bihon.ro Web analytics

Relocă autogara Beiuș. CJ Bihor nu consideră oportună investiția pe vechiul amplasament

De Veronica Bursașiu

Relocă autogara Beiuș. CJ Bihor nu consideră oportună investiția pe vechiul amplasament

Reactualizat la:
PSD Beiuș a cerut o dezbatere publică îniante de a se lua o asemenea decizie.
Scris de Veronica Bursașiu - PSD Beiuș a cerut o dezbatere publică îniante de a se lua o asemenea decizie.

După ce a modificat traseul centurii ocolitoare a Beiușului, trasându-l prin unitatea militară, Consiliul Județean Bihor relocă și autogara, obiectiv care trebuia să fie în construcție.

Consiliul Județean Bihor a reanalizat situația autogării care trebuia construită ]n Beiuș, la ieșireea din Mizieș, și a cerut relocarea. Autogara trebuia finalizată până la Paște, iar lucrarea e finanțată din fondurile ADD, decizie luată de CJ Bihor în timpul admistrației Pasztor Sandor.

Primarul Beiușului Gabriel Popa a apărut în fața Consiliului Local cu solicitarea de a reloca autogara de pe strada 1 Decembrie în centrul orașului. Acesta a motivat cererea prin faptul că CJ Bihor, în urma unei analize cost-beneficiu consideră neoportună investiția în acea zonă a orașului. „ În centru e o zonă mai accesibilă și probabil din punct de vedere economic cu un buget mai redus. Pentru a continua lucrarea trebuie cadastrat terenul. Este un contract atribuit unui constructor, se va reproiecta prin act adițional, se va reanaliza, este o diferență de 15% în plus sau în minus rămânând contractul de achiziție valabil”, a pledat primarul Beiușului. Stela Babău a explicat faptul că este vorba „ de schimbarea amplasamentului autogării din partea limitrofa a orașului (ieșirea spre Mizies), in centrul orașului, mai exact, mai jos de “ Pompieri” pe partea dreaptă (unde actualmente exista un parc pentru copii) ”, deorece pe ordinea de zi propusă nu se specifica nicăieri că ar fi vorba despre acest proiect. Este un amplasament care nu aduce plusvaloare orașului. Zona industrială e în afara orașului, acolo unde a fost prevăzută autogara. În mandatul trecut Primăria municipiului Beiuș a alocat terenul respectiv , bănuiesc că s-a făcut un studiu atunci când s-a luat acea decizie. Au fost niște cheltuieli, iar acum dumneavoastră nu vreți să justificați de ce vreți să mutați Au urmat discuții contradictorii, primarul întrebând/o pe lidera grupului PSD unde descarcă autobusle elevii din toată Țara Beiușului. „În stația de autobus, acolo unde e stație și acum la pompieri. În stație, nu în autogară. Copilul poate coborâ în ce stație dorește”, a venit răspunsul Stelei Babău. „Există o zonă industrială dar acei agenți economici au contractat servicii private de transport. Oamenii vin în Beiuș să beneficieze de serviciile din centru … Stâna de Vale nu e o stațiune atât de mare încât să fie nevoie de o autogară spre Stâna de Vale. Pentru ce să ducem oamenii în zona periferică a orașului. Să vină oamenii pe jos din capătul Beiușului până la bancă, până în centru? Din acest motiv s-a reanalizat eficiența unei autogări nu doar investiția. Ste foarte bine că se finanțează, dar trebuie să vedem eficiența ca și cu centura ocolitoare”, a spus primarul. Stela Babău a insistat asupra semnificației cuvântului „autogară” având senzația că primarul are percepția unui alt termen. „Autobusele vor gara acolo unde copii au un pic de loc de joacă. Veți desființa parcul!”, a continuat argumentația consilierul PSD. „ De unde știți? Nu vă documentați!”, a venit replica primarului. „ Atunci unde se vor juca copii? În poluare, lângă autobuse? Dumneavoastră aduceți poluarea în centrul orașului!”, a continuat Stela Babău. Aceasta a insistat că „ o autogară în centrul unui oraș și așa supraaglomerat nu e tocmai cea mai bună variantă… Siguranța copiilor e un alt aspect – iar aici ne referim la faptul că autobuzele nu au loc de întoarcere, ci vor gara cu spatele…

Exista deja un proiect aprobat și finanțat, deci nu credem ca e cazul altor cheltuieli inutile ( cadastrare , etc ) . Credem cu cuviință că autogara ar trebui să se construiască unde a fost stabilit locul inițial, iar unde se dorește acum e suficientă o stație amenajată strict pentru a îmbarca sau debarca pasagerii, iar după aceea , autobuzele să parcheze în autogară”, a cerul liderul consilierilor PSD. „Din câte am înțeles din proiect, nu e chiar o autogară, autogară înseamnă să parcheze autobusele. E o semistație, iar autobusele o să gareze la târg”, a intervenit un alt consilier. În cele din urmă, proiectul a trecut cum a promis primarul cu sprijionul PNL și USR, împotrivă fiind PSD și consilieruul independent Alexandru Degău.

Pe 15 septembrie 2020 a fost semnat contractul de lucrări pentru construirea unui centru modern de transfer călători în Beiuș. Ofertantul desemnat câștigător este asocierea formată din Evalstar Serv (lider) și Biroul Individual de Arhitectură Dărăban Radu-Ioan (asociat), cu prețul de 895.582,13 lei, la care se adaugă TVA.

Pentru obiectivul „Construire autogară în Municipiul Beiuș

Câștigătorul licitației a avut la dispoziție două luni pentru elaborarea proiectului tehnic și cinci luni pentru execuția lucrărilor. În cadrul centrului autogării vor funcționa birouri de informații, săli de așteptare, grupuri sanitare, peroane, parcări, însă vor fi înființate și spații pentru derularea activităților comerciale.

Primarul Beiușului de la momentul semnării contractului, Petru Căluș Mlendea explica faptul că Beiușul are nevoie de această autogară, după ce vechea autogară a devenit proprietatea fraților Micula, prin prisma faptului că Beiușul are peste 4.000 de elevi înscriși în cele patru unități de învățământ, din care două treimi provin din zonele limitrofe. Există apoi câteva unități ai căror angajați fac naveta spre Beiuș. Noul centru de transfer călători era menit să rezolve accesul turiștilor spre Arieșeni, Padiș, Chișcău, Meziad, Stâna de Vale. „Investițiile care s-au făcut de administrația județeană prin Agenția de Dezvoltare Durabilă, ating bugetul Beiușului pe un an calendaristic”, a subliniat anul trecut Petru Mlendea-Căuș, primarul Beiușului. Prin proiectul ADD în Bihor urma să fie construite patru autogări: la Beiuș, Marghita, Salonta și Săcuieni. Primăriile din Beiuș și Marghita au fost primele care au îndeplinit condițiile pentru construcția autogărilor, respectiv acelea de a pune la dispoziție 800 mp pentru construcție și solicitarea pentru finanțare.

7 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Unde cerboreale says:

  Poluare! Achtung! Verboten. Când poluarea va rãmâne doar industrialã şi CET, autogara va trebui extinsã, vin autobuze electrice şi vor sta la încãrcãri, parcate.

 2. Laci says:

  Și în Stei ar trebui modernizata autogara, speram ca pe viitor primarul sa ia în calcul și aceasta investiție zic eu de bun augur.

 3. Adisor says:

  Daaa. La Marghita este o idee “geniala”, chiar in centrul orasului langa castelul Csaky (Primaria). Altii scot traficul din oras, noi introducem autobuse. Politicienii nostri chiar sunt dusi cu pluta ….

 4. cornel says:

  Ar trebui pusa la vreo 5km afara din oras, undeva pe camp. Ca sa fie ieftin, iar pe locul ramas sa fie trasate parcari ca sa vina banul

 5. Mirela Cretu says:

  Bravo noii conduceri a primariei Beius. De cand v-ati instalat nu am vazut niciun pic de activitate in comuna Beius. Noi vrem autogara, centre de vaccinare, parc industrial si ei nu au fost in stare sa cuirete strazile de zapada. in ceea ce priveste centrul de vaccinare asa este ca ca va doare in cot de cei care v+au votat? Politicieni noi, metehne vechi sau asa cum se spune si minciuna e o vorba. Si nu inteleg de ce ne trebuie o autogara moderna int-un oras mizer asa cum arata Beiusul dupa ani de primari liberali. Bine ca la Sacueni s-a inaugurat teatru de 4 milioane lei. asa ne trebuie daca alegem bine .

 6. Mirela Cretu says:

  Imi explicati, va rog, de ce nu apare comentariul meu pe care l-am trimis cu cateva minutye mai devreme?

 7. Dan Sabău says:

  Mare rahat…pentru prima oară de când am drept de vot îs de acord cu ce zice pesedeu’! Proiect negândit!

 8. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Accident în Piața Cetății: Două autoturisme s-au lovit în intersecție. Cum s-a produs evenimentul

  BIHON Sport local

  Boxează la Cupa României

  BIHON Sport local

  Orădeanul Alex George Creț, locul 5 la Openul European de la Praga

  Bihon CSM Oradea

  CSM Oradea s-a despărțit de Pavle Reljic

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Situația COVID în Bihor: 74 de cazuri noi și trei decese confirmate. Incidență în creștere

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Anca Grama, director la Direcția de Asistență Socială Oradea
  3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.