bihon.ro Web analytics

Rezultatele slabe la Evaluarea Națională, eșecul directorilor

De Crina Dobocan

Rezultatele slabe la Evaluarea Națională, eșecul directorilor

Reactualizat la:
Inspectorul școlar general Virgil Blage susține că rezultatele slabe ale elevilor la examenele naționale reprezintă eșecul directorilor și e momentul ca ei să își asume responsabilitatea.
Scris de Crina Dobocan - Inspectorul școlar general Virgil Blage susține că rezultatele slabe ale elevilor la examenele naționale reprezintă eșecul directorilor și e momentul ca ei să își asume responsabilitatea.

Inspectorul școlar general, Virgil Blage, a prezentat luni, 29 iunie 2020, într-o conferință de presă, rezultatele finale obținute de elevii din Bihor la Evaluarea Națională.

Acestea arată că 1.171 din cei 4.700 de elevi participanți la Evaluarea Națională au obținut medii cuprinde între 1 și 4.99. 3.529 de candidați au obținut note peste 5. Urmare a acestor rezultate, care plasează Bihorul ușor peste media națională, Blage a anunțat că este vremea unei schimbări a conducerii școlilor din Oradea și din județ.

După soluționarea contestațiilor, rata de promovare a examenului în Bihor este de 75,09%, cu 0,7 procente mai mare decât înainte de contestații.

Inspectorul șef a arătat că 510 elevi din Bihor au obținut medii între 5,00 și 5,99, iar un număr de 666 de elevi au avut medii între 6,00 și 6,99. De asemenea, 896 dintre absolvenții de clasa a VIII-a au avut medii între 7,00 și 7,99, 922 între 8,00 și 8,99, 521 au obținut medii între 9,00 și 9,99, iar 14 elevi au avut medii de 10.

Calitatea educației

„Chiar dacă procentul de promovare este cu puțin peste media naţională și ne clasăm pe la mijlocul ierahiei, mă declar nemulţumit şi îngrijorat de numărul mare de elevi care s-au pierdut undeva pe parcurs. Este vorba de 1.171 de elevi care au medii între 1 și 4,99. În plus, 603 au fost absenţi şi 434 nu au fost înscrişi la Evaluarea Naţională. În total, 2.208 elevi, reprezentând 38% din totalul elevilor înscrişi la începutul anului şcolar în clasa a VIII-a. Procentul e mare şi reflectă calitatea educaţiei”, a declarat șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

Dacă imediat după instalarea sa pe funcția de inspector școlar general, la întrebarea „cum apreciază învățământul bihorean”, acesta a răspuns ca fiind unul decent, după rezultatele obținute de elevi la Evaluarea Națională, Blage afirmă că „își dorește să fie decent”. El a mai spus că faptul care îl deranjează cel mai mult este numărul mare al elevilor care au obținut medii sub 5.

„Cei care nu s-au înscris și-au asumat, cel mai probabil, drumul școlilor profesionale. Ei au spus, probabil, noi atât vrem, atât putem. Însă cei care s-au înscris la Evaluarea Națională și nu au luat cinci, cei 1.171, mă deranjează cel mai mult”, a precizat Blage.

„Eu cred în copii și în inteligenţa lor nativă, dar am îndoieli în privința modului în care sunt exploatate resursele acestor copii”, a mai adăugat el.

Analizând rezultatele, șeful IȘJ Bihor a arătat și cine sunt cei responsabili pentru acestea.

„Responsabili de calitatea educației sunt, în ordine: Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar și directorii unităților de învățământ”, a punctat Blage.

Conform Legii Educației, dar și regulamentului cadru de organizare și funcționare a învățământului preuniversitar, responsabilitatea pentru calitatea actului educațional revine directorilor. Ca urmare, șeful IȘJ Bihor și-a propus să le analizeze activitatea. Aceasta și în contextul în care, majoritatea directorilor de școli au obținut la ultima evaluare calificativul „foarte bine”.

Hârtii

„Dacă mă uit în spate puțin, constat, cu foarte puține excepții, că toți acești directori au avut calificativul FB, adică foarte bine, anul trecut. Având un corp de directori atât de buni, nu înțeleg de ce sunt aceste rezultate atât de slabe?! E adevărat că au și ei scuzele lor, legate de maniera în care se face selecția cadrelor didactice, nemulțumiri legate de metodologia de mișcare a personalului didactic”, a declarat Virgil Blage.

Acesta susține că evaluarea directorilor e mai degrabă o formalitate.

„Până acum, erau evaluate hârtiile, iar hârtiile le au toţi. Rezultate mai puţini”, a spus Blage.

El a asigurat că, în perioada următoare, va analiza fiecare unitate de învățământ, fiecare centru în parte, pentru a vedea care sunt școlile care au avut cele mai slabe rezultate la Evaluarea Națională și care sunt motivele reale.

