bihon.ro Web analytics

Ruina cinematografului Beiuș, refăcută cu bani de la Ministerul Lucrărilor Publice

De Veronica Bursașiu
Reactualizat la:

Ruina cinematografului Beiuș, refăcută cu bani de la Ministerul Lucrărilor Publice

Reactualizat la:
38 de săli de cinema vor fi reabilitate, modernizate sau construite în 19 județe din țară a anunțat Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Printre acestea și cinematograful Beiuș. Aceasta după ce Primăria Beiuș a bugetat anul trecut reabilitarea ruinelor și a depus și un proiect la Ministerul Culturii.
Scris de Veronica Bursașiu - 38 de săli de cinema vor fi reabilitate, modernizate sau construite în 19 județe din țară a anunțat Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Printre acestea și cinematograful Beiuș. Aceasta după ce Primăria Beiuș a bugetat anul trecut reabilitarea ruinelor și a depus și un proiect la Ministerul Culturii.

„Prin ordin de ministru, pe lista-sinteză a obiectivelor de investiții din cadrul Subprogramului „Săli de cinema”, derulat de Compania Națională de Investiții, au fost adăugate alte 2 investiții pentru renovarea și extinderea sălilor de cinema de la Beiuș (Bihor) și municipiul Iași. Astfel, numărul UAT-urilor ce vor primi finanțare pentru săli de cinema a ajuns la 38”, se arată în comunicatul Ministerului Lucrărilor Publice.

Încercări de a scoate din ruină Cinematograful din Beiuş au mai existat, însă primăria nu a putut iniţia nici o acţiune deoarece nu este proprietarul imobilului.

„Din păcate există o dispută acolo, inclusiv în ceea ce priveşte terenul. Sunt două CF-uri pe teren, partea din faţă fiind revendicată de o familie”, explică primarul Beiuşului.

Primăria Beiuș a derulat un amplu program pentru a reface clădirea cinematografului cerând chiar părerea beiușenilor. Unii ar fi vrut ca imobilul să fie ras de pe fața pământului fiindcă le amintea de comunism. Un incendiu a contribuit apoi la degradarea clădirii. Omul de afaceri Horea Vușcan a vrut apoi să facă acolo un mall și o parcare. Forma de proprietate însă nu i-a permis să deruleze proiectul.

„Oportunitatea s-a ivit în momentul în care Guvernul României a scos o ordonanţă- OUG 76/19.07.2018- prin care pot fi finanţate proiecte aflate în administrarea autorităţilor locale. Implementarea de programe complementare și convergente de punere în valoare a patrimoniului cultural, de conservare şi restaurare a monumentelor istorice, precum şi asigurarea unor mecanisme financiare eficiente şi accesibile reprezintă una din măsurile pe care Statul Român este obligat să le adopte în vederea îndeplinirii obligațiilor constituționale.Noi am bugetat proiectul de reabilitare. Sunt 400 milioane de lei vechi, care probabil nu se vor cheltui, pentru Studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic. Proiectul trebuie depus până la 1 noiembrie, iar partea noastră de cofinanţare este de 2%”, explică primarul Petru Căluş Mlendea.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O femeie de 78 de ani este dată dispărută! Ați văzut-o?
  Polițiștii bihoreni cer ajutorul cetățenilor care pot să ofere informații despre Malița Maria, o femeie în vârstă de 78 de ani din localitatea bihoreană Urșad, comuna Șoimi. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  INTERVIU cu Maxi Morar, orădeanul care a absolvit matematica First Class Honours, la Universitatea Warwick
  Universitățile britanice s-au aflat întotdeauna printre universitățile de top ale lumii, iar Warwick nu face excepție. 1

  Mapamond

  Trump a semnat un ordin prin care numeşte TikTok o ”ameninţare” la adresa securităţii naţionale
  Preşedintele SUA, Donald Trump, a semnat un ordin executiv de interzicere a tranzacţiilor cu compania-mamă TikTok, ByteDance.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  48 de cazuri noi de coronavirus în Bihor, 1350 în România
  Bilanțul cazurilor noi din județul Bihor, dar și din România, se menține la cote alarmante. 28

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Germania impune restricții pentru Bihor și încă șase județe din România
  Germania a anunțat noi restricții pentru cetățenii care se vor să intre în țară din 7 județe din România. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  14 irakieni și sirieni prinși în timp ce încercau să treacă ilegal în Ungaria
  Polițiștii de frontieră bihoreni au prins vineri, 07 august, 14 cetățeni din Irak și Siria în timp ce încercau să treacă frontiera spre Ungaria. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.