bihon.ro Web analytics

S-a lansat turul virtual al Cetății Oradea

De Dan Birta
Reactualizat la:

S-a lansat turul virtual al Cetății Oradea

Reactualizat la:
Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest a organizat în perioada 20-21 octombrie o vizită tematică pentru promovarea patrimoniului istoric din Regiunea de dezvoltare Nord-Vest. 
Scris de Dan Birta - Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest a organizat în perioada 20-21 octombrie o vizită tematică pentru promovarea patrimoniului istoric din Regiunea de dezvoltare Nord-Vest. 

La evenimentul desfășurat în cadrul proiectului RFC – Recapture the Fortress Cities au participat, fizic și online, reprezentanți ai autorităților publice din cinci țări. Schimburile de bune practici au fost realizate pe parcursul unor ateliere, dezbateri, vizite la muzee și obiective de patrimoniu.

Două tururi virtuale finanțate de ADR Nord-Vest prin acest proiect au fost lansate în premieră pe parcursul evenimentului. Unul dintre ele este Turul Cetății Oradea, în colaborare cu Muzeul Țării Crișurilor [Complex muzeal – Muzeul Orașului Oradea]: https://my.treedis.com/tour/cetatea-oradea.

Cel de al doilea este Turul Turnului Croitoilor, prin colaborarea cu Primăria Cluj-Napoca [Serviciul Public pentru Administrarea Obiectivelor Culturale]: https://my.treedis.com/tour/turnul-croitorilor.
În cadrul vizitei tematice au fost prezentate două dintre castrele romane finanțate prin Programul Operațional Regional, Porolissum Moigrad din Județul Sălaj (POR 2007-2013), respectiv Potaissa Turda din Județul Cluj, proiect aflat în implementare prin POR 2014-2020.

Invitații au avut ocazia să admire vestigiile istorice expuse și reconstituirile prezentate prin realitate virtuală și augmentată din cadrul Expoziției LIMES – Frontierele Imperiului Roman în România, găzduită de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, și din cadrul Expoziției CLIO HIGH TECH, găzduită de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.

Proiectul RFC beneficiază de o finanțare europeană prin programul Interreg Europe și are drept obiectiv îmbunătățirea politicilor publice direcționate spre revitalizarea sustenabilă a clădirilor și a structurilor de patrimoniu prin îmbunătăţirea coexistenţei dintre fortificaţiile situate în oraşe, cetăţile aflate în proximitatea oraşelor şi perimetrul urban care înglobează aceste fortăreţe şi situri fortificate de o mare importanţă la nivel european.

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. janos2021 says:

  Super fain proiect. Doar că lipsește sufletul din el. Doar imagini goale fără viață. Ar fi trebuit consultați și niște artiști în materie de audio-vizual. Sper să continue cu dezvoltarea proiectului.

 2. Conspirationistu' says:

  Virtual, sunt miliardar.

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Fetiţa cu chibrituri”, concert dedicat copiilor
  La sediul Filarmonicii de Stat Oradea s-a demarat şi o strângere de donaţii împreună cu Asociația Caritas Eparhial Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un transport agabaritic va tranzita județul Bihor. Traseul vehiculului
  CNAIR a anunțat, miercuri, că în următoarea perioadă se va efectua un transport agabaritic cu depășiri pe ruta Sibiu-Borș II.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încă o contestație a fraților Costa și a pompierului Butuc, respinsă de Curtea de Apel Oradea
  Frații Florin și Andrada Costa și fostul pompier Cătălin Butuc rămân în continuare după gratii. Curtea de Apel Oradea a respins miercuri, contestația celor trei tineri care au terorizat o femeie, de prelungire a arestului preventiv.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Sport local

  Turneu caritabil la Avram Iancu. „Maracanito 2021, ediție specială Ionuț Mânz”

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  VIDEO | Dacă o persoană are anumite boli, trebuie să evite vaccinul? Răspunde dr. Ramona German, medic specialist în medicina de familie
  Întrebarea și răspunsul au fost formulate în cadrul dezbaterii „În dialog cu medicii”, moderată de către jurnalistul Octavian Haragoș. Dezbaterea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare desfășurată sub genericul „COVID-19 și vaccinarea: Realitatea dozată fără prejudecăți”, inițiată de către Primăria Municipiului Oradea.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ - C. 10 si 15.12.2021 - PL Salonta + Rural + Oradea - anuntate cu 2 zile

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.