propriii câini. Jandarmii au venit în ajutor
  Incidentul a avut loc miercuri după-amiaza, în locuința unei familii din Arad. Acasă se aflau bunicii împreună cu nepoțica lor. La un moment dat, unul dintre cei doi câini pe care aceștia îi dețin, a devenit agresiv și a mușcat-o pe bunică.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Selina și Construcții Bihor, oferte pentru parcarea de pe str. Iosif Vulcan 
  Inițiativa a stârnit nemulțumirea riveranilor, dar petiția lor n-a produs efectele dorite. Primăria a scos la licitație proiectarea și execuția parcării dintre case.

  BIHON CAO

  Cum se face accesul la Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  PSD și UDMR au blocat reorganizarea de la Școala Francisc Hubic
  Aleșii județeni au respins, pentru a treia oară, aprobarea organigramei Centrului de Cultură al Județului Bihor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Victorie civică la Sântandrei: Justiția spune ”NU” definitiv incineratorului de animale de lângă Palota
  Asociația ”Santandrei Metropolitan Area” (SMA) a reușit să blocheze definitiv prin intermediul justiției înființarea unui incinerator de animale pe raza comunei. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Drumul Oradea - Sânmartin - exproprieri în valoare de 2 milioane euro
  Consilierii județeni au aprobat marți culoarul de expropriere pentru drumul de legătură Oradea - Sânmartin. 4

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.