„Vom decide, pornind de la fișa de autoevaluare a acestor directori, care va fi calificativul. Țin să asigur pe toată lumea că a venit momentul să ne asumăm și să își asume și ei responsabilitatea pentru rezultatele obținute. Va fi un început! Oamenii se pot supăra, dar o să le treacă. Eu nu o să-mi încarc conștiința cu niște calificative care nu au niciun fel de acoperire în rezultatele obținute de elevii noștri. N-am venit în Inspectoratul Școlar să stau ca o legumă”, a transmis inspectorul școlar general, Virgil Blage.

Șeful IȘJ Bihor arată că nemulțumirile legate de activitatea lor sunt generalizate, nu vin doar de la Inspectorat, prin persoana sa, ci și de la administrațiile publice locale.

„Recent, am avut o discuție cu primarul din Roșia, care a declarat, citez: «Sunt dezamăgit de rezultatele obțnuite de elevii de la școala noastră! Se face mai multă politică decât școală la noi. Sindicatele doar solicită drepturi și facilități pentru cadre, dar nu sunt preocupate de deprofesionalizarea care are loc an de an. Nu diplomele sunt cele care conferă valoare unui cadru didactic, valoarea acestora este zero. Am promis că ne vom uita la rezultate și într-adevăr, așa este. Din 29 de elevi de clasa a VIII-a care au participat la Evaluarea Națională, doar 9 au luat note peste 5»”, a mai adăugat Blage.

Încă doi bihoreni cu 10 pe linie la Evaluarea Națională, după contestații

Rezultate la Evaluarea Națională: vezi cine sunt cei 12 elevi de 10 din județul Bihor

Media de la Evaluare, cea mai importantă în admiterea la liceu

11 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. pnldumniezo says:

  domnu inșpektor numit, ăsta-i Dumniezo adevarat, născut, nu făcut (politic)!
  deci, asta se vrea un fel de haiduc ….comunist!!
  eu am un vecin betiv cu 2 copii, unul de gimnaziu altul de liceu. el nu are serviciu, e un betiv notoriu.
  copiii mananca de pe la vecini …
  cunosc elevi cu parinti capsunari, stau cu matusi, bunici. vai de capul lor! ca astia sunt multi , cel puti 10%.
  mai sunt copiii de smecherasi, care isi baga ceva in scoala. scolarizeaza-i pe astia, jmechere. profesorii or fi de vina?
  daca intr-o clasa, sunt n copii care promoveaza sau au note mari, si sunt si copii care au note mai mici, dar nu promoveaza, cine e de vina?
  nu stiu de ce, dar moaka astuia aduce a procurorului Portokala, el da deja verdicte, asta da manager, la turma, asa!
  uita, dasteptul ca a fost o perioada extrem de dificila cand elevii au fost ACASA , din cauza PANDEMIEI, perioada cand multi elevi s-au fofilat, sa recunoastem! normal ca vinile sunt impartite, dar vii tu , DUMNEZEU, numit politic, si dai deja VERDICTE? tu esti manager? tu faci parte dintrr-un guvern de cacao! in cateva luni vei fi out! sa nu uiti , bai,DUMNEZEULE, ca nu esti vesnic acolo!
  sunt foarte revoltat de acest individ numit politic! parca pnl zicea ca termina cu depolitizarea! cei cu atitudinea asta de vataf?
  daca la varful ministerului e o agramata, tu vii sa faci pe cine??? asa se vorbeste cu colegii tai?

  • Bau says:

   Mare om mare caracter,adică tu esti numit politic si vi cu dume de genul ca se face politică in școli.Hai sictir Blage.

   • Educatia says:

    “Eu cred în copii și în inteligenţa lor nativă, dar am îndoieli în privința modului în care sunt exploatate resursele acestor copii”si eu Dl Blage am ajuns la aceeasi concluzie,cum ca acest sistem unde ca vrei ca nu trebuie sa faci religie,ca vrei ca nu trebuie sa faci sport,ca vrei ca nu in ultima vreme marea majoritate a unitatilor de invatamant din oradea imping pe gatul copiilor limba germana,o limba fara nici o raspandire globala,si a unui neam de kriminali de pe urma caruia suferim si azi!structura educatiei in la nivel liceal e vrrmea sa fie acorda in functie de cerintele elevului nu de un tipar fascist,demult depasit,spun asta in ideea ca ne vrem generatiile urmatoare a fi competitive cu restul lumii,si totusi a aduce un plus de crestere economica in aceasta parte a europei!D-la Blage,ve-ti avea sustinerea mea neconditionata in proiecte care sa sustina o schimbare radicala in sistemul de invatamant romanesc!

