bihon.ro Web analytics

S-a încheiat interdicția la pășunat: Crescătorii pot scoate animalele la păscut

De Simona Drimbău
Reactualizat la:

S-a încheiat interdicția la pășunat: Crescătorii pot scoate animalele la păscut

Reactualizat la:
Crescătorii de animale îşi pot scoate fără probleme animalele la păşunat, după ce perioada de interdicţie prevazută în lege, între 6 decembrie şi 24 aprilie, s-a încheiat.
Scris de Simona Drimbău - Crescătorii de animale îşi pot scoate fără probleme animalele la păşunat, după ce perioada de interdicţie prevazută în lege, între 6 decembrie şi 24 aprilie, s-a încheiat.

Modificarile aduse la legea Vânătorii prevăd termene clare privind păşunatul animalelor. Astfel, potrivit Legii nr. 13/2020 pentru modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, păşunatul este interzis, în fiecare an, între 6 decembrie şi 24 aprilie.

Excepţie fac acele cazuri în care proprietarul animalelor domestice este chiar proprietarul terenului agricol în cauza, sau deţine cu orice titlu terenul agricol sau are acordul scris al deţinătorului de teren agricol pe care se păşunează şi care este înregistrat la unitatea administrativ-teritorială.

Sancţiuni

Păşunatul în păduri este interzis pe toată perioada anului şi este sanctionat conform legii. Potrivit formei actualizate a Codului Silvic păşunatul în pădurile sau în suprafeţele de pădure în care acesta este interzis constituie infractiune silvică şi se pedepseşte după cum urmează: cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului este de cel puţin 5 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data comiteri faptei, respectiv cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului este de cel puţin 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data comiteri faptei; cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului este de cel puţin 50 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data comiteri faptei. Limitele speciale ale pedepselor prevazute la alin. (1) se majorează cu jumătate, în cazul în care faptele au fost săvârşite în următoarele împrejurări: în timpul nopţii şi în fondul forestier naţional situat în arii naturale protejate de interes naţional.

Un proiect de lege iniţiat de un grup de senatori şi depus la Camera pentru dezbatere prevede sancţiuni aspre, inclusiv confiscarea animalelor pentru păşunalul neautorizat. Propunerea legislativă vizează prevenirea şi combaterea distrugerii culturilor agricole şi a păşunatului neautorizat. „Din cauza păşunatului neautorizat, agricultorii ajung în situaţia în care nu mai pot să folosească terenul lor, animalele păşunând nelegal, în afara perioadei stabilite, distrug culturile de pe terenurile arabile, ordinea publică fiind grav perturbată”, scriu initiatorii proiectului legislativ.

Prin noul act normativ, orice persoană poate anunţa autorităţile administraţiei publice locale dacă există o suspiciune de păşunat neautorizat.

 

1 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Porumb says:

  Ciobani tot vor pasuna turmele , ca ei sunt peste lege , in plus vor da foc miristilor si stufarisului ca de ei au luat in arenda pasunile comunale si au drept de viatata si de moarte .Ii doare la basca de turme, si le dau drumul pe terenurile oamenilor .”E smecheri ei !”

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mașină de poliție transportată cu autospeciala de ridicări auto. Vezi motivul
  O mașină de poliție transportată cu autospeciala de ridicări auto aparținând Serviciul de Parcări din cadrul Primăriei Oradea a stârnit numeroase reacții. 

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Șase trasee turistice montane din Bihor, omologate de Ministerul Turismului
  În județul Bihor există 54 de trasee turistice amenajate care însumează peste 700 de kilometri.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se lucrează la înierbarea liniei de tramvai Nufărul-Cantemir
  Lucrarea face parte din proiectul „Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul-Cantemir” și se realizează prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -Perioada 07.07.2022 -08.07.2022 - PL Rural +PL Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Beiușeanca Anamaria Babău e Miss World NexT Top Model 2022
  Nu e primul titlu al beiușencei din acest an. Iolanda Anamaria Babău a fost Miss Earth Emiratele Arabe Unite 2022, dar și coperta revistei de fashion fashion L’Officiel Arabia, ediția digitală din ianuarie 2022, respectiv US Fashion, ediția februarie 2022. 1

  Mapamond

  Dezastru în Turcia: Inflaţia a ajuns la 80%
  Inflaţia din Turcia a ajuns la aproape 80%, în timp ce analiştii au avertizat că ţara riscă să fie prinsă într-o spirală de creştere a preţurilor şi salariilor. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.