bihon.ro Web analytics

S-a deschis Salonul Internațional de Artă Naivă. Mihai Dascălu visează la modelul Katowice

De Veronica Bursasiu

S-a deschis Salonul Internațional de Artă Naivă. Mihai Dascălu visează la modelul Katowice

42 de artiști naivi, din 15 țări, expun 84 de lucrări la cea de-a treia ediție a Salonului Internațional de Artă Naivă găzduit de Muzeul Orașului Oradea
Scris de Veronica Bursasiu - 42 de artiști naivi, din 15 țări, expun 84 de lucrări la cea de-a treia ediție a Salonului Internațional de Artă Naivă găzduit de Muzeul Orașului Oradea

Vernisajul a avut loc sâmbătă în prezența organizatorului, pictorul naiv Mihai Dascălu, a șefului secției de Artă de la Muzeul Țării Crișurilor, Cornel Abrudan, și a lui Florin Maris Hinsu, șeful Centrului de Cultură al Judeţului Bihor, cele două instituții fiind coorganizatoare. Printre cei prezenți la eveniment i-am remarcat pe episcopul greco-catolic PS Virgil Bercea și pe PS Bocskei Laszlo, episcopul romano-catolic.

„Imaginea în arta naivă este mai totdeauna o imagine-reportaj, compoziția este una mai mult de ordin topologic, cu elemente preluate direct din viața cotidiană și proximitatea habitatului artistului, cu perspectivă stângace, cu alăturări de elemente după logici generate doar de dorință. Registrul ideatic este transferat cu sinceritate frustă într-un registru formal, simplu, cu detalii din viața cotidiană, capabil să exprime ideea de bază a lucrării.Registrul formal este întotdeauna atent și minuțios transpus în operă, prin mijloace de exprimare și cu instrumentar specific fiecărei individualități, capabil să redea expresiv secvența de viață explorată. Din acest exercițiu de exprimare vizuală sincera se desprinde constant o expresie plastică optimistă, în care binele învinge în confruntarea continuă cu răul ”, a explicat muzeograful Cornel Abrudan.

Expun pictori din SUA, Spania, Franța, Italia, Germania, Ungaria, Finlanda, Polonia, Lituania, Grecia, Israel, SUA, Columbia, Argentina sau Brazilia, dar sunt prezente și lucrări a unor importanți pictori români. Ioan Măric și Mariana Mihuț sunt doar doi dintre aceștia. Și Mihai Dascălu e prezent în expoziție cu două lucrări impresionante:„Trenul Naivilor” și „Un nou început ”.

Predă management cu ajutorul picturii

Pictorița din Franța Marion Saliba e născută la Lyon și a ținut să fie prezentă la vernisaj. Spirit autodidact, a început să picteze în 2007, studiind mai întâi impresionismul, înaintede a îmbrățișa arta naivă. A participat în ultimii ani la diferite festivale de artă naivă în țară și străinătate, una dintre lucrările sale fiind premiată la Festivalul Artei Naive organizatde Galeria Națională din Pitești în 2018. Predă muzică și limbi străine la Casa cu ARTe în București și folosește pictura și în scop pedagogic pentru a preda teme din alte domenii, cum ar fi management și leadership pentru adulți sau solfegiul muzical pentru copii.

„Sunt foarte mulțumită și mândră să expun pentru a treia oară la Oradea . În timpul perioadei lockdown am pictat foarte mult, la fel ca și mulți alți artiști! Am încercat să fac lucruri noi, întotdeauna am folosit culori frumoase dar și multă veselie. Când pictez … Mă distrez, chiar dacă fac ceva nou și dificil. În 2020, am avut onoarea de a expune la Grand Palais din Paris la Salon des Indépendants ”, a spus Gigi Morenne.

Virginia Hernández semnează Luna Rosa. A început să promoveze artiști în Cali, Columbia în 1995, cu prima sagalerie de artă „Luna Rosa”. Ajunsă în Franța în 2002, își continuă studiile de artă la Paris. În 2004, Riviera Franceză a devenit inspirația ei în Monaco și în satul medieval, Gorbio, unde își avea atelierul de artă. A început propriile sale expoziții în Monaco, Portland / Maine, Belgia, Spania, Paris și Riviera Franceză. În 2008 „Luna Rosa” începe să promoveze artiști din America Latină în Europa cu Asociația sa non-profit „COLOMBIArtistica” un slogan: Artă fără frontiere ! În 2012, noi proiecte artistice o aduc în Belgia, unde a deschis „Galerie La Spirale” din Liège, cu mai multe expoziții internaționale la care invită artiști din lume să participe. Organizează schimburi culturale cu ArtCenter Miami în anul 2014. În 2018, la Bruxelles deschide noului ei studio de artă și spațiul de expunere al Galeriei de Artă din districtul Parlamentului European. Yehudit Yitzhak e născută în Ungaria, trăiește în Israel și lucrează cu polimeri . Una dintre lucrări, „Covid în aer ” e puternic ancorată în realitatea pe care o trăim.

„Folosesc polimerii în realizarea lucrărilor mele de zeci de ani. Acest material mi-a captat interesul și a permis imaginației mele să rătăcească prin lumea ireală. Culorile și temele lucrărilor mele produc sentimente profunde de bucurie celor care le privesc”, spune artista.

Mihai Dascălu consideră că aceste eveniment e unul care promovează Oradea și e menit a stimula turismul cultural. Artistul visează la un festival după modelul celui de la Katowice, acolo unde artistul spune că expun 250-300 de artiști naivi aproximativ 3000 de lucrări.

„Arta naivă are un potențial uriaș care nu e exploatat. La Katowice, în fiecare an există o țară invitată, vine ambasadorul țării respective și se organizează multe alte acțiuni conexe ”, spune Mihai Dascălu.

“Datorită acestei manifestări, Oradea a devenit un pol important al artei naive pe plan internaţional, alături de Paris, Madrid, Katowice, Varenna şi altele, fiind emblematic pentru oraşul nostru. Prima manifestare de acest gen la Oradea a fost Salonul de Artă Naivă din 2014, de la Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Şincai”, a precizat, conform informării, pictorul Mihai Dascălu.

Chiar dacă inițial s-a anunțat că expoziția rămâne deschisă până în 9 ianuarie, Mihai Dascălu spune că pentru ca lucrările să bucure cât mai mulți vizitatori s-a luat decizia ca expoziția să fie deschisă până în februarie.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prefectul Țiplea cere adoptarea „la timp și transparent” a bugetelor locale pe 2022
  Primăriile care nu pot adopta bugetul în termenul legal își vor desfășura activitatea pe baza bugetului din anul precedent. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A început „The Jogger Show": Noul model al gamei DACIA este prezentat în cadrul unui show ONLINE
  Pe parcursul evenimentului, desfășurat sub forma unui show online, se va organiza o sesiune de Q&A, cu diferite premii și surprize pentru participanți.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -D. 31.01.2022 - 04.02.2022 - COR mt jt Alesd (anuntate cu 2 zile)

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Gabriel Ghilea, numit subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării
  Fiul fostului deputat PNL de Bihor, Gavrilă Ghilea, este subsecretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, potrivit unei decizii publicate marți în Monitorul Oficial. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! După Gojdu, Liceele Ady Endre, Greco-Catolic și Emanuel intră în online
  Datorită numărului de elevi și profesori infectați cu Omicron, și Liceul Teoretic „Ady Endre” a decis să intre cu toate clasele în online. 3

  România

  Președintele Iohannis, declarații după ședința CSAT: Ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil
  România are peste 600 km de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil, spune Klaus Iohannis. 6

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.