În ton cu alte lucrări din Oradea, începute cu avânt dar continuate mai mult la ralanti, Podul Intelectualilor e sursă de noi și noi frustrări pentru orădenii obișnuiți cu această cale de acces rapidă din centru, între malurile Crișului. Încă de la organizarea de șantier, sunt rare zilele în care, pe amplasament au putut fi numărați mai mult de 4 muncitori, iar în foarte multe zile lucrarea s-a făcut în doi oameni.
Constructorul a raportat la Primăria Oradea că parapetul este confecționat, iar intradosul – partea concavă de sub pod, e curățată în proporție de 85%. Muncitorii lucrau și la curățarea structurilor de susținere a podului, cele care pornesc din vârful pilonului spre capete. Într-un viitor apropiat, pe amplasament ar urma să intre un alpinist utilitar pentru operațiunile inaccesibile de la nivelul tablierului.
Piatra cu care va fi pavat podul ar urma să ajungă în două săptămâni, săptămâna aceasta ar urma să fie desfăcută zona zidurilor de gardă, cea care susține malul în zona podului.
La închiderea podului, în aprilie, primarul Florin Birta anticipa că în iunie va fi gata lucrarea. A fost contrazis, în scurt timp, de panoul informativ al lucrării, care zice că termenul contractual expiră în 20 octombrie. Acum, se discută totuși, că lucrarea ar putea fi încheiată în august.
3,6 milioane lei
Reparațiile capitale la pod au fost atribuite către firma Freyrom, cea care lucrează la pasajele din Centrul Civic pentru 3,6 milioane lei fără TVA. Proiectul presupune mai multe tipuri de lucrări. Va fi reabilitată racordarea cu terasamentele, realizate cu ajutorul zidurilor de sprijin. Scările de acces pe pod, de pe malul stâng, vor fi reabilitate la nivelul mâinii curente, iar treptele vor fi placate cu pavaj din plăci de granit. Parapetul pietonal va avea o mână curentă din bronz și elemente decorative din oțel de formă hexagonală. La nivelul rampelor de acces, vor fi reabilitate elementele arhitecturale de capăt. Stratul de uzură se va realiza din piatră cubică 80x80x80 mm. Totodată, se va recondiționa și proteja anticoroziv parapetul metalic. La nivelul căii de pod, stratul de uzură va fi realizat din plăci de granit fiamate de 2 cm. Corpurile de iluminat existente vor fi înlocuite cu altele prevăzute cu LED.
Pod istoric
Podul pietonal are o istorie de peste 150 de ani, fiind situat în zona centrală a orașului, de unde trecătorul poate admira atât peisajul natural al malului Crișului Repede cât și arhitectura mai multor clădiri de patrimoniu. În 1910, podul de lemn care asigura traversarea Crişului, numit „Podul Paralelor”, a fost înlocuit cu un pod metalic. În locul acestuia a fost construit în 1974 actualul pod hobanat, unul dintre cele mai vechi de acest tip din țară.
Trimite articolul
XPoate la primăvară se va putea circula pe el. Sigur după decopertare s-au găsit fisuri la care nu se așteptau, dar s-a văzut de la început în ce ritm se decoperta. Bătaie de joc marca Freyrom. Nu sunt nici ei contanți.
-
In Teleorman si Vslui nu se face asa lucrare, suntem peste ei la orice capitol
am impresia ca nu se pricep. Acolo problemele sunt la alt nivel , iar abordarea e departe de realitate. Ramane de vazut ce si cum
“primarul Florin Birta anticipa că în iunie va fi gata lucrarea”
Voi chiar ati crezut minciunile astuia?
Atunci sunteti mai prosti ca gasca de imbecili care l-au votat.
-
Toata oradea l-a votat, vrem dezvoltare, podul e gata, minciuni ca nu e gata
Finalizarea lucrarii 23 August 2024.
Marca inregistrata pnl.acum cand incepe sezonul tutistic.