bihon.ro Web analytics

Să nu permitem şmecherilor să ia banii celor care muncesc

De Simona Drimbău

Să nu permitem şmecherilor să ia banii celor care muncesc

Reactualizat la:
Acesta a fost îndemnul ministrului agriculturii Adrian Oros, care a avut vineri o întâlnire cu fermierii şi reprezentanţii instituţiilor deconcentrate de profil din Bihor.
Scris de Simona Drimbău - Acesta a fost îndemnul ministrului agriculturii Adrian Oros, care a avut vineri o întâlnire cu fermierii şi reprezentanţii instituţiilor deconcentrate de profil din Bihor.

În prima parte a zilei, şeful de la MADR s-a deplasat împreună cu prefectul Dumitru Ţiplea în comuna Tinca, unde a avut loc o întâlnire cu autorităţile locale care sprijină proiectele de dezvoltare agricolă, cu fermieri şi agricultori locali, precum şi cu reprezentanţii investitorilor într-un concept de agricultură inovator, dezvoltat pe orizontală.

În Sala Mare a Primăriei Municipiului Oradea ministrul Oros şi prefectul de Bihor au participat apoi la o sesiune de discuţii cu reprezentanţii Serviciilor Publice Deconcentrate de profil, precum şi cu specialişti şi reprezentanţi ai agricultorilor din judeţ. Principalele teme de discuție au vizat capacitatea de irigare a județului, situația muncitorilor sezonieri din agricultură, problema pășunilor, a produselor ecologice și dezvoltarea fermelor de familie.

Un an deosebit

Ministrul Agriculturii a făcut o trecere în revistă a măsurilor luate în această perioadă de criză, dar şi a măsurilor care urmează a fi luate pentru relansarea agriculturii. „Am încercat ca pe perioada stării de urgenţă să ţinem deschise pieţele agroalimentare, de asemenea am simplificat procedura prin intermediul căreia fermeii depun cereri de finanţare. Plăţile se realizează deocamdată fără a se realiza controale în teren. Mergem pe buna credinţă. Încercăm să găsim o modalitate ca cei care au suferit pierderi în această perioadă să fie introduşi în schemele de sprijin. Am primit acceptul CE să folosim cele 80 milioane de euro, bani rămaşi din măsuri care nu au fost accesate, ca o schemă de sprijin, sumă forfetară de până la 5.000 de euro pentru fermieri şi până la 50.000 de euro pentru un procesator. În paralel, avem un fond de creditare prin care Ministerul Agriculturii plăteşte 50% din dobândă şi un fond de garantare prin care garantăm 90% din volumul împrumutului”, a spus munistrul Adrian Oros. Conform acestuia în curând ministerul va veni cu set de măsuri prin care vor fi susţinuţi financiar fermierii care angajează muncitori zilieri sau sezonieri. Pentru a nu mai exporta subvenţii ministrul Oros a spus că în noul Planul Național Strategic (PAC) se va pune un accent mai mare pe măsurile care presupun procesarea, depozitarea şi asocierea.

Doleanţe

Iosif Pazuric, Dan Corbuţiu, Valentin Mierluţ, Simona Bişboacă, Marcel Maxim sunt doar câţiva dintre fermierii care au prezentat ministrului problemele cu care se confruntă dar au venit şi cu sugestii pentru rezolvarea problemelor.

Problema porcilor mistreţi care distrug culturile şi răspândesc pesta porcină africană, cea a irigaţiilor, creşterea procentului de finanţare a proiectelor care presupun procesarea au fost printre cele mai des invocate de către fermieri. „Ne dorim ca în noul program să se regăsescă şi fonduri pentru irigaţii din canalele de desecare, dar şi pentru irigaţii din puţuri forate. Sunt zone bune agricole care nu pot fi irigate din cursuri de apă”, a precizat Dan Corbuţiu patronul Agroind Cauaceu, cel mai mare producător de sămânţă de grâu din Bihor. Conform acestuia ar trebui intervenit şi la contractele de arendă deoarece „în legea actuală beneficii au doar cei care dau terenul în arendă”.

Revizuirea criteriilor după care au fost declarate anumite zone defavorizate, problema tinerilor fermieri, sprijinirea agriculturii ecologice şi a apicultorilor au fost de asemenea cerute de către agricultorii bihoreni prezenţi la discuţie.

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. daacumtrolez says:

  …doar dacă suntem mai șmecheri ca ei

 2. arendas says:

  tot timpul marii fermieri se plang ca le e greu dar ei sunt milionari in euro, subventiile ar trebui date micilor fermieri iar la cei mari ar trebui sa nu le dea nimic pentru ca ei au facut averi mari din agricultura dar ei mwereu cersesc si se plang, ei ar vrea ca sa ia terenuri in arenda iar proprietarilor sa le deacat mai putin, nu asta este rezolvarea agricuturii romanesti ca marii fermieri sa prospere iar cei mici sa saraceasca. Ar trebui facute asociatii agricole ca in Suedia dar beneficiile sa le aiba toti proprietarii inscrisi in functie de cota lui parte de teren, la noi se face asociatie agricola dar castiga numai seful asociatiei, pai asa nu merge asta e pacaleala si inselaciune a taranilor.

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stație de monitorizare a aerului la Sânmartin
  Sânmartinul este una dintre localitățile în care va fi amplasată una dintre cele 60 de noi stații de monitorizare a aerului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Florica Cherecheș afirmă că poate dezamorsa „bomba ecologică” de la Derna
  Deputatul promite ecologizarea siturilor contaminate cu reziduuri petroliere de la Balc, Derna și Suplac.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  USR reclamă lacune majore în achiziția de materiale din China. Li se cere demisia lui Mihai Jurca și dr. Gheorghe Carp
  Într-un document consistent pus la dispoziția publicului larg, USR Bihor acuză municipalitatea orădeană de manipulare și fals, în ceea ce privește modul în care a fost prezentată achiziția de materiale de protecție, din luna aprilie. Aceasta a costat circa 4 milioane USD, incluzând transportul, taxele și inspecția. 9

  Mapamond

  MAE: 99 de români, infectați cu COVID-19 în Austria
  Un număr de 99 de români au fost diagnosticați cu COVID-19, în Linz, Austria, anunță, marți, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Niciuna dintre persoanele infectate nu a fost spitalizată, precizează sursa citată. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bilanț la șase luni – minus 8,7 milioane lei
  La prima scadență fiscală din 2020 Direcția Economică anunță o scădere cu 9% a încasărilor din impozite și taxe locale, față de aceeași perioadă a anului trecut. 4

  BIHON Sport local

  Barajul pentru Liga 3 se joacă în 1, 5 și 9 august
  Comitetul de Urgență FRF a aprobat ieri, calendarul și regulamentul de organizare și desfășurare pentru partidele din mini-turneele de promovare în Liga 3.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.