BIHON

BIHON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Bihor
    • Comentariul zilei
    • Stiri inter(naţionale)
    • Celebritati/Lifestyle
  • Video
  • Meteo
  • Sport
    • FC Bihor
    • CSM Oradea
    • Sport Local
    • Stiri Sportive
  • Mica publicitate
    • Imobiliare
    • Angajari
    • Prestări servicii
    • Auto-Moto
    • Pierderi, Citaţii
    • Diverse – Vânzări/Cumpărări
  • Angajări
  • Compania de Apă
  • Întreruperi energie
  • Anunturi de interes public
    • Anunțuri Mediu, Ape
    • Licitatii
    • Convocator
Select Page
APLICAȚII
MOBILE
AndroidDescarcă aplicația BIHON iOSDescarcă aplicația BIHON
BIHON
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Sarmale cu păsat, pită picurată cu slănină şi plăcinte de Briheni, la a treia ediţie a evenimentului „Gusturi și tradiții de Bihor”

Sarmale cu păsat, pită picurată cu slănină şi plăcinte de Briheni, la a treia ediţie a evenimentului „Gusturi și tradiții de Bihor”

De Camelia Buşu
la 21 September 2025 08:00 Reactualizat la: 21 September 2025 02:01

Sarmale cu păsat, pită picurată cu slănină şi plăcinte de Briheni, la a treia ediţie a evenimentului „Gusturi și tradiții de Bihor”

21 September 2025 08:00 Reactualizat la: 21 September 2025 02:01
În parcul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea s-au adunat producători locali şi meşteri populari spre a celebra bucătăria şi tradiţiile de Bihor.
Scris de Camelia Buşu - În parcul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea s-au adunat producători locali şi meşteri populari spre a celebra bucătăria şi tradiţiile de Bihor.

Trimite articolul

X

Sâmbătă a debutat cea de-a treia ediție a evenimentului „Gusturi și tradiții de Bihor” în parcul Muzeului Ţării Crişurilor. Locul s-a umplut de arome, iar vizitatorii şi-au satisfăcut poftele culinare trecând de la un stand la altul, bucurându-se de produsele preparate după reţete vechi.

Sub privirile trecătorilor s-au pregătit celebrele plăcinte de Briheni, cu brânză de vacă sau cu spanac.

https://www.bihon.ro/wp-content/uploads/2025/09/840854620250920150619.mp4

Pe pâinea cu brănză şi ceapă roşie s-a picurat clisă, în timp ce în ceaune fierbeau sarmalele cu păsat sau gulaşul cu fasole. Nu a fost de lepădat nici iahnia de fasole cu cârnaţi sau tocăniţa de pui cu găluşte, servite lângă o pâine proaspătă de Salonta. Lângă o porţie de mâncare a mers bine şi un pahar de vin, o pălincă bună sau o bere rece artizanală.

La preparat s-au încumetat, pe lângă profesionişti, şi elevi ai Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea. Sâmbătă au pregătit sarmale cu păsat, şi scoverzi, iar duminică vor găti loşte cu curechi.

Cu alte cuvinte, s-a promovat mâncarea tradițională specifică Bihorului, bazată pe rețetele incluse în volumul „Rețete tradiționale de Bihor”, lansat la prima ediție și disponibil online. Din loc în loc, panourile cu feluri de mâncare precum plăcinta pe fer, cici de Bihor, zama de pătură pârgălită cu pitoance sau loşte cu curechi trimiteau prin codurile QR la site-ul cu ingrediente şi poveşti gastronomice.

https://www.bihon.ro/wp-content/uploads/2025/09/840879720250920151051.mp4

Mulţi vizitatori au plecat acasă cu produse de calitate: costiţe de porc, cotlete, muşchiuleţ, untură sau şorici, brănzeturi pe alese, scoverzi cu dulceaţă, iaurt, siropuri sau sucuri naturale.

După zona gastronomică, sacoşele s-au putut umple cu produsele specifice toamnei, de la mere proaspete, struguri, roşii sau castraveţi, la must, zacuscă, dulceţuri sau siropuri. Nu au lipsit produsele apicole, cele de cătină sau aronia, şofranul, sărăţelele şi haioşele fragede.

