bihon.ro Web analytics

Sanmartinul se impotriveste gazelor de sist

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Primăria Sânmartin spune că a aflat doar prin presă, anul trecut, despre faptul că zona Felix a fost concesionată de către Agenţia Minerală de Resurse Minerale, pentru explorarea şi exploatarea zăcământului din subteran.
Scris de erdei - Primăria Sânmartin spune că a aflat doar prin presă, anul trecut, despre faptul că zona Felix a fost concesionată de către Agenţia Minerală de Resurse Minerale, pentru explorarea şi exploatarea zăcământului din subteran.

E vorba, desigur, despre gazele de sist. Şi este vorba despre aceeaşi companie canadiană East West Petroleum către care s-a concesionat şi perimetrele de la Tria şi Tulca. Cu precizarea că pentru concesionarea acestor două perimetre Guvernul şi-a dat deja acordul, în luna decembrie!

Memorandum către Guvern

Primarul Lucian Popuş şi viceprimarul Nicolae Leuce se tem că urmează la rând perimetrul de exploatare a zăcământului din Felix – 1 Mai. Cum premierul Ponta este, mai nou, fanul gazelor de sist, temerea celor doi edili este pe deplin îndreptăţită.

Popuş şi Leuce ştiu că dacă Guvernul va trece peste vrerea localnicilor şi va aproba concesiunea perimetrului Felix, se pune cruce turismului balnear din jurul Oradiei. Din păcate, Cabinetul Ponta a arătat o lipsă de transparenţă îngrijorătoare, aprobând deja începerea lucrărilor în judeţul Bihor, la Tria şi Tulca, fără a se consulta cu niciun factor decident din judeţ.

Luni, Primăria Sânmartin intenţionează să transmită un memorandum către Guvern, prin care să înştiinţeze Palatul Victoria că locuitorii comunei nu doresc să vadă sonde pentru exploatarea gazelor de sist. Aceste sonde sunt, categoric, incompatibile cu turismul din Băile Felix şi Băile 1 Mai. De aceea, în aceste zile, Primăria Sânmartin a dat drumul la o campanie de strângere de semnături anti-gaze de sist.

Joi, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa (PNL), părea debusolat în faţa atitudinii Guvernului USL. Popa spune că nimeni din Guvern nu l-a consultat, înainte să se aprobe concesionarea perimetrelor de la Tria şi Tulca, prin Hotărâre de Guvern.

Exemplul occidental

Exploatarea gazelor de sist, prin tehnica fracţionării hidraulice, implică riscuri majore de mediu, precum şi asupra sănătăţii oamenilor. Există pericolul real al infiltrării gazelor în pânza freatică, iar în cazul perimetrului de la Felix, implicit contaminarea pungii de apă geotermală. De asemenea, s-a demonstrat că acest gen de exploataţii pot genera cutremure, aşa cum s-a întâmpla în Statele Unite, unde în state precum Ohio s-a dispus suspendarea exploatării gazelor de şist. Mai multe state europene au interzis sau au restricţionat exploatarea gazelor de şist: Franţa, Marea Britanie, landul german Westfalia – Renania de Nord, Danemarca, Olanda şi chiar Bulgaria.

Liber la gaze de șist, pe şest, in Bihor

Mii se semnaturi anti-gaze de sist

Baile Felix – termale sau gazate?

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ - C.Data 19.01.2022 - PL Marghita - anuntate cu 2 zile

  România

  Premierul României, acuzat că și-a plagiat teza de doctorat. Ciucă: Am inițiat solicitarea de verificare a tezei mele de doctorat de Comisia de Etică a UNAp

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se circulă pe toate drumurile din județ. Autoritățile le cer șoferilor atenție sporită
  Companiile responsabile cu deszăpezirea au acționat, în noaptea de luni spre marți, cu 48 de utilaje pe drumurile județene aflate în administrarea Consiliului Județean Bihor. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a intervenit pe drumurile naționale.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Nominalizări pentru Gala Națională a Excelenței în Asistența Socială

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Viaţa în era COVID. Tu cum îţi protejezi auzul?
  STUDIU: Unii pacienți afectați de COVID-19 s-au confruntat în timpul bolii și cu probleme de auz.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Marty Restaurants Oradea lansează noul meniu #BigTaste!
  Marty lansează de mâine,19 ianuarie 2022 noul meniu, aşa că vă aşteaptă să îl încercaţi între 10:00 şi 22:00, pe Strada Zorelelor 14A, Parcu Salca! #numazic.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.