bihon.ro Web analytics

Sanmartinul se impotriveste gazelor de sist

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Primăria Sânmartin spune că a aflat doar prin presă, anul trecut, despre faptul că zona Felix a fost concesionată de către Agenţia Minerală de Resurse Minerale, pentru explorarea şi exploatarea zăcământului din subteran.
Scris de erdei - Primăria Sânmartin spune că a aflat doar prin presă, anul trecut, despre faptul că zona Felix a fost concesionată de către Agenţia Minerală de Resurse Minerale, pentru explorarea şi exploatarea zăcământului din subteran.

E vorba, desigur, despre gazele de sist. Şi este vorba despre aceeaşi companie canadiană East West Petroleum către care s-a concesionat şi perimetrele de la Tria şi Tulca. Cu precizarea că pentru concesionarea acestor două perimetre Guvernul şi-a dat deja acordul, în luna decembrie!

Memorandum către Guvern

Primarul Lucian Popuş şi viceprimarul Nicolae Leuce se tem că urmează la rând perimetrul de exploatare a zăcământului din Felix – 1 Mai. Cum premierul Ponta este, mai nou, fanul gazelor de sist, temerea celor doi edili este pe deplin îndreptăţită.

Popuş şi Leuce ştiu că dacă Guvernul va trece peste vrerea localnicilor şi va aproba concesiunea perimetrului Felix, se pune cruce turismului balnear din jurul Oradiei. Din păcate, Cabinetul Ponta a arătat o lipsă de transparenţă îngrijorătoare, aprobând deja începerea lucrărilor în judeţul Bihor, la Tria şi Tulca, fără a se consulta cu niciun factor decident din judeţ.

Luni, Primăria Sânmartin intenţionează să transmită un memorandum către Guvern, prin care să înştiinţeze Palatul Victoria că locuitorii comunei nu doresc să vadă sonde pentru exploatarea gazelor de sist. Aceste sonde sunt, categoric, incompatibile cu turismul din Băile Felix şi Băile 1 Mai. De aceea, în aceste zile, Primăria Sânmartin a dat drumul la o campanie de strângere de semnături anti-gaze de sist.

Joi, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa (PNL), părea debusolat în faţa atitudinii Guvernului USL. Popa spune că nimeni din Guvern nu l-a consultat, înainte să se aprobe concesionarea perimetrelor de la Tria şi Tulca, prin Hotărâre de Guvern.

Exemplul occidental

Exploatarea gazelor de sist, prin tehnica fracţionării hidraulice, implică riscuri majore de mediu, precum şi asupra sănătăţii oamenilor. Există pericolul real al infiltrării gazelor în pânza freatică, iar în cazul perimetrului de la Felix, implicit contaminarea pungii de apă geotermală. De asemenea, s-a demonstrat că acest gen de exploataţii pot genera cutremure, aşa cum s-a întâmpla în Statele Unite, unde în state precum Ohio s-a dispus suspendarea exploatării gazelor de şist. Mai multe state europene au interzis sau au restricţionat exploatarea gazelor de şist: Franţa, Marea Britanie, landul german Westfalia – Renania de Nord, Danemarca, Olanda şi chiar Bulgaria.

Liber la gaze de șist, pe şest, in Bihor

Mii se semnaturi anti-gaze de sist

Baile Felix – termale sau gazate?

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Noi reguli RCA: constatarea amiabilă se va face electronic, reguli simple pentru mașina la schimb
  Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a aprobat un proiect de normă care aduce modificări substanțiale Normei 20/2017 privind asigurările auto în România. Actul normativ a fost trimis către Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare după 90 de zile de la publicare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pianina e din nou în Parcul Libertăţii
  Pianina din Parcul Libertăţii, aflată în grija Fundaţiei Comunitare Oradea, este din nou la dispoziţia orădenilor pentru a aduce un plus de frumos în viaţa oraşului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihorean dat dispărut după ce a plecat la lucru în Deva. L-ați văzut?
  Polițiștii bihoreni fac un apel către persoanele care pot să ofere informații despre Bodog Balazs, în vârstă de 31 de ani, din localitatea bihoreană Vaida.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Sport local

  Cristian Lupuț și-a găsit angajament. Se va duela cu echipele bihorene în sezonul viitor

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost semnat contractul pentru podul nou din Nimăiești
  Podul vechi peste Valea Beiușele va fi înlocuit cu unul nou, valoarea construcției fiind de 2 milioane de lei.

  BIHON Sport local

  Misiune imposibilă pentru CAO 1910

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.