“Gusturi şi Tradiţii DE BIHOR”, ediţia a III-a

Celor interesaţi, Tincău Teodor din Girişu de Criş le-a povestit despre calităţile şi efectele tămăduitoare ale uleiurilor presate la rece făcute de el, fie că sunt de floarea soarelui, rapiţă, în (de patru soiuri), dovleac sau de chimen. El le cultivă, şi tot el le procesează. Se mândreşte şi cu plantele de susan negru, fiind şi singurul din România, spune acesta, care are două recolte pe an.

Meşterii populari au pus la standuri jucării sau sacoşe croşetate, ii, zgărdane, sculpturi în lemn, icoane pictate sau instrumente muzicale.

Muzica populară a animat seara. Pe scena amplasată în parc, au urcat sâmbătă Ansamblul folcloric „Nuntașii Bihorului” din Oradea, Ansamblul folcloric slovac „Datelinka” și Ansamblul folcloric maghiar „Zajgo” din Săcueni.

Evenimentul „Gusturi şi tradiţii de Bihor” continuă şi duminică, între orele 13:00 – 21:30. Pe lângă experiențele gastronomice și meșteșugurile autentice, pe scenă vor veni de această dată în fața publicului Ansamblul folcloric Ardeleana din Tulca, Ansamblul folcloric „Floarea Barcăului” din Marghita, Ansamblul folcloric din Măgești şi Ansamblul folcloric „Lioara” din Oradea.

Evenimentul cu intrare liberă este organizat de Consiliul Județean Bihor, Agenția de Management al Destinației Bihor, Muzeul Țării Crișurilor Oradea Complex Muzeal, susținut de Visit Oradea, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, Centrul de Cultură al Județului Bihor, Agenția de Dezvoltare Durabilă Bihor, Asociația „Prietenii Muzeului Țării Crișurilor”, Teatrul „Regina Maria” Oradea și Asociația „Valea Ierului”.

Trimite articolul

X
Taguri:
„Gusturi și Tradiții de Bihor” ,
AMD Bihor ,
consiliul judetean bihor ,
mesteri populari ,
muzeul tarii crisurilor ,
retete traditionale
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    powered by Surfing Waves

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    VIDEO
    La Oradea se joacă „Spărgătorul de nuci”, spectacol de teatru pentru copii şi întreaga familie
    Spectacolul este unul interactiv, în care copiii sunt parte din poveste.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Competiție puternică. Nouă oferte pentru construcția viitorului Parc de Specializare Inteligentă nr. 1 din Oradea
    Primăria Oradea a anunțat depunerea a nouă oferte pentru execuția lucrărilor aferente proiectului „Înființare Parc de Specializare Inteligentă Oradea”, investiție finanțată prin Programul Regional Nord-Vest 2021–2027.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Bărbatul care a spânzurat un câine la comanda stăpânului animalului, condamnat la 3 ani de închisoare, cu executare
    Judecătoria Beiuș a hotărât să-l trimită în penitenciar pentru o perioadă de 3 ani pe Andrei George Pirtea, un bărbat de 37 de ani, din Poienii de Jos, acuzat că a spânzurat cu sânge rece câinele unui consătean.

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    A fost semnat contractul pentru modernizarea drumului județean dintre Padiș și IC Ponor
    Documentul a fost semnat în cursul zilei de joi, 4 decembrie. 1

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Moment istoric pentru comuna Sânmartin. Rețeaua de gaze este funcțională, după o investiție de 20 de milioane de euro
    Sistemul de distribuție a gazelor naturale din localitatea Sânmartin a fost pus în funcțiune începând din 4 decembrie, a anunțat primarul Cristian Laza, printr-o postare publicată pe pagina sa de socializare.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Piața imobiliară în creștere: Cluj și București, cele mai scumpe, Oradea printre cele mai accesibile
    Prețurile apartamentelor continuă să urce în marile orașe din România.
    • Bihon.ro
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Redactia
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Bihor Online

    ISSN 3008-234X

    ISSN-L 3008-234X

    Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.