bihon.ro Web analytics

Sătenii, proprietari peste Castelul Balc

De Veronica Bursașiu
Reactualizat la:

Sătenii, proprietari peste Castelul Balc

Reactualizat la:
Castelul Degenfeld Schomburg este monument ocrotit prin lege, încă din anul 1967.
Scris de Veronica Bursașiu - Castelul Degenfeld Schomburg este monument ocrotit prin lege, încă din anul 1967.

În decembrie 2011, Castelul de la Balc a fost vândut pentru suma totală de 993.000 de euro, în discreție către o firmă de paratament din Moineşti, judeţul Bacău, cu intenția declarată de a construi acolo un aquapark.

Proprietatea e compusă din patru corpuri principale, construite pe un teren de aproximativ 20 de hectare. În spatele firmei s-ar fi aflat fostul milionar, decedat în condiții suspecte în închisoare, Dan Adamescu, păstrându-se oarecum tradiția ca domeniul de la Balc să aparțină unora dintre cei mai bogați români. Castelul a mai fost în proprietatea unui cumnat al prinţului Gheorghe Ghica, bancherul Iosif Pincaş, printre primii zece bogaţi ai României interbelice. Castelul a fost construit în 1484 de către episcopul orădean Pruisz Janos şi frecventat mai târziu de către prinţul Gheorghe Ghica, a cărui soţie a fost înmormântată la Balc.

Prețul castelului a tot scăzut, în 2009, OMV dorind să-l vândă, pe 2,5 milioane euro, suma minimă de la care a pornit licitația. Ulterior se vorbea de 500.000 de euro. Revoluția găsește imobilul şi domeniul în administrarea Regiei Autonome a Petrolului Petrom SA, societate controlată de stat. În 1996 Consiliul Judeţean Bihor îşi dă acordul ca domeniul şi castelul să treacă “în administrarea operativă” a Petrom, care se intabulează pe această bază proprietăţile.

Ulterior, avocatul Vasile Duță, parlamentar la aceea vreme, se oferă să reprezinte gratuit CJ Bihor pentru a recupera Castelul, după ce inițial Petrom a investit sume enorme în refacerea castelului şi în amenajarea parcului dendrologic. “Castelul şi terenul respectiv au fost luate în mod fraudulos de Petrom, printr-o simplă acţiune în constatare care nu certifică însă un drept de proprietate. De drept el aparţine comunităţii locale şi Consiliului Judeţean. Or, fără a fi angajat de către partea direct interesată în recuperarea acelui bun, eu nu pot deschide un astfel de proces.

Prin urmare, reiterez public oferta mea, exprimându-mi totodată profunda dezamăgire faţă de conducerea judeţului care nu face nimic pentru a-şi recupera proprietatea”, spunea avocatul care susținea că e singurul care poate readuce în patrimoniul CJ domeniul de la Balc, deținând acte în acest sens. Între timp, avocatul s-a dus la cele veșnice, iar șeful CJ de atunci Radu Țârle nu l-a contactat niciodată pentru acest demers.

Castelul a avut întotdeauna un potențial balnear în istoria sa recentă. O bază de tratament ultramodernă a fost mândria zonei, din perspectiva investiției, dar aceasta nu a funcționat niciodată, până în 2004 fiind casă de protocol a Petrom. De aici încolo urmează o perioadă neagră pentru Castel fiind devalizat.

Orice proiect care va demara la Castel va avea nevoie de avizul Direcţiei pentru Cultură și Patrimoniu fiind monument. Zona are un potenţial turistic uriaş, în subteran existând izvoare termale sărate, unice în ţară. Plus veșnic argument că la 2 km va trece Autostrada Transilvania. Primarul Arsenie Moroșan a regretat întotdeauna că simbolul localităţii nu aparţinea comunităţii.

La peste un deceniu distanță, oportunitatea s-a ivit și Consiliul Local și-a exercitat drepttul de preemțiune asupra domeniului, la câteva zile după ce CJ Bihor a refuzat să cumpere Castelul. Acum Castelul costă 350.000 euro și primarul intenționează să acceseze fonduri europene pentru a reface baza de tratament distrusă și strandul termal.to

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  15 milioane de euro, finanţări pentru împăduriri
  S-a prelungit până, pe 31 martie 2020, depunerea cererilor de sprijin pentru schema de împădurire.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ePiramida, funcţională de luni
  Platforma online poate fi accesată parţial, în baza codului numeric personal. Pentru acces la toate secţiunile, utilizatorul trebuie să ceