bihon.ro Web analytics

Refuză să munceşti „la negru” sau „la gri”!

De Simona Drimbău

Refuză să munceşti „la negru” sau „la gri”!

FOTO: ITM Bihor
Drepturile angajaților, făcute cunoscute de inspectorii ITM Bihor printr-o campanie de informare.
Scris de Simona Drimbău - Drepturile angajaților, făcute cunoscute de inspectorii ITM Bihor printr-o campanie de informare.

În vederea creșterii gradului de conștientizare a lucrătorilor cu privire la consecințele sociale și economice negative care le produce munca nedeclarată și munca subdeclarată (munca la gri), la drepturile și obligațiile pe care le au aceștia, cât și la riscurile la care se expun atunci când acceptă să muncească „la negru” sau „la gri”, Inspecția Muncii desfășoară, prin inspectoratele teritoriale de muncă, Acțiunea de informare „Muncește legal! Cunoaște-ți drepturile!”.

„Scopul acestui demers este de a ne asigura că cetățenii își cunosc drepturile și ştiu cui să se adreseze dacă întâmpină probleme, pentru a evita în acest fel, situațiile de abuz asupra lucrătorilor”, explică Marius Rotar, inspector şef ITM Bihor.

Fără jumătăţi de măsură

Pe considerentul că „O persoană informată nu poate fi exploatată!”, pe lângă comunicarea mesajelor generale privind prevederile legale în cadrul relațiilor de muncă, sub forma unor pliante expuse la avizierul instituției și pe site-ul www.itmbihor.ro, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor a distribuit pliantele transmise de către Inspecția Muncii, atât în locurile de muncă în care se desfășoară acțiuni de control, cât și în locuri consacrate ca având afluență de persoane (ex.: primării, gări, autogări, etc.), inclusiv în mediul rural prin intermediul Prefecturii Bihor și a primăriilor din județ.

Angajaţii trebuie să ştie că, contractul individual de muncă se încheie în formă scrisă, se înregistrează în Registrul general de evidenţă a salariaţilor şi se transmite inspectoratului teritorial de muncă cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii de către salariat, iar un exemplar al contractului se înmânează salariatului.

Obligația de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă și înmânarea unui exemplar pentru salariat, îi revine angajatorului. Există mai multe tipuri de contracte individuale de muncă: contract individual de muncă, contract cu clauză de telemuncă, contract de muncă temporară, contract individual de muncă la domiciliu şi contract de ucenicie.

Contractul individual de muncă se încheie numai în formă scrisă pe durată nedeterminată și uneori pe durată determinată. Acesta se încheie înainte de a începe activitatea, iar perioada de probă se desfășoară după semnarea contractului individual de muncă.

Încadrarea în muncă a tinerilor cu vârsta sub 15 ani este interzisă. Persoana fizică dobândește capacitatea de muncă la implinirea văstei de 16 ani. Tinerii care au împlinit vârsta de 15 ani, pot fi angajați în baza contractului individual de muncă cu acordul părinților sau al reprezentanților legali, numai daca muncă prestată nu le pune în pericol sănătatea și pregătirea profesională.

Durata normală a timpului de muncă cu normă întreagă este de opt ore pe zi (timp de 5 zile) şi de 40 de ore pe săptămână. Durata maximă – 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. Repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile, caz în care este obligatorie acordarea unui spor la salariu. Orele lucrate în repausul săptămânal nu sunt considerate ore suplimentare.

Munca suplimentară este munca prestată, cu acordul salariatului, în cursul săptămânii de lucru şi se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia, sau prin ore libere plătite. În situaţia în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă, este obligatorie acordarea unui spor de cel puţin 75% din salariul de bază, corespunzător duratei acesteia.

„Este în defavoarea salariatului să accepte ca o parte din munca efectiv prestată de el să-i fie plătită la negru, pe lîngă salariul declarat și fiscalizat”, atrag atenţia inspectorii ITM.

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Vasy says:

  Daca te duci la ITM sa reclami ca patronul te plateste la negru sau gri primul lucru care ti-l zic: Trebuie sa dovediti, dar stiti ca va trebui dupa ceea sa platiti retroactiv impozitul pe salariu pe care nu l-ati platit? Si iesi pe usa, nu au notat nici o sesizare, tu cu ciocu mic intrebandu-te ce dracu te asteptai altceva in Romania, ei se asaza si mai comod cu curul pe scaun, pe care si-l ridica doar cand pleaca acasa sau mai intra cate un ziarist de la JB. 😉

 2. IonasCoronas says:

  Trebe impozite pentru sistemul rupt de COVIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

 3. Ştiri sportive

  Oficial! Leo Messi pleacă de la FC Barcelona, deși ambele părți ajunseseră la un acord
  Clubul FC Barcelona a anunțat oficial, joi seara, că starul Lionel Messi nu va continua să evolueze la echipa catalană, în ciuda faptului că cele două părți ajunseseră la o înțelegere. Clubul informează că necontinuarea colaborării are cauze financiare și structurale.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cauzele accidentului frontal de pe Piatra Craiului, dintre un Jeep și un TIR
  Polițiștii rutieri bihoreni au stabilit circumstanțele în care s-a produs accidentul frontal de pe Piatra Craiului, în urma căruia două adolescente au rămas încarcerate. 3

  România

  Franța trece pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Lista completă, actualizată
  Comitetul Național pentru Situații de Urgență a modificat joi lista țărilor și teritoriilor de risc epidemiologic ridicat. În zona roșie a intrat din această săptămână și Franța. 3

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile 1 Mai, Haieu, Rontău și Betfia

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe furnizarea apei pentru 3 străzi din Decebal

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Accident pe Piatra Craiului: Impact între un TIR și un autoturism. Două adolescente au fost rănite!
  Două adolescente au rămas încarcerate în urma unui accident produs joi după-masă, pe DN1, în zona Piatra Craiului. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste un milion de metri cubi de lemn pe picior, în licitație printr-o platformă online
  Licitaţiile pentru valorificarea masei lemnoase, pe picior sau lemn fasonat, vor fi organizate, din august, doar printr-o platformă online.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ansamblul folcloric Crișana a fost desființat de CJ Bihor
  Consilierii județeni de la UDMR și PSD nu au votat reînființarea ansamblului, sub o altă denumire, în subordinea Centrul de Cultură al județului Bihor 11

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.