bihon.ro Web analytics

Şansa de a salva o parte a României

Reactualizat la:
Peste o sută de specialişti din domeniul protecţiei mediului au participat la lansarea proiectului „Regăseşte România”.
Scris de demeter1 - Peste o sută de specialişti din domeniul protecţiei mediului au participat la lansarea proiectului „Regăseşte România”.

„Regăseşte România” este o iniţiativă lansată de curând de Federaţia Coaliţia Natura 2000, un grup de organizaţii neguvernamentale care activează în domeniul protecţiei mediului. Primul demers de acest fel din ţara noastră, „Regăseşte România” îşi propune să ofere o viziune integrată în ceea ce priveşte administrarea ariilor protejate din România.

Peste o sută de specialişti, personalităţi din domeniul protecţiei mediului şi factori de decizie au participat la lansarea acestui proiect. El este rezultatul mai multor întâlniri, desfăşurate în cadrul grupurilor de lucru, formate din reprezentanţi ai ONG-urilor ce compun Coaliţia, întâlniri derulate pe parcursul ultimelor 18 luni.

„Dacă vă întrebaţi de ce s-a numit evenimentul «Gala Regăseşte România», e pentru că noi ne-am gândit să facem ceva ca generaţiile viitoare să găsească o Românie aşa cum ne-am dori să fie şi credem că acest lucru nu se poate întâmpla decât dacă generaţia noastră îşi redescoperă ţara”, a spus Erika Stanciu, director în cadrul Federaţiei Coaliţia Natura 2000.
În esenţă, iniţiativa „Regăseşte România” îşi propune ca, până în 2028, să asigure o administrare eficientă a ariilor protejate, contribuind astfel la conservarea biodiversităţii şi la dezvoltarea durabilă. Pe termen lung, adică în 30 de ani de aici înainte, parcurile naţionale ar trebui să reprezinte 12% din suprafaţa României, peste 30% din teritoriul ţării urmând să aibă statut de arie protejată, iar zonele de protecţie strictă şi integrală, aparţinând fiecărui parc naţional, să însumeze cel puţin 75% din suprafaţa acestora.

Proiectul propus societăţii româneşti de Federaţia Coaliţia Natura 2000 afirmă că România, „ţara cu cele mai diverse condiţii biogeografice din Uniunea Europeană, care conservă ecosisteme unice şi specii rare, are nevoie de o astfel de viziune! Este foarte important ca ariile protejate să devină unul din principalii piloni de dezvoltare economică pentru zonele rurale”.

Prezent la eveniment, Andrei Acs, manager de proiect în cadrul Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor, a subliniat faptul că iniţiativa Coaliţiei se bazează pe zece principii, din care managementul participativ al ariilor protejate, economia durabilă, integrarea intersectorială şi împărţirea echitabilă a costurilor şi beneficiilor. „E un vis, un vis frumos. Este vorba de ceea ce ar trebui să fie ariile protejate din România până în 2028, dacă mai vrem să avem ce proteja”, a conchis reprezentantul CAPDD Bihor.

Mai multe organizaţii neguvernamentale din judeţul Bihor şi-au exprimat deja susţinerea pentru iniţiativa „Regăseşte România”. Printre acestea se numără: Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, Asociaţia de Pescuit Sportiv Aqua Crisius, Fundaţia pentru Cultură şi Educaţie Ecologistă Ecotop – Oradea şi Centrul Regional pentru Supraveghere Ecologică Bihor.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Liberalii își impun omul, la RAR Bihor. Ce alți directori urmează să fie schimbați?
  Printr-o decizie a șefului RAR din Capitală, directorul local sprijinit de PSD este înlocuit de omul PNL. Se face o rocadă, după ce, în timpul Guvernului Ponta, pesedistul Crăciun l-a înlocuit pe Filip.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Invențiile Evului Mediu. Leonardo Da Vinci – apă, vânt şi foc”
  Copiii pot admira la Muzeul Oraşului Oradea o nouă expoziţie cu machete ce reproduc invenţiile lui Leonardo Da Vinci.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  115 milioane de lei pentru Universitatea din Oradea
  115 milioane de lei au fost alocați Universității din Oradea de către Ministerul Educației. Mai mult de jumătate din fonduri vor merge pe salariile angajaților. 1

  BIHON Sport local

  Luceafărul a învins pe CSC Sânmartin II
  Într-un nou joc de pregătire, Luceafărul Oradea a câștigat cu 3-2 (1-1) în fața echipei de eșalon patru CSC Sânmartin II.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dacia 100% electrică la Salonul Auto Geneva
  Grupul Renault va prezenta la Salonul Auto de La Geneva, care va avea loc în perioada 5 – 15 martie, un autoturism 100% electric.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Kamion din Italia, The Hypnotunez din Ucraina şi Skroom vor susţine concerte în Rock Fort
  Trei trupe din trei ţări vor concerta vineri, de la ora 20:00 în Rock Fort din Oradea. Kamion vine din Italia, cu membrii din Trevisto şi Veneţia, şi abordează un heavy'n'roll. Proiectul Kamion s-a născut în 2014, avându-i ca membri fondatori pe Paul şi Patch, care şi-au dorit să pornească o trupă originală.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.