bihon.ro Web analytics

S-a lansat „Ruta bisericilor de lemn din Bihor”

De Dan Birta
Reactualizat la:

S-a lansat „Ruta bisericilor de lemn din Bihor”

Biserica de lemn din Fânațe
Reactualizat la:
Proiectul va fi replicat la nivel național și la nivel european în țările care au biserici de lemn.
Scris de Dan Birta - Proiectul va fi replicat la nivel național și la nivel european în țările care au biserici de lemn.

Un proiect ce se vrea a fi pilot la nivel național și european a fost lansat în aceste zile la Oradea. Agenția de Management al Destinației (AMD) Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și Ministerul Economiei Energie și Mediului de Afaceri – Direcția Generală pentru Turism au lansat la Oradea „Ruta bisericilor de lemn din Bihor”.

Este un produs turistic cultural care are ca scop valorificarea integrată a patrimoniului cultural, a obiectivele naturale, a activităților ecoturistice, a activităților relaxare activă, precum și a gastronomiei locale, a meșteșugurilor și tradițiilor din mediul rural.

„Produsul turistic cultural «Ruta bisericilor de lemn din Bihor» va fi prima rută culturală din România având ca punct de pornire biserica de lemn.
În acest sens, dorim extinderea ei ca rută națională împreună cu parteneri din țară, și datorită faptului că bisericile de lemn din România fac parte din familia bisericilor de lemn din Nordul continentului european-Ucraina, Slovacia, Polonia și Norvegia dorim să realizăm alături de parteneri din Europa o rută culturală a bisericilor de lemn certificată la nivel european”, a declarat Gabriel Bonaciu, coordonatorul de proiect.

Seminar și infotrip

Lansarea proiectului a avut loc în cadrul seminarului „Oportunități de dezvoltare a rutelor culturale în județul Bihor-ruta bisericilor de lemn din România”, desfășurat pe parcursul a trei zile în Oradea, comunele și satele bihorene unde există biserici de lemn bine conservate.

În prima zi a seminarului, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea au avut loc prezentări ale rutelor culturale naționale și europene, dezbateri privind conceptul de rută culturală a bisericilor de lemn, precum și criteriile pe care trebuie să le îndeplinească fiecare biserică-monument istoric pentru a face parte din ruta culturală.

Următoarele două zile au fost dedicate activităților de teren și de documentare. 25 de persoane au participat la infotrip-ul organizat pe un traseu ce va deveni baza „Ruta bisericilor de lemn din Bihor”. Itinerarul a cuprins Biserica de lemn din Gheghie, comuna Aușeu, Biserica de lemn din Beznea, Biserica de lemn din Valea Crișului, ultimele două aflate în Bratca, comună situate la granița cu județul Cluj și foarte aproape de județul Sălaj. Ruta a continuat prin Platoul Damiș-Roșia- spre Biserica de lemn de la Fânațe, comuna Câmpani situată la poalele Munților Apuseni și la granița cu județul Alba și s-a încheiat la Mănăstirea Izbuc, comuna Cărpinet situată la granița cu județele Arad și Hunedoara.

„Itinerarul parcurs în Bihor la propunerea AMD Bihor și a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei este practic un model de rută culturală. «Ruta bisericilor de lemn din Bihor» va fi prima rută culturală de acest gen din România, care după ce va fi creată, dorim ca, alături de AMD Bihor, să o extindem la nivel național împreună cu alți parteneri din țară”, a precizat Steliana Cojocariu, reprezentanta Direcției de Turism din cadrul Ministerului Economiei Energie și Mediului de Afaceri.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Dan says:

  E o initiativa foarte buna! Ar trebui luate in calcul si alte biserici din Bihor.
  De exemplu, la Campani de Pomezeu este o biserica din lemn construita intre anii 1600-1700, care este lasata de autoritati sa se distruga. Deja se desprinde tabla de pe acoperis si incepe sa ploua in ea. Mare pacat!

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Contract semnat pentru reabilitarea bulevardului Nufărul - Cantemir
  Finanţarea se face din fonduri europene, Primăria Oradea având o contribuţie de doar 3%. Rămâne problema delicată a demolării caselor din spatele blocurilor amplasate lângă linia de tramvai, în Nufărul.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Deschid o Academie a ospitalității la Oradea, garantată de Școala de la Lausanne
  Cei care vor absolvi OHMA - Oradea Hospitality Management Academy vor primi diplome licențiate de École Hôtelière de Lausanne (EHL). Colegiul Economic "Partenie Cosma" din Oradea va găzdui academia, cu titlu gratuit.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Etapă de viață încheiată cu zâmbete și lacrimi de bucurie
  Venită ca o surpriză anunțată doar cu o zi înainte, festivitatea Ultimului sunet de clopoțel a avut loc în sfârșit și a marcat bucuria unei frumoase reîntâlniri!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vestea care a căzut ca un trăsnet peste mama lui Noel. A strâns 2 milioane de USD, dar mai are nevoie de 300.000 USD
  „Este enorm și nedrept. Nu aș putea descrie ce am simțit...când credeam că suntem foarte aproape de reușită, a venit această veste care ne-a dat total peste cap”, spune mama lui Noel, Hilda Fodor. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Carambol cu trei autovehicule la Tarcea: Sexagenar orădean în stare gravă
  O persoană a fost grav rănită în urma unui accident rutier produs joi după-masa, în zona localității Tarcea. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Expoziţie pascală la Muzeul Ţării Crişurilor
  Sunt expuse 58 de lucrări care au participat la concursul „Povestea Oului de Paşte”.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.