Mii de oameni vor fi așteptați să celebreze împreună nu doar gustul inconfundabil al sarmalei tradiționale, ci și o poveste de comunitate, prietenie și identitate românească. Scrierea acestei povești va fi continuarea unui drum început în 2008, dintr-o dorință firească – aceea de a aduna oamenii laolaltă în jurul unui simbol al mesei românești: sarmaua. Prima ediție a fost timidă, cu doar 4000 de lei buget, 2500 de sarmale pregătite cu grijă și o scenă improvizată din câțiva paleți.
Aproximativ 250 de curioși s-au adunat atunci, într-o curte transformată în spațiu de festival. Acolo, doamna Maria Palii – cunoscută de toți ca Maria Budău – va rămâne în memoria comunității drept simbolul gustului autentic. Rețetele ei păstrate cu sfințenie vor fi readuse în actualitate și anul acesta, ca un omagiu adus originii acestui eveniment. În 2025, festivalul a ajuns la ediția cu numărul XV, una jubiliară, când se vor găti nu mai puțin de 25.000 de sarmale, care vor fi oferite gratuit.

De la un eveniment local de curte s-a ajuns la un brand autentic, protejat de OSIM și recunoscut, în 2020 de postul PRO TV, drept „cel mai mare festival gastronomic din România”. Pe 7 septembrie 2025, Salonta va prinde din nou viață. De la ora 11:00 dimineața va începe pregătirea participanților și preluarea căsuțelor, iar la ora 11:45 va avea loc deschiderea festivă, în prezența autorităților locale, sponsorilor și partenerilor.
De la ora 12:00 până la 14:30 se va desfășura concursul de gătit sarmale, una dintre cele mai așteptate competiții ale zilei, la care și-au anunțat prezența 10 participanți din tot județul. În jurul orei 14:30 vor fi anunțate premiile, iar apoi, de la ora 15:00, scena se va umple de culoare și sunet. Evenimentul artistic va fi deschis de Centrul de Cultură al Județului Bihor, condus de managerul Liviu Buțiu.
Spectacolul va continua cu Ansamblul Miorița, coordonat de Monica Pârge, iar pe scenă vor urca tineri talentați precum Mădălin Dodu, Buda Elena, Horga Maria, Duma Nicolas și Rus Melania. De la ora 16:00, Ansamblul Cununita Mădăras, coordonat de Marinela Aristan și Mircea Dărăban, va aduce dansurile tradiționale bihorene în prim-plan. Ulterior, vor urma pe scenă Ansamblul Florea Barcăului din Sălard (16:30), Ansamblul Vetre Bihorene din Oradea (17:00), și Ansamblul Nunțașii Bihorului, coordonat de Ninu Mocan (17:30). La ora 18:00, corul „Avram Iancu” din Beiuș, condus de Viorel Fianc, va aduce solemnitate și emoție, într-un moment dedicat tradiției și memoriei.

Tot în această seară specială, va avea loc și o tombolă de caritate. Anul acesta, organizatorii vor strânge fonduri pentru Ștefan Nicolas Zaha, un băiețel care, la naștere, a suferit un AVC și are nevoie de tratamente medicale speciale. Vor fi puse în vânzare 2500 de bilete, iar toate încasările vor fi donate familiei. Seara va fi animată de un program artistic care va aduce energia la cote maxime. De la ora 18:45, pe scenă va urca Sofiț Ilea, împreună cu „pușcașii și cureașii lui”, iar de la ora 19:45, atmosfera va deveni electrizantă odată cu apariția trupei Talisman.
În jurul orei 20:45, cerul Salontei va fi luminat de un impresionant foc de artificii, care va încheia în mod spectaculos o zi dedicată tradiției, gustului și bucuriei de a fi împreună. În cadrul festivalului, compania De’Longhi va oferi din nou cafea gratuită tuturor participanților, o tradiție deja bine înrădăcinată care va aduce un strop de energie și ospitalitate în fiecare ceașcă. Festivalul Sarmalelor de la Salonta nu va fi doar un eveniment gastronomic, ci o reafirmare a unei comunități care știe să prețuiască trecutul și să investească în viitor.
Cu sprijinul Primăriei Salonta, al partenerilor locali precum Inteva Production, Salonta Colonie, Restaurant Millennium, Auto Bora Driver, Ilaria Forest Events, dar și al numeroaselor asociații de pensionari, voluntari și sponsori generoși, această ediție aniversară promite să fie una de referință.
Trimite articolul
XCe-mi place mie când națiile astea mici și eșuate se umflă în pene cu bucătăria proprie 🙂 Că ungurii zic la fel despre sarmale, tradițional ungurești! 🙂 Când colo, cu toții se adună în jurul unui simbol al bucătăriei …turcești!
Mnoa, nu-i nyimnyica, numa’ sănătatye și-un țoi dye pălincă la tătă lumea! Nu politizați până și mâncarea!
-
aha fix turcii mancau sarmale invelite in varza cu carne de porc
-
sunt tradițional turcești
-
Sunt traditional turcesti, dar turcii evident le faceau din carne de oaie (la fel ca si micii, ca si turcii au). Atat noi, prin vecinatate, cat si ungurii, care au fost sub ocupatie nemijlocita, le-am adaptat. Asa ca in forma actuala, sunt parte a bucatariilor traditionale ale mai multor tari. Deschid un subiect mai sensibil, palinca. Denumirea este cat se poate de…slava.
-
-
De fapt sarmalele isi au originea din India, dar au fost raspandite de turci prin teritoriile ocupate.