BIHON

BIHON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Bihor
    • Comentariul zilei
    • Stiri inter(naţionale)
    • Celebritati/Lifestyle
  • Video
  • Meteo
  • Sport
    • FC Bihor
    • CSM Oradea
    • Sport Local
    • Stiri Sportive
  • Mica publicitate
    • Imobiliare
    • Angajari
    • Prestări servicii
    • Auto-Moto
    • Pierderi, Citaţii
    • Diverse – Vânzări/Cumpărări
  • Angajări
  • Compania de Apă
  • Întreruperi energie
  • Anunturi de interes public
    • Anunțuri Mediu, Ape
    • Licitatii
    • Convocator
Select Page
APLICAȚII
MOBILE
AndroidDescarcă aplicația BIHON iOSDescarcă aplicația BIHON
BIHON
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Salonta devine din nou capitala gustului tradițional. Festivalul Sarmalelor revine pentru pofticioși și gurmanzi

Salonta devine din nou capitala gustului tradițional. Festivalul Sarmalelor revine pentru pofticioși și gurmanzi

De Sorin Martin Vereș
la 2 September 2025 11:31
5 Comentarii

Salonta devine din nou capitala gustului tradițional. Festivalul Sarmalelor revine pentru pofticioși și gurmanzi

2 September 2025 11:31
În prima duminică din septembrie, Salonta își va deschide din nou porțile pentru una dintre cele mai iubite și autentice sărbători culinare ale României: Festivalul Sarmalelor, eveniment ajuns la ediția cu numărul XV.
Scris de Sorin Martin Vereș - În prima duminică din septembrie, Salonta își va deschide din nou porțile pentru una dintre cele mai iubite și autentice sărbători culinare ale României: Festivalul Sarmalelor, eveniment ajuns la ediția cu numărul XV.

Trimite articolul

X

Mii de oameni vor fi așteptați să celebreze împreună nu doar gustul inconfundabil al sarmalei tradiționale, ci și o poveste de comunitate, prietenie și identitate românească. Scrierea acestei povești va fi continuarea unui drum început în 2008, dintr-o dorință firească – aceea de a aduna oamenii laolaltă în jurul unui simbol al mesei românești: sarmaua. Prima ediție a fost timidă, cu doar 4000 de lei buget, 2500 de sarmale pregătite cu grijă și o scenă improvizată din câțiva paleți.

Aproximativ 250 de curioși s-au adunat atunci, într-o curte transformată în spațiu de festival. Acolo, doamna Maria Palii – cunoscută de toți ca Maria Budău – va rămâne în memoria comunității drept simbolul gustului autentic. Rețetele ei păstrate cu sfințenie vor fi readuse în actualitate și anul acesta, ca un omagiu adus originii acestui eveniment. În 2025, festivalul a ajuns la ediția cu numărul XV, una jubiliară, când se vor găti nu mai puțin de 25.000 de sarmale, care vor fi oferite gratuit.

De la un eveniment local de curte s-a ajuns la un brand autentic, protejat de OSIM și recunoscut, în 2020 de postul PRO TV, drept „cel mai mare festival gastronomic din România”. Pe 7 septembrie 2025, Salonta va prinde din nou viață. De la ora 11:00 dimineața va începe pregătirea participanților și preluarea căsuțelor, iar la ora 11:45 va avea loc deschiderea festivă, în prezența autorităților locale, sponsorilor și partenerilor.

De la ora 12:00 până la 14:30 se va desfășura concursul de gătit sarmale, una dintre cele mai așteptate competiții ale zilei, la care și-au anunțat prezența 10 participanți din tot județul. În jurul orei 14:30 vor fi anunțate premiile, iar apoi, de la ora 15:00, scena se va umple de culoare și sunet. Evenimentul artistic va fi deschis de Centrul de Cultură al Județului Bihor, condus de managerul Liviu Buțiu.

Spectacolul va continua cu Ansamblul Miorița, coordonat de Monica Pârge, iar pe scenă vor urca tineri talentați precum Mădălin Dodu, Buda Elena, Horga Maria, Duma Nicolas și Rus Melania. De la ora 16:00, Ansamblul Cununita Mădăras, coordonat de Marinela Aristan și Mircea Dărăban, va aduce dansurile tradiționale bihorene în prim-plan. Ulterior, vor urma pe scenă Ansamblul Florea Barcăului din Sălard (16:30), Ansamblul Vetre Bihorene din Oradea (17:00), și Ansamblul Nunțașii Bihorului, coordonat de Ninu Mocan (17:30). La ora 18:00, corul „Avram Iancu” din Beiuș, condus de Viorel Fianc, va aduce solemnitate și emoție, într-un moment dedicat tradiției și memoriei.

Tot în această seară specială, va avea loc și o tombolă de caritate. Anul acesta, organizatorii vor strânge fonduri pentru Ștefan Nicolas Zaha, un băiețel care, la naștere, a suferit un AVC și are nevoie de tratamente medicale speciale. Vor fi puse în vânzare 2500 de bilete, iar toate încasările vor fi donate familiei. Seara va fi animată de un program artistic care va aduce energia la cote maxime. De la ora 18:45, pe scenă va urca Sofiț Ilea, împreună cu „pușcașii și cureașii lui”, iar de la ora 19:45, atmosfera va deveni electrizantă odată cu apariția trupei Talisman.

În jurul orei 20:45, cerul Salontei va fi luminat de un impresionant foc de artificii, care va încheia în mod spectaculos o zi dedicată tradiției, gustului și bucuriei de a fi împreună. În cadrul festivalului, compania De’Longhi va oferi din nou cafea gratuită tuturor participanților, o tradiție deja bine înrădăcinată care va aduce un strop de energie și ospitalitate în fiecare ceașcă. Festivalul Sarmalelor de la Salonta nu va fi doar un eveniment gastronomic, ci o reafirmare a unei comunități care știe să prețuiască trecutul și să investească în viitor.

Cu sprijinul Primăriei Salonta, al partenerilor locali precum Inteva Production, Salonta Colonie, Restaurant Millennium, Auto Bora Driver, Ilaria Forest Events, dar și al numeroaselor asociații de pensionari, voluntari și sponsori generoși, această ediție aniversară promite să fie una de referință.

Trimite articolul

X
Taguri:
festival ,
salonta ,
sarmale
5 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. „în jurul unui simbol al mesei românești” says:
    September 2, 2025 at 1:19 pm

    Ce-mi place mie când națiile astea mici și eșuate se umflă în pene cu bucătăria proprie 🙂 Că ungurii zic la fel despre sarmale, tradițional ungurești! 🙂 Când colo, cu toții se adună în jurul unui simbol al bucătăriei …turcești!
    Mnoa, nu-i nyimnyica, numa’ sănătatye și-un țoi dye pălincă la tătă lumea! Nu politizați până și mâncarea!

    Reply
    • detest says:
      September 2, 2025 at 4:38 pm

      aha fix turcii mancau sarmale invelite in varza cu carne de porc

      Reply
      • Sarmalele, nu umplutura says:
        September 3, 2025 at 2:55 am

        sunt tradițional turcești

        Reply
        • tautu says:
          September 3, 2025 at 11:45 am

          Sunt traditional turcesti, dar turcii evident le faceau din carne de oaie (la fel ca si micii, ca si turcii au). Atat noi, prin vecinatate, cat si ungurii, care au fost sub ocupatie nemijlocita, le-am adaptat. Asa ca in forma actuala, sunt parte a bucatariilor traditionale ale mai multor tari. Deschid un subiect mai sensibil, palinca. Denumirea este cat se poate de…slava.

          Reply
  2. sarmale bune says:
    September 3, 2025 at 3:35 pm

    De fapt sarmalele isi au originea din India, dar au fost raspandite de turci prin teritoriile ocupate.

    Reply
  3. powered by Surfing Waves

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Moment istoric pentru comuna Sânmartin. Rețeaua de gaze este funcțională, după o investiție de 20 de milioane de euro
    Sistemul de distribuție a gazelor naturale din localitatea Sânmartin a fost pus în funcțiune începând din 4 decembrie, a anunțat primarul Cristian Laza, printr-o postare publicată pe pagina sa de socializare.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Piața imobiliară în creștere: Cluj și București, cele mai scumpe, Oradea printre cele mai accesibile
    Prețurile apartamentelor continuă să urce în marile orașe din România.

    România

    Alegeri, vedete și jucării virale: ce au căutat românii pe Google în acest an
    Google a făcut publice listele cu cele mai populare căutări ale românilor în anul 2025, iar rezultatele reflectă atât interesul pentru evenimentele majore din societate, cât și pentru divertisment și trenduri internaționale.

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Târgul de Crăciun, concerte și piese de teatru. Vezi evenimentele weekendului!
    Bihon.ro îți prezintă evenimentele care vor avea loc în Oradea în perioada 5 - 7 decembrie.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Atenție la carnea de porc! Numărul cazurilor de trichineloză a crescut mult în ultimii ani
    Numărul cazurilor de trichineloză a crescut constant în ultimii ani, în Bihor. În 2024 au fost diagnosticate 11 cazuri de trichineloză, față de 8 cazuri în 2023 și un caz în 2022. Tocmai de aceea DSP Bihor recomandă respectarea unor măsuri stricte care să ferească populația de această infecție.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    A murit fosta grefieră șefă a Judecătoriei Oradea. Mariana Măduța a activat în Justiție timp de 37 de ani
    Mariana Măduța, una dintre cele mai longevive grefiere din România, a încetat din viață la finalul lunii noiembrie, la vârsta de 84 de ani.
    • Bihon.ro
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Redactia
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Bihor Online

    ISSN 3008-234X

    ISSN-L 3008-234X

    Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.