bihon.ro Web analytics

Sâmbătă, Ziua Culturii Naționale. Vezi când și ce obiective turistice se pot vizita în Oradea

De Bihon.ro

Sâmbătă, Ziua Culturii Naționale. Vezi când și ce obiective turistice se pot vizita în Oradea

FOTO: Turnul Primăriei Oradea- Facebook
În Oradea se vor organiza manifestări cultural-artistice şi acţiuni social-culturale de către instituţii publice şi alte entităţi deţinătoare de patrimoniu cultural.
Scris de Bihon.ro - În Oradea se vor organiza manifestări cultural-artistice şi acţiuni social-culturale de către instituţii publice şi alte entităţi deţinătoare de patrimoniu cultural.

Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor celebrează Ziua Culturii Naţionale – 15 ianuarie 2022, prin activităţi culturale oferite vizitatorilor în obiectivele turistice, menite să evidențieze frumusețea spațiilor în interacțiune cu artele frumoase (sculptura, arhitectura, muzica, poezia, artele spectacolului, inclusiv teatrul şi dansul, film, fotografie, editare video, design şi arta conceptuală). „Cu ocazia Zilei Naţionale a Culturii se organizează manifestări cultural-artistice şi acţiuni social-culturale de către instituţii publice şi alte entităţi deţinătoare de patrimoniu cultural.

Această zi a fost stabilită prin Legea 238 din 2010, întrucât reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor Mihai Eminescu (1850 – 1889)”, a precizat Angela Lupșea, directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor.

Programul evenimentelor, stabilit în conformitate cu normele sanitare:

În Turnul Primăriei Oradea, în intervalul orar 11.00-13.00, va avea loc o nouă expoziţie de prezentare a artei fotografice, expoziție intitulată „Oradea – Iarnă nocturnă”, organizată de Asociația Internațională „Euro Foto Art”. Privirea vizitatorului va fi încântată de momente cu peisaj de iarnă surprinse de artistul fotograf Ștefan Tóth. În cadrul expoziţiei va fi prezentată o colecţie de aparatură fotografică, oferită pentru eveniment de familia medicului Adrian Dușe. Artişti şi pasionaţi de fotografii sunt invitaţi să ajungă la Turn pentru a imortaliza momente urbane de la înălţime şi a salva imagini deosebite. La eveniment va fi prezent artistul fotograf Ștefan Tóth István, președintele Asociației Internaționale „Euro Foto Art” AFIAP, ES FIAP. Expoziţia de fotografie va putea fi vizitată până în 27 februarie 2022.

La Sinagoga Aachvas Rein, în intervalul orar 14.00-16.00, va avea loc o expoziţie dedicată volumelor realizate de către Mircea Paşca, istoric şi consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor. Acesta va prezenta tema istoria arhitecturii, ocazie cu care vizitatorii vor putea să propună teme noi de cercetare autorului, acesta fiind prezent în Sinagogă în intervalul orar 14.00–16.00. Amintim câteva dintre lucrările ce vor fi expuse: Case și căsuțe din Oradea Mare. Un pomelnic neisprăvit, Oradea 1900. Un ghid de arhitectură, Arhitectură şi locuire în Oradea la începutul secolului al XX-lea. Expoziţia cu volume va putea fi vizitată până în 27 februarie 2022.

Sinagoga Sion va oferi arta prin detalii despre pictura murală, va arăta publicului interesat modele de şablon şi detalii din proiectul ce a dat viaţă acestui lăcaş de cult. În intervalul orar 14.00-16.00, Ioana Klein, coordonator al lucrărilor în perioada 2014-2015 și lector drd. la Facultatea de Arte Vizuale Oradea va oferi detalii despre pictura murală. Materialele prezentate vor fi expuse până în 27 februarie 2022.

Casa Darvas – La Roche va fi gazda artei muzicale, în intervalul orar 15.00–17.00. Astfel, vor fi prezentate vizitatorilor, pentru prima dată, partituri ce datează de la începutul secolului. Acestea completează colecţia obiectelor de patrimoniu şi au fost achiziţionate recent, pentru a fi înregistrate ca bunuri culturale. Totodată atmosfera Casei va fi completată de muzica de Belle Epoque interpretată la pian de Camelia Andone, artist instrumentist la Filarmonica de Stat Oradea, asist. univ. dr. – Facultatea de Arte Vizuale Oradea. Expoziţia va fi prezentată în zilele de 15-16 ianuarie.

La Templul Francmasoneriei, în intervalul orar 15.00–17.00, va fi prezentată arhitectura ca liant ce se conectează la viaţa urbană prin forme şi funcţiuni diverse. Despre arhitectura clădirii, funcţiunea specifică unei Loji masonice şi organizarea expoziţiei dedicată istorie francmasoneriei va da detalii Alexandru Mircea Vlad, consultant din partea Asociaţiei „Ţara Celor Trei Crişuri”. Accesul în toate obiectivele turistice se face cu respectarea măsurilor sanitare impuse, inclusiv cu privire numărul maxim de 20 de persoane prezente în spaţiile expoziţionale.

Preţul biletului de intrare este de 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru copii şi grupuri mai mari de 10 persoane. Obiectivele sunt deschise în intervalul orar 10,00–18,00. Parteneri în organizarea activităţilor din acest an sunt: Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Mircea Paşca – istoric, Filarmonica de Stat Oradea, Asociaţia Eurofoto Art Oradea, Ioana Klain, SC Novartis SRL, Asociaţia Ţara Celor Trei Crişuri. În vederea protejării şi punerii în valoare a patrimoniului, Fundaţia colaborează cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor cu privire la identificare şi clasare unor bunuri culturale mobile de valoare naţională deosebită, din colecţiile pe care le deţine.

În următoarele luni se va întocmi dosarul pentru o parte din bunurile aflate în Sinagoga Aachvas Rein în cadrul expoziţiei permanente dedicate Istoriei evreilor din Oradea, Fondul Tereza Mózes şi Fondul Sonnenfeld, precum şi obiecte de mobilier şi decor prezentate în Casa Darvas – La Roche.

„Întoarcerea gândului risipitor. Eminescu”

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Bihon CSM Oradea

  „Duș rece” neașteptat: CSM CSU Oradea a pierdut pe teren propriu cu CSO Voluntari
  CSM CSU Oradea a pierdut cu 68-82 meciul de pe teren propriu cu CSO Voluntari.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Consiliul Județean și-a negociat prețul la electricitate
  Consiliul Județean Bihor și instituțiile din subordine vor plăti în acest an pentru energia electrică facturi similare cu anul 2021, nefiind afectate de majorările din piață.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mihăilă: „Ministerul Sănătății are un acord cadru pentru teste cu Comisia Europeană, dar nu îl folosește”
  Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății, spune că ministerul ar putea comanda teste pentru elevi, printr-un acord cadru semnat cu Comisia Europeană. 5

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bărbatul care a amenințat un tânăr cu un pistol într-o intersecție din Oradea a fost arestat
  Polițiștii orădeni l-au reținut luni pe bărbatul care a amenințat cu un pistol de tip airsoft un tânăr de 20 de ani, în urma unui accident rutier. 6

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ - C. Data 21.01.2022 - PL Alesd + Salonta - anuntate cu 2 zile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Birta: vom propune în Consiliul local reducerea prețului la încălzire
  Ministerul Dezvoltării a alocat o primă tranșă din ajutorul pentru orașele care au termoficare pe gaz, în cuantum total de peste 41,9 milioane lei. 7

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.