bihon.ro Web analytics

Redactor al Revistei „Familia” executat public. Reclamă obligații oculte

Reactualizat la:
Premieră în istoria de 150 de ani a Revistei Familia. Directorul a cerut în public demisia redactorului Ioan Simuț într-un editorial al revistei. În război a intrat și Nicolae Manolescu.
Scris de Veronica Bursaşiu - Premieră în istoria de 150 de ani a Revistei Familia. Directorul a cerut în public demisia redactorului Ioan Simuț într-un editorial al revistei. În război a intrat și Nicolae Manolescu.

„Scandal în Familia. Reputatul universitar Ion Simuț spune că directorul Ioan Moldovan nu are nici „un argument valid, numai din nervozitate – ceea ce echivalează cu un abuz în serviciu”. Din acest motiv, Ion Simuț cere  conducerii CJ Bihor să facă o analiză a ceea ce consideră  că sunt „erori grave de conducere și management”.

Filmul evenimentelor interne este relatat pe scurt de Ion Simuț într-o scrisoare deschisă adresată conducerii județului. Ion simuț spune  că  a publicat în numărul 5, din mai 2019, al revistei Familia un articol în care a pus în principal „problema crizei de public a tuturor revistelor culturale din țară și a lansat un semnal de alarmă că trebuie întreprins ceva pentru redresare. Ar fi necesară o reformă de conținut și de stil publicistic, în condițiile în care în țară apar aproximativ o sută de publicații culturale, cele mai multe finanțate de la bugete locale (consilii județene sau primării) sau naționale (prin Ministerul Culturii). Articolul a stârnit reacții de adversitate din toate părțile, sub temerea generalizată că sunt puse în pericol finanțarea și apariția pe mai departe a revistelor culturale. Au reacționat negativ în România literară și Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România (=USR), și Gabriel Chifu, vicepreședintele aceleiași uniuni de creație. Șefii revistei Familia s-au speriat că ar fi făcut o mare gafă (publicarea articolului), care le-ar aduce lor prejudicii, în condițiile în care în ultimul timp sunt preocupați mai mult să intre în grațiile șefilor USR, pentru a obține premii, călătorii în străinătate, participări la festivaluri, toate girate de USR. Însăși revista Familia a fost trecută în ultimii ani sub egida USR, mai mult simbolic, nu știu dacă și cu acordul CJB”, susține Ion Simuț.

Gata cu independența

În principiu, redactorul  nu dezavuează afilierea „pentru că USR este o garanție de profesionalism și prestigiu național (? . nr.), dar susține că afilierea e  „grevată și de consecințe neașteptate: obligația ocultă de a respecta sensibilitățile și idiosincraziile conducerii USR. În acest fel, revista Familia își pierde independența de opinie în aspecte de detaliu care privesc valorizările, atitudinea față de anumiți scriitori, promovarea anumitor idei și inițiative culturale. Șefii noștri de la Oradea urmăresc să fie totalmente în ton cu șefii de la București, pentru a nu-și pierde privilegiile și promisiunile de recompense, deși revista Familia nu este subordonată nici administrativ, nici financiar USR, ci CJB”, spune Ion Simuț.  Ion Simuț  a obținut de două ori premiul USR pentru critică și istorie literară, ultima dată chiar anul trecut și subliniază că nu are divergențe de opinie cu USR. Redactorul insistă asupra faptului că directorul Familiei „a cenzurat dreptul meu la replică, pregătit și trimis pentru numărul 7-8, din vara 2019, al revistei Familia, ca răspuns firesc la articolele denigratoare din revista Familia și la alte atacuri nejustificate din  România literară. Având în vedere acest blocaj al dreptului la replică, un nou abuz, am fost nevoit să apelez la alte publicații pentru a-mi face cunoscute apărarea și punctul de vedere”, explică profesorul Simuț gestul său.

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Geo Stoichita says:

  Poti sa intelegi un diferend intre intelectuali? Astia parca au probleme bizare de pe alta planeta, eu am decat problema pragmatica legat de ce bani fac maine. Sa se paruiasca ei in turnuletul lor de fildes, ca iau si popcorn.

 2. Plaicuboi says:

  Problema la Familia e ca sunt numai barbati pe acolo, iar unii mai tineri chiar se cred scriitori de si sunt mai mult traducatori.Ce vremuri, pana a devenit sterila, Familia netraditionala.

 3. Tom says:

  Pricajan nu i barbat

 4. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un polițist beat a provocat accidentul de pe drumul expres din Oradea
  Accidentul de pe drumul expres din Oradea, produs luni, în jurul orei 11:50, a fost provocat de un polițist de la Serviciul de Investigații Criminale.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 180 de persoane bolnave, îngrijite de Caritas Catolica
  Asociația Caritas Catolica își extinde serviciul de îngrijire la domiciliu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Antonia Lestyan, în juriu la Beauty Forum
  Antonia Lestyan este cel mai tânăr make-up artist din juriul concursului Beauty Forum Cluj.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-au distrat la Balul Bobocilor LPS Bihorul
   Șase perechi au concurat la ediția din acest an a Balului Bobocilor „Neon Party” a Liceului cu Program Sportiv ,,Bihorul".

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pro şi contra salariului minim de 60% din cel mediu la nivelul UE
  Socialiştii europeni propun introducerea unui mod de calcul unitar al salariului minim la nivel european care să garanteze o serie de salarii minime adecvate.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stadiul lucrărilor din centru: Pasajul Magheru – 40%, Podul Dacia – 60%
  O raritate între lucrările municipale - şantierul de pe Magheru avansează văzând cu ochii. Este şi cel care provoacă cel mai mare deranj în traficul rutier din centru. 5

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.