bihon.ro Web analytics

Reuniţi în anul Centenarului

Reactualizat la:
Peste 800 de tineri din Bihor s-au întâlnit la Oradea cu prilejul celei de-a treia ediții a „Întâlnirii tinerilor ortodocși bihoreni”.
Scris de farcas - Peste 800 de tineri din Bihor s-au întâlnit la Oradea cu prilejul celei de-a treia ediții a „Întâlnirii tinerilor ortodocși bihoreni”.

A III-a ediție a Întâlnirii eparhiale a tinerilor ortodocși bihoreni a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. La eveniment au participat peste 800 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani din peste 120 de parohii din cuprinsul Episcopiei Oradea. Ei au fost însoțiți de preoții parohi, dar și de profesorii de religie din localitățile de proveniență.

Împărțiți în grupuri, tinerii au participat la activități catehetice și de tineret. Programul liturgic și cel cultural-educațional au fost organizate sub egida aniversării Centenarului Marii Uniri, de Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în colaborare cu Universitatea din Oradea, Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Consiliul Județean Bihor.

Cu prilejul Liturghiei celebrate de preoți și diaconi în Catedrala Episcopală, episcopul ortodox al Oradiei, PSS Sofronie Drincec, le-a adresat tinerilor prezenți cuvinte de prețuire și binecuvântări.

Sofronie Drincec a subliniat, de asemenea, importanța pomenirii înaintașilor, pe ale căror jertfe și prin ale căror sacrificii astăzi suntem români uniți într-o singură țară, românească și creștină.

„Fiți bineveniți în Catedrala noastră Episcopală, în același timp Catedrala voastră, dragi tineri, ridicată, ca un rod al Marii Uniri de acum o sută de ani, pentru voi, pentru ca voi să o primiți și să o moșteniți și să vă rugați în ea, ca și în toate celelalte biserici, o salbă întreagă, ce s-au înălțat în cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, în întregul județ Bihor, din 1918 până în prezent, toate roade binecuvântate ale Marii Uniri, roade timpurii sau roade târzii, cum este și Catedrala în care ne aflăm, dar toate roade ale refacerii unității spirituale și naționale a poporului român. Am convingerea că toți înaintașii noștri, și cei de acum o sută de ani, și de dinainte, și cei de după, care s-au mutat de la noi și sunt în ceruri, de acolo privesc cu drag la voi, dragi copii și tineri, iubiți tineri și tinere, fii și fiice ai neamului nostru și ai Bisericii Ortodoxe Române, și se bucură cu toții dimpreună că jertfele lor, sacrificiul pe care l-au dat, tributul de sânge plătit de ostași și de toți mărturisitorii credinței, nu a fost în zadar”, a arătat ierarhul.

Episcopul i-a lăudat pe tinerii care au ales să îmbrace costume naționale, arătând că sunt și acestea zestrea moștenită de la înaintași, fiind totodată un semn că neamul nostru își regăsește rădăcinile și înțelege să călătorească mai departe prin istorie.

Prelegere

Prezent la manifestare, prof. univ. dr. Sorin Șipoș, cadru didactic la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea, a ținut o frumoasă prelegere referitoare la semnificațiile actului istoric al Unirii tuturor românilor, înfătuit la 1 Decembrie 1918, evocând și chipul luminat al istoricului și teologului Silviu Dragomir, participant activ la evenimentele din anul 1918 care au condus la refacerea unității naționale, de la a cărui naștere se împlinesc în acest an 130 de ani.

Cu acest prilej, a avut loc și festivitatea de premiere a elevilor care au obţinut rezultate merituoase la etapele judeţeană şi naţională ale Olimpiadei de Religie, dar și a elevilor care au participat la etapa eparhială a Concursului național cultural-artistic „Unirea: libertate și unitate” și la Concursul naţional interdisciplinar de limba şi literatura română şi religie „Cultură şi spiritualitate românească”.

În a doua parte a întâlnirii, la Casa de Cultură a Sindicatelor a avut loc un antrenant spectacol folcloric și patriotic oferit de membrii Ansamblului Folcloric Profesionist „Crișana” din Oradea.
Ultima parte a întâlnirii s-a desfășurat la Mănăstirea Sfintei Cruci din Oradea.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Crește taxa de depunere a gunoiului pe haldă
  Din această lună, se majorează tarifele de depunere a gunoiului pe halda ecologică gestionată de Eco Bihor, în funcție de inflația din ultima perioadă. 2

  Bihon CSM Oradea

  CSM Oradea nu se va prezenta la baraj
  După cum se știe, echipa de handbal masculin CSM Oradea și-a câștigat dreptul de participare la barajul pentru promovarea în Liga Națională.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Persoanele asimptomatice care au COVID-19 nu-i pot infecta pe cei din jur - studiu
  Un studiu recent arată că o persoană infectată, dar care nu are simptome, nu transmite virusul mai departe. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cod galben în Bihor: grindină și descărcări electrice
  Administrația Națională de Meteorologie a emis în cursul zilei de luni mai multe avertizări meteo pentru județul Bihor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  44 de arbori tăiați pentru pista de biciclete, lângă Cartierul Europa
  O pistă de biciclete urmează să fie amenajajată pe strada Universității, de-a lungul Cartierului Europa, cale de acces spre Piața 100. 9

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Elevii din România vor avea transport gratuit
  Executivul a aprobat hotărârea care prevede că elevii vor beneficia în mod gratuit de transport în orice perioadă anului, iar cei care fac naveta naveta între localitatea de domiciliu și cea unde sunt școlarizați vor avea asigurat transport gratuit pe toată perioada anului școlar. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.