 2. goe says:

  cica diplomele sunt zero . ))))) or fi auzit profesorii asa ceva. omul asta e de belea

 3. zsizsi says:

  Și cine este “șeful” directorilor? Hopa, tocmai dumnealui! Ghinion, autogol! Nu se simte un pic, că și-a tăiat craca de sub fund? Până acum ce a făcut? Nu și-a dat seama ce directori sunt la școli, deci nu i-a testat, nu i-a controlat. Înseamnă, că e incompetent, să demisioneze! Am preluat doar stilul lui și am ajuns repede la o concluzie nu tocmai favorabilă lui. Cine aruncă cu căcat, să nu aștepțe laude.

 4. de la Bihor says:

  cu subiet si predicat anunță că va schimba directori, fiți siguri ca de directorii minorităților nu se va atinge. Un articol din seria jó napot kívánok …… . asa ați facut și in 2016 pe vremea lui Ciolos. Cunoastem rețeta : ”Vin ai nostri „ cei 15 mii de specialisti. domnul GEnereal o auzit de DESEGREGARE , nu prea cred ca nu îi dă la UNICEF să îl intereseze din ce cauză? că e tot ka la Kant, teoria formelor fară fond, sau io mai stiu ce cauza si efect.

 5. parinte says:

  Râd și nu ma mai opresc: individul, director pana acum 2-3 saptamani, acuza directorii! ))) 😀
  Intreb si eu, omul e bine? ))))) Ce ipocrit! ))) Vrea sa-si arate muschii, barosanul?

 6. PETRU says:

  Cred ca domnul director de ieri (actualul domn inspector judeten) stie exact despre ce vorbeste, doar ca nu poate spune tot ce stie; In fond oameni care incearca sa schimbe lucrurile atat cat se poate din provincie, respectand cerintele nationale impuse (nu poti schimba la Oradea curicula, nr. de ore etc), in favoarea elevilor si parintilor ar trebui sustinut si nici intr-un caz blamat; Sigur ca trebuie sa le fie frica profesorilor si directorilor care inca merg dupa dictonul ” lasa-ma sa te las”, celor care inca mai aduna bani (oare de ce?) inaintea examenelor, celor care iata opresc curentul intr-un oras intreg ca sa poata copia , “bietii elevi” care pana la urma vor avea medii mai mari decat cei care au invatat, celor care opresc apa in bai pentru ca in vasul WC sa poata adaposti telefoane , fituici, manuale etc. Daca nu se schimba ceva repede si consistent, in curand vom fi condusi numai de inculti si doamne fereste sa fii condus numai de prosti;
  Intrebarea se pune : Dumnealui ca Director a avut aceleasi pretentii de la scoala la care a activat?
  Daca “DA” atunci tot respectul; Eu inclin sa cred ca nu mai poate accepta “smecheria” care ne indobitoceste incet dar sigur !!!

  • muepnl says:

   pupincureeestule )))) asa iti place sa generalizezi!
   istetule, PNL tocmai au promovat in conducerea partidului lor unul care a dat bacul la 42 de ani si a luat 3.60 la romana. despre ce naiba vorbesti, mah? )))

  • ipocritpnlist says:

   Mda, nici un 10 la Bac de la Economic.Sigur ca se ia doar de evaluarea nationala fiindca economicul nu are gimnaziu.sa fim seriosi.

  • Educatie says:

   👏🏻👏🏻👏🏻👍🏻👍🏻👍🏻spui adevaruri care se pare deranjeaza majoritatea!

 7. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stație de monitorizare a aerului la Sânmartin
  Sânmartinul este una dintre localitățile în care va fi amplasată una dintre cele 60 de noi stații de monitorizare a aerului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Florica Cherecheș afirmă că poate dezamorsa „bomba ecologică” de la Derna
  Deputatul promite ecologizarea siturilor contaminate cu reziduuri petroliere de la Balc, Derna și Suplac.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  USR reclamă lacune majore în achiziția de materiale din China. Li se cere demisia lui Mihai Jurca și dr. Gheorghe Carp
  Într-un document consistent pus la dispoziția publicului larg, USR Bihor acuză municipalitatea orădeană de manipulare și fals, în ceea ce privește modul în care a fost prezentată achiziția de materiale de protecție, din luna aprilie. Aceasta a costat circa 4 milioane USD, incluzând transportul, taxele și inspecția. 9

  Mapamond

  MAE: 99 de români, infectați cu COVID-19 în Austria
  Un număr de 99 de români au fost diagnosticați cu COVID-19, în Linz, Austria, anunță, marți, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Niciuna dintre persoanele infectate nu a fost spitalizată, precizează sursa citată. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bilanț la șase luni – minus 8,7 milioane lei
  La prima scadență fiscală din 2020 Direcția Economică anunță o scădere cu 9% a încasărilor din impozite și taxe locale, față de aceeași perioadă a anului trecut. 4

  BIHON Sport local

  Barajul pentru Liga 3 se joacă în 1, 5 și 9 august
  Comitetul de Urgență FRF a aprobat ieri, calendarul și regulamentul de organizare și desfășurare pentru partidele din mini-turneele de promovare în Liga 3.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.