bihon.ro Web analytics

Salvamont Bihor, sfaturi pentru cei care merg la munte în această perioadă

De Bihon.ro

Salvamont Bihor, sfaturi pentru cei care merg la munte în această perioadă

FOTO: Salvamont Salvaspeo Bihor
În ultima vreme stratul de zăpadă a căzut și la altitudini mai joase de 1.300m, în zonele Vârtop, Padiş și Stâna de Vale.
Scris de Bihon.ro - În ultima vreme stratul de zăpadă a căzut și la altitudini mai joase de 1.300m, în zonele Vârtop, Padiş și Stâna de Vale.

În acest sens, Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor a transmis, marți, un set de recomandări pentru cei care doresc să urce în zona montană a județului.

„Stratul de zăpadă căzut în ultima perioadă în zona montană a județului Bihor la altitudini mai joase de 1300m, in zonele Vârtop, Padiş, Stana de Vale, este de cca 20 cm grosime, la altitudine mai mare de 1300 de metrii avem un strat de zăpadă de cca 40-50 de cm. În zonele unde vântul a viscolit zăpada (de regulă la limitele dintre pădure și golul alpin) și pe jgheaburi, grosimea stratului de zăpadă poate ajunge până la 70-80 de cm pe alocuri formând şi cornişe”, a precizat Salamont Bihor.

Recomandări

Ținând cont de evoluția vremii în următoarele zile, facem următoarele recomandări turiștilor:

– să țină cont de atenționările de vreme rea și să nu se hazardeze pe traseele montane care urmăresc crestele montane, pentru că, din cauza vizibilității scăzute orientarea poate fi dificilă, iar marcajele turistice pot fi acoperite de zăpadă.
-să fie echipaţi corespunzător traseelor abordate pe timp de iarnă în verederea prevenirii problemelor specifice generate de temperaturile scăzute (hipotermie, degerături etc).
– să ţină cont de faptul că zilele sunt mai scurte şi să aibă asupra lor sursă de lumină (lanternă frontală).
-să ia în considerare că timpii de percurgere a unui traseu în condiții de iarnă se pot dubla față de timpii afișați pe tablele indicatoare.
– pentru turiștii care nu au încă suficientă experiență în drumeții pe trasee montane, le recomandăm să urce pe traseele ușoare.
– pentru cei care se aventurează in afara staţiunilor turistice, le recomandăm să aleagă trasee pe masura pregătirii, utilizând echipament corespunzător, să se informeze, în prealabil, in privinţa traseelor si condiţiile de parcurgere in regim de iarnă a acestora. Pentru zona montană a judeţului Bihor aveţi posibilitatea sa vă informaţi în privinţa traseelor şi puteţi să descărcaţi trackurile traseelor turistice de pe siteul www.salvamontbihor.ro secţiunea trasee turistice.
– să se asigure că telefoanele mobile sunt încarcate şi au baterii de rezervă.

FOTO: Salvamont Salvaspeo Bihor

„Nu sunt recomandate în Muntii Bihor, traseele tehnice cu dificultate ridicată, echipate cu cabluri şi lanţuri pentru a da posibilitatea asigurării porţiunilor de traseu expuse, acestea fiind acoperite pe anumite porţiuni de un strat de zăpadă şi gheaţă, existând pericol de alunecare”, mai informează salvamontiștii bihoreni.

– punct albastru, Circuitul Cetăţile Ponorului
– punct roșu, Circuitul Cetăţile Rădesei
– punct galben, Circuitul Galbenei
– triunghi albastru, între Cascada Bohodei – Şaua Bohodei

Anvelope de iarnă și lanțuri antiderapante

„Cei care aleg să abordeze trasee din zonele de creastă, cu schiuri, snowbord sau rachete de zăpadă, sunt sfătuiţi să nu abordeze singuri aceste trasee si să folosească echipamente corespunzătoare traseului ales şi să acorde atenţie sporită reglării echipamentului. Totodată trebuie să se ţină cont că sub stratul de zăpadă nu foarte gros pot fi ascunse crengi şi stanci ce pot deveni sursă de accidentare. Pentru accesul auto în zona montană este recomandat ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă și lanțuri antiderapante”, mai precizează Salvamont Bihor.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Bihon CSM Oradea

  „Duș rece” neașteptat: CSM CSU Oradea a pierdut pe teren propriu cu CSO Voluntari
  CSM CSU Oradea a pierdut cu 68-82 meciul de pe teren propriu cu CSO Voluntari.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Consiliul Județean și-a negociat prețul la electricitate
  Consiliul Județean Bihor și instituțiile din subordine vor plăti în acest an pentru energia electrică facturi similare cu anul 2021, nefiind afectate de majorările din piață.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mihăilă: „Ministerul Sănătății are un acord cadru pentru teste cu Comisia Europeană, dar nu îl folosește”
  Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății, spune că ministerul ar putea comanda teste pentru elevi, printr-un acord cadru semnat cu Comisia Europeană. 5

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bărbatul care a amenințat un tânăr cu un pistol într-o intersecție din Oradea a fost arestat
  Polițiștii orădeni l-au reținut luni pe bărbatul care a amenințat cu un pistol de tip airsoft un tânăr de 20 de ani, în urma unui accident rutier. 6

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ - C. Data 21.01.2022 - PL Alesd + Salonta - anuntate cu 2 zile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Birta: vom propune în Consiliul local reducerea prețului la încălzire
  Ministerul Dezvoltării a alocat o primă tranșă din ajutorul pentru orașele care au termoficare pe gaz, în cuantum total de peste 41,9 milioane lei. 7

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.