bihon.ro Web analytics

RER Vest – din poartă în poartă, pentru înnoirea contractelor pentru gunoi

De Cristina Ghilea

RER Vest – din poartă în poartă, pentru înnoirea contractelor pentru gunoi

Reactualizat la:
O dată cu intrarea în vigoare a noului contract pentru salubrizarea menajeră, operatorul va factura către populație după principiul „plătește pentru cât arunci”.
Scris de Cristina Ghilea - O dată cu intrarea în vigoare a noului contract pentru salubrizarea menajeră, operatorul va factura către populație după principiul „plătește pentru cât arunci”.

De săptămâna viitoare și pe durata lunii decembrie, angajații RER Vest ies în oraș pentru a reînnoi contractele de salubrizare menajeră. Serviciul se va presta, de anul viitor, în condiții diferite față de cele cu care sunt obișnuiți orădenii. Cele mai importante modificări sunt că gunoiul se va depune pe trei fracții și nu două, iar factura se va emite în funcție de cantitatea ridicată de RER și nu pe persoană, cum e acum. O altă noutate este că fiecare dintre cele trei fracții va fi tarifată. Spre comparație, până acum, orădenii au avut în tarif doar fracția umedă. Costul ridicării fracției uscate, aferentă gunoiului reciclabil, era suportată de operatorul de salubritate.

„Din calculele noastre reiese că sumele medii care vor rezulta vor fi comparabile cu ceea ce se achită acum”, spune Mircea Stejeran, șeful Serviciului Servicii Publice din cadrul Primăriei.

Verificare cu cipul

La semnarea noilor contracte, orădenii sunt invitați să estimeze cantitățile de gunoi pe care le produc în gospodărie, iar în funcție de aceasta vor primi și recipientele pentru reciclabile, pentru gunoiul rezidual – cel care se depune direct pe haldă, respectiv pentru gunoiul biodegradabil, din care se face compost. Sticla ar urma să se depună separat de acestea, în locuri amplasate pe domeniul public.

„Statistica arată că, în medie, un orădean produce cam 3 litri de deșeuri pe zi”, spune Stejeran.

O dată cu noile contracte în vigoare, activitatea RER Vest va avea o importantă componentă de control a calității deșeurilor depuse. Pentru asta, recipienții de colectare vor fi dotați cu cipuri RDIF – Radio-Frecvency Identification. „Cipurile ajută foarte mult la verificare, citirea lor poate arăta ce fel de deșeu a fost ridicat de la respectiva adresă și dacă acesta a fost corect selectat”, mai spune șeful de serviciu.

Noua regulă ar trebui să fie funcționeze simplu la bloc, unde se vor pune în țarcuri pubele pentru fiecare dintre fracții. Experiența anterioară arată că va fi greu de determinat, în cadrul unor asociații, cine sunt aceia care depun deșeurile corect, pe categorii, și cine aruncă aiurea.

Celor de la case, la semnarea noilor contracte, li se vor preda mijloacele tehnice pentru colectarea pe trei fracții – sacii galbeni și recipienții pentru gunoi rezidual și cei pentru biodegradabil. „Cei de la RER încep luna aceasta încheierea de contracte și vor continua pe toată durata lunii viitoare, astfel încât anul viitor, din februarie, să se poată lucra după noul regulament de salubrizare”, mai zice Stejeran.

Dotarea, din fondul de rezervă

Consilierii locali au avut de votat, în ședința extraordinară din luna aceasta, un set de proiecte necesare pentru schimbarea modului de lucru al RER în oraș. Unul dintre ele se referă la folosirea a peste 1,4 milioane de lei fără TVA din fondul de dezvoltare constituit din redevența acumulată într-un cont, pentru dotarea cu pubele, saci și sacoșe pentru colectare diferențiată: 80.000 de recipieți de plastic de 10 litri pentru deșeurile biodegradabile, 86.500 de sacoșe verzi din polipropilenă pentru colactarea sticlei (exclusiv într-un perimetru experimental din oraș) și 67.000 de sacoșe galbene din polipropilenă pentru gunoiul reciclabil.

Acestea ar urma să deservească 86.000 de gospodării din care 18.500 de case, 67.000 de apartamente, respectiv 6.500 de locuințe în zona de experimentare în salubrizare.

Solicitarea RER Vest pentru alocarea de fonduri a acumulat majoritatea neceasră în plenul Consiliului Local, dar nu fără dezbateri.

Adrian Madar (PSD) consideră că nu trebuie achiziționate consumabile din cota de dezvoltare. „Sacoșele nu pot fi luate ca investiție, cu atât mai mult cu cât operatorul a cerut să i se aloce 100.000 de lei, diferența înțeleg că a fost decizia executivului”, a spus el.

Primarul Florin Birta s-a referit, în plen, la noutățile despre colectarea selectivă: „Dacă până acum calculul se realiza pe persoane, acum se va ține cont de cantitatea de deșuri colectate. Vom face investiții până la 1 februarie, când va intra noul mod de colectare”. El a mai explicat că se va implementa sistemul de urmărire a cantităților depuse cu cipuri RFID – fiecare pubelă va primi un cip. În plus, municipalitatea va amplasa și pubele speciale pentru sticlă: vor fi 655 de pubele pentru colectarea sticlei.

Cum ar trebui să funcționeze

Printr-o adresă trimisă municipalității, RER explică cum ar urma să funcționeze facturarea în funcție de cantitatea depusă. Cel puțin pentru gospodăriile individuale, sistemul pare clar.

„Având în vedere faptul că pe parcursul unei luni, au loc mai multe ridicări de la același utilizator, acesta poate să scoată sau nu recipientul în ziua de colectare, în vederea stabilirii corecte a cantităților ridicate și în consecință, de facturat la utilizator. Se impune ținerea evidenței exacte a ridicărilor în vederea calculării cantităților lunare. Tehnologia cea mai avansată și fezabilă destinată urmăririi acestui număr de ridicări, utilizată la scară largă în străinătate și în curs de introducere în țară, este cea bazată pe cipuri RFID, montate pe recipienții de colectare”, se arată în adresa RER.

Tarife

În plenul aceleiași ședințe, cu votul exclusiv al liberalilor, s-au adoptat și tarifele practicate de RER începând de anul viitor, astfel:

– 88,92 lei pe mc de deşeuri reziduale ridicate de la persoanele fizice, respectiv 464,91 lei/tona de deşeuri reziduale de la firme și 440,81 lei/tonă de la instituții publice;

– 51 lei/mc pentru deşeurile biodegradabile ridicate de la orădeni, respectiv 283,30 lei/ tonă de la firme și 345,31 lei/tonă de la instituţiile publice;

– 40,38 lei/mc de reciclabile ridicate de la persoane fizice, 259,99 lei/tonă pentru firme și 262,74 lei/tonă pentru instituţiile publice

14 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. 0021 Udnas says:

  RER-ul nu ia bani pe PET-uri, plastic, sticlă, fier, ţepe, lemn.

 2. George says:

  Nu mi se pare corect ca RER să încaseze bani din reciclabile și de la populație și din valorificarea acestora ! Este ceva similar cu dubla impunere ! NU E CORECT !

 3. K62i says:

  O alta manipulare si obligarea unor servicii executate de populatie pentru care oricum mai si plateste sub asa zisa selectare a gunoaielor!!!

 4. Bravos says:

  Mda, singurul efect va fi că cei de la case vor arde deșeurile în loc să recicleze. În loc să-i stimulăm să recicleze noi îi taxăm. Sau și mai românește, arunc gunoiul în pubela vecinului scoasă la stradă. Cum plm să estimez cantitatea de deșeuri pe care o voi produce?

 5. alt lucru bun facut fara cap says:

  Vecina mea fura sacii galbeni in fiecare saptamana, asa ca noi nu avem.
  Acum daca o sa imi vina factura in care voi vedea c imi pun cei de la RER saci galbeni in carca o sa chem politia, o sa fac un scandal monstru. Mi bine faceti recipienti cu cip si pentru acel tip de deseuri.

 6. Stoica Bogdan says:

  niste neserioși , ignoranți , perverși acești rer !!! iti închei contractul cu ei pe luna curenta si ei iti baga de plata de cand a facut contract cu primăria respectiva aici ma refer in comune!!!! DNA pe ei!

 7. Sandu2100 says:

  Ar trebui cumva RET să colecteze pe gratis???

 8. alex says:

  reciclabile la mc ? ma apuc acum sa presez flacoane si sa tai in bucatele cutiile de piza ? sa platesc mai putin ?

 9. Scara mare says:

  Nu, trebuie și bani pentru pungi. Clienții trebuie să învețe că munca nu este pe gratis. Trebuie plãtitã.

 10. Bihorean says:

  Curand se va plati gunoiu mai scump decat energia electrica , iar crisurile si spatiile virante vor fi pline de gunoie si deseurii………iar politia si portareii lui Bolojan vor sta la panda sa vada cine arunca. RER va avea monopolul iar singura groapa de gunoi moderna din judet si autorizata va fi cea de langa Oradea si vor fixa ce preturi vor.

 11. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Oamenii sunt bine informați. Lupta PSD – PNL nu a adus nimic bun”
  Claudiu Pop (Pro România) asigură că deține resursele necesare pentru a genera legi utile pentru oameni, din Parlament. El susține totodată nevoia acordării unui sprijin consistent pentru capitalul românesc. Pop militează pentru redeschiderea școlilor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ioan Mang (PSD): Trebuie să mergem la vot să ne salvăm viața! PSD va câștiga alegerile!
  Adevăratul virus cu care se confruntă astăzi România se numește incompetență, se numește neglijență și ticăloșie. Pe scurt, se numește PNL. Iar singurul vaccin anti-Orban este votul! 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Construcțiile și serviciile, în scădere în perioada următoare
  Managerii estimează o scădere a activității în construcții și servicii pentru perioada noiembrie – ianuarie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Atenție la afumători! Incendiu la o gospodărie din Oradea
  Incendiul s-a produs miercuri, în jurul prânzului, la o locuință de pe strada Bihorului din Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încep lucrările la parcarea subterană din Centrul Civic
  Miercuri au început lucrările la parcare subterană care se va amenaja în jurul catedralei ortodoxe din Centrul Civic, în prezența primarului Florin Birta și a reprezentanților constructorilor, Construcții Erbașu și Simbac. 17

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Medic de la Oradea, decorat: „S-a adus practic mulțumire și recunoștință întregului corp medical din țară, nu doar nouă, celor prezenți”
  Patru medici și o asistentă, care lucrează la Spitalul Județean Oradea au fost premiați de președintele țării. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.