bihon.ro Web analytics

Rețeaua Art Nouveau – experți europeni în patrimoniul arhitectural, la Oradea

Rețeaua Art Nouveau – experți europeni în patrimoniul arhitectural, la Oradea

După o descindere în teren, conducerea organizației a remarcat și lucrări de reabilitare excelente dar și unele care ar fi necesitat mai multă prudență.
Scris de Demian - După o descindere în teren, conducerea organizației a remarcat și lucrări de reabilitare excelente dar și unele care ar fi necesitat mai multă prudență.

Oradea este gazda adunării generale a Reţelei Art Nouveau din acest an, în intervalul 6-8 mai, ocazie cu care conducerea organizaţiei europene a vizitat patrimoniul arhitectural local.

Oradea e singurul oraş românesc care face parte din această reţea, Timişoara este în discuţii avansate pentru aderare.
La conferinţa organizată marți au participat preşedintele Reţelei Art Nouveau – Théo Huguenin-Elie, primarul oraşului elveţian La-Chaux-de-Fonds, viceprimarul Forin Birta, Adriana Lipoveanu – adjunct în Instituţia Arhitectului Şef, Angela Lupşea – directorul executiv al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor dar şi experta Ramona Novicov, critic de artă şi ghid pentru oaspeţii străini cu ocazia descinderii acestora în Oradea.

Viceprimarul Birta a salutat prezența la Oradea celor peste 20 de specialiști europeni.

Prezentând reţeaua pe care o conduce, preşedintele Huguenin-Elie a precizat că aceasta este un fel de depozitar şi promotor atât pentru oraşele incluse cât şi pentru diversele ramuri ale curentului Art Nouveau, individualizate de-a lungul şi de-a latul Europei, în funcţie de evoluţiile locale – Jugendstil în Germania, Secession în Austria, Modernism în Spania, Horta în Bruxelles şi altele. „Este excepţional că la Oradea se regăsesc toate aceste stiluri, de la arta geometrică, la Vernacular, sau lovitura de bici. A doua particularitate a Oradiei este densitatea de imobile Art Nouveau, practic nu poţi face face doi, trei paşi fără să întâlneşti acest stil. În Oradea, în următorii ani, provocarea va fi de a conserva şi restaura acest patrimoniu”, a spus preşedintele reţelei, punctând rolul Primăriei în acest demers. Théo Huguenin-Elie s-a arătat impresionat de prestaţia Ramonei Novicov şi a anunţat că orădeanca a fost cooptată în comitetul ştiinţific al Reţelei.

Excelenţă şi prudenţă

Chestionat pe tema calităţii lucrărilor de reabilitare a patrimoniului arhitectural prestate în Oradea, preşedintele Huguenin-Elie a reamintit bogăţia patrimoniului şi extraordinara concentrare a acestuia: „este vizibil efortul de restaurare a acestor clădiri. În unele cazuri am constatat că restaurarea a fost realizată excepţional. În altele, însă, intervenţia merge cam departe. Trebuie prudenţă în abordarea acestor clădiri. Global, e remarcabil efortul pentru reabilitare şi conservare”.

FOTO: Oradea-nagyvarad-grosswardein.ro – Președintele Rețelei Art Nouveau a remarcat în mod deosebit Casa Markovits-Mathézer

El a mai arătat că, la nivel european, nu există o criză în ceea ce priveşte mâna de lucru înalt specializată, garanta unei intervenţii fericite la aceste faţade centenare. „Sunt mulţi artizani implicaţi. Cel mai important lucru este să intre în acest demers proprietarii de imobile şi autorităţile locale”, consideră el.

A mărturisit, în final, şi că i-a „picat cu tronc” impunătorul imobil de la intersecţia străzilor Libertăţii cu Iosif Vulcan, care expune impresionante lucrări în lemn şi o bogată varietate de materiale îmbinate armonios într-un stil Art Nouveau de inspiraţie nordică. A observat şi starea deplorabilă în care se află acesta. A primit un scurt răspuns de la vicele Birta – casa are proiectul de reabilitare finalizat şi este propusă şi pentru clasarea ca monument de arhitectură.

Reţeaua Art Nouveau

Alesund – Norvegia
Aveiro – Portugalia
Bad Nauheim – Germania
Barcelona – Spania
Bruxelles – Belgia
Budapesta – Ungaria
Darmstadt – Germania
Glasgow – Scoția/UK
La Chaux-de-Fonds – Elveția
Havana – Cuba
Ljubljana – Slovenia
Melilla – oraș autonom spaniol din Africa
Nancy – Franța
Oradea – România
Regiunea Lombadia – Italia
Riga – Letonia
Subotica – Serbia
Szeged – Ungaria
Terrassa – Spania
Viena – Austria

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Începe Festivalul Medieval: defilarea cavalerilor, în Piața Unirii
  Joi seara, în deschiderea Festivalului Medieval, va avea loc „Parada coifurilor” - defilarea alaiului de personaje medievale, de la Cetate până în Piața Unriii.

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero
  S.C. COMPANIA DE APĂ ORADEA S.A. îşi anunţă consumatorii că, în ziua de joi 30.06.2022, din cauza lucrărilor de remediere a avariei apărute pe rețeaua de alimentare cu apă DN 125 mm PE situată în zona blocului CICERO, furnizarea apei potabile se va întrerupe total, între orele 08:00 şi 17:00.

  România

  Mircea Bravo v-a juca într-un film de comedie realizat chiar de el. S-a aflat și data lansării în cinematografe
  Mircea Bravo, unul dintre cei mai urmăriți vloggeri din România, cu peste un milion de abonați pe YouTube, a făcut public trailerul oficial al comediei „Mirciulică”, un film de lungmetraj produs împreună cu asociatul său, Cristian Iliușan.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON CAO

  Anunț citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Recensământ în Bihor: Amenzi de până la 3.000 de lei pentru cei care refuză recenzarea
  Cu 20 de zile înainte de termenul-limită, 71% din populația țintă estimată a județului Bihor s-a recenzat.

  România

  ”Golden Gata de România” aproape finalizat. Podul peste Dunăre de la Brăila va fi deschis circulație anul acesta
  Ultimul segment de tablier metalic al podului peste Dunăre, de la Brăila, care va face legătura dintre sudul Moldovei, nordul Munteniei şi Tulceaa fost montat marți, 28 iunie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Atenție, șoferi! Joi seara se închide circulația pe traseul Cetatea Oradea – Piața Unirii
  Întreruperea circulației va avea loc în intervalul orar 20:00 - 21:30.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.