bihon.ro Web analytics

Rectorul Constantin Bungău demisionează din funcție

De Crina Dobocan
Reactualizat la:

Rectorul Constantin Bungău demisionează din funcție

Reactualizat la:
Rectorul Universităţii din Oradea, prof. Constantin Bungău, renunţă la funcţia de şef al instituţiei în favoarea celei de membru al Senatului Universităţii. Demisia îi deschide calea pentru o nouă candidatură la Rectorat.
Scris de Crina Dobocan - Rectorul Universităţii din Oradea, prof. Constantin Bungău, renunţă la funcţia de şef al instituţiei în favoarea celei de membru al Senatului Universităţii. Demisia îi deschide calea pentru o nouă candidatură la Rectorat.

De altfel, rectorul Constantin Bungău a convocat Senatul Universităţii într-o şedinţă care va avea loc joi, 20 februarie 2020, la ora 13.00. Pe ordinea de zi figurează aprobarea încetării contractului de management încheiat de Senatul Universităţii cu rectorul Constantin Bungău, ca urmare a renunţării la funcţia de rector.

Rectorul a ataşat convocatorului şi cererea de renunţare la funcţie.

Un alt punct pe ordinea de zi a şedinţei de Senat este aprobarea noului ordonator de credite.

Rectorul a convocat Senatul Universităţii pentru că, în prezent, forul legislativ nu are un preşedinte. Astfel, potrivit Legii Educaţiei, şedinţele pot fi convocate de către rector sau de către o treime din membrii acestuia.

Candidează iarăși, după un mandat incomplet

Surse Jurnal bihorean & Bihon.ro confirmă că Bungău nu va candida pentru o funcţie în fruntea Senatului Universităţii din Oradea, ci pentru un nou mandat de rector al Universităţii din Oradea, candidatură pe care şi-o va depune în perioada 16-19 martie 2020.

Legea Educaţiei prevedea că rectorii pot avea maximum două mandate complete. Articolul a fost modificat de Senatul României, însă legea nu a fost încă promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Cu toate acestea, mandatul său este incomplet, datorită demisiei sale de acum, dar şi pentru că, în vara lui 2016, a fost suspendat din funcţie, în perioada arestului la domiciliu impus de magistraţi în dosarul deschis de DNA Oradea pe numele său.

,,Nu dau pasărea din mână pe cea din gard”

Rectorul Constantin Bungău a confirmat demisia din funcţie, în contextul în care în şedinţa de luni, 17 februarie 2020, au fost validaţi noii membri ai Senatului Universităţii, desemnaţi în urma alegerilor de luna trecută. Printre noi membrii se află şi rectorul Constantin Bungău. Iar Carta Universităţii din Oradea îl obligă să aleagă între funcţia de rector sau cea de membru al Senatului Universităţii.

,,Ieri (luni – n.r.) membrii Senatului Universităţii din Oradea din mandatul 2016-2020 şi-au încheiat mandatul şi a fost validată noua structură a forului legislativ. În Cartă este prevăzut că în 15 zile de la validare trebuie să renunţ la una dintre funcţii, pentru a nu intra în incompatibilitate. Trebuie să respect cadrul legal. Cum mandatul de rector îmi expiră peste două luni, nu dau pasărea din mână pe cea din gard. Am ales funcţia de membru în Senat”, a declarat rectorul Constantin Bungău.

Universitatea din Oradea trebuie să desemneze un ordonator de credite care să conducă instituţia de la 1 martie 2020 până ce postul va fi ocupat prin alegerea unui nou rector.

Constantin Bungău a declarat că îl va propune ordonator de credite pe prorectorul responsabil cu finanţele, conf.univ.dr. Gabriel-Valentin Bendea. Acesta trebuie validat de Senatul Universităţii în şedinţa de joi, iar propunerea va fi trimisă spre aprobarea Ministerului Educaţiei.

Surse Jurnal bihorean/bihon.ro confirmă că rectorul Constantin Bungău nu va opta pentru preşedinţia Senatului Universităţii, ci va candida pentru un nou mandate în fruntea Universităţii din Oradea, candidatură care va fi depusă în perioada 16-19 martie 2020.

Pentru funcţia de preşedinte al Senatului Universităţii, până în prezent, şi-au anunţat intenţia de a candida preşedintele interimar al acestuia, Aurel Căuş, respectiv Ionuț Oprea, directorul Departamentului de Socio-Umane din cadrul UO.

Membrii Senatului pot să-şi depună candidaturile pentru funcţia de preşedinte până vineri, 21 februarie 2020, ora 12.00, iar în şedinţa din 9 martie va fi ales noul conducător.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Grecia va solicita rezultate negative la teste Covid-19, la punctul vamal cu Bulgaria
  Grecia va impune obligativitatea prezentării rezultatelor negative la teste privind Covid-19 tuturor persoanelor care vor tranzita punctul vamal cu Bulgaria, anunţă Guvernului de la Atena.

  România

  Vela: Simplificăm înmatricularea vehiculelor, cetățenii să nu mai stea la cozi
  Cetățenii nu vor mai sta la cozi și nici nu vor mai trebui să se prezinte la sediile serviciilor de înmatriculări auto dacă locuiesc departe de reședințele de județ, a anunțat, vineri, ministrul de Interne Marcel Vela.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Baraje de control montate pe cursurile de apă
  Soluții de barare a plutitorilor, incluse în proiectele cu finanțare europeană.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Rectorul şi-a ales echipa managerială
  Rectorul Constantin Bungău, confirmat recent în funcţie de Ministerul Educaţiei, şi-a numit echipa de prorectori cu care va lucra în următorii patru ani.

  BIHON Sport local

  Termene modificate de FRF
  Echipele bihorene de Liga 3 trebuie să se înscrie până în 20 iulie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prețuri speciale în Programul Rabla la Opel West!
  Care sunt avantajele când îți cumperi Opel prin Programul Rabla? Informații despre produsele și serviciile Opel West Oradea.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.