bihon.ro Web analytics

Revoltati de incendierea din situl bujorilor

La 40 de zile de la reclamarea faptei la Parchet, nici azi nu se cunoaşte vinovatul, reclamă Anna Marossy.
Scris de Cristina Ghilea - La 40 de zile de la reclamarea faptei la Parchet, nici azi nu se cunoaşte vinovatul, reclamă Anna Marossy.

Deşi de mai bine de vreo lună am ieşit din sezonul incendierilor de vegetaţie, unele scăpate de sub control, efectele lor nefaste ne sunt reclamate de ecologişti şi în prezent.

Cel mai nordic

Incedierea Dealului Pacău, Sit Natura 2000 situat în Munţii Codru Moma, unde vegetează bujorul banatic şi faptul că la mai bine de o lună de la reclamarea faptei nu se ştie vinovatul indignează ecologiştii orădeni.

Între revoltaţi se numără şi deja recunoscuta Anna Marossy, care se face portavocea nemulţumirilor. „Bujorul banatic (Paeonia officinalis ssp. banatica) specie balcanică, aici aflată la punctul cel mai nordic din Europa, este important din punct de vedere al biodiversităţii şi al biogeografiei, pentru flora continentului. Din această cauză este o specie ocrotită în aria protejată, Dealul Pacău”, explică bilogul importanţa ştiinţifică a zonei.

„Pun întrebarea dascălilor, consiliilor din zonă: ce au făcut pentru păstrarea valorilor patrimoniului natural al ţării. Sperăm că natura îşi va vindeca rana produsă de nişte incoştienţi şi vor reveni frumoşii bujori pe Dealul Pacău”, se arată în mesajul Annei Marossy către redacţia JB.

Incendiu

Cu sau fără ştiinţă despre importanţa sitului, rezervaţia Dealul Pacău, aflată în custodia Asociaţiei Pescarilor Sportivi AQUA CRISIUS Oradea, a fost incendiată pe 25 martie, în plin sezon al arderii vegetaţiei uscate.

„În duminica aceea, noi, o echipă de rangeri de patru persoane, am ajuns la faţa locului pe la prânz, când ardea focul mai bine. Am alertat Primăria din Şoimi, pe cei de la ocolul silvic şi pompierii din Tinca. În ziua accea era vânt şi condiţii meteo care au favorizat întinderea focului. Pe loc, am constatat că afectase 8-10 hectare dar din cauză că nu a putut fi stins pe loc, cred că s-a extins până la urmă pe zeci de hectare. A mai durat câteva zile până s-a stins”, relatează Mihai Togor, preşedintele AQUA CRISIUS. Din cauza iernii lungi din acest an, plantele nu-şi începuseră încă ciclul vegetativ în momentul incendierii. ONG-ul custode a informat Ministerul Mediului despre acest incident în lunea imediat urmăroare, pe 26 martie. Procedura este cerută de convenţia de custodie pentru situri natura 2000. „Ulterior, Garda Naţională de Mediu a sesizat parchetul şi, din câte ştim noi, dosarul e în lucru”, mai spune Mihai Togor.

De ce?

Cum arealul este rezervaţie naturală, rămâne întrebarea de ce ar trebui incendiată vegetaţia uscată din anul anterior. „Pentru bani de la APIA. Pentru a încasa sumele aferente păşunilor”, crede Mihai Togor. Biologul Anna Marossy ne informează că localnicii ar fi interesaţi de acest teren, pentru a-l planta cu pruni.

Descrierea Sitului Dealul Pacău menţionează la capitolul „vulnerabilităţi”: „accesul necontrolat în peşteri şi lipsa supravegherii acestora, tăieri ilegale de arbori în fond forestier, păşunat în perimetrul Rezervaţiei, campări neautorizate, colectare de plante medicinale şi ocrotite, colectare de material speologic, fenomene de eroziune, torenţi”.

Foc in rezervatii!

 

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Explozie de cazuri COVID în Bihor: Peste 800 noi infectări. Unul din patru teste au fost pozitive!
  Numărul cazurilor de COVID înregistrate în ultimele 24 de ore în Bihor s-a dublat, potrivit datelor furnizate de către DSP Bihor.

  Mapamond

  Încă un aditiv alimentar interzis de Comisia Europeană
  Statele membre au aprobat propunerea Comisiei Europene de a interzice utilizarea dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar începând din 2022.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ - C.Data 19.01.2022 - PL Marghita - anuntate cu 2 zile

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  România

  Premierul României, acuzat că și-a plagiat teza de doctorat. Ciucă: Am inițiat solicitarea de verificare a tezei mele de doctorat de Comisia de Etică a UNAp

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se circulă pe toate drumurile din județ. Autoritățile le cer șoferilor atenție sporită
  Companiile responsabile cu deszăpezirea au acționat, în noaptea de luni spre marți, cu 48 de utilaje pe drumurile județene aflate în administrarea Consiliului Județean Bihor. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a intervenit pe drumurile naționale.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Nominalizări pentru Gala Națională a Excelenței în Asistența Socială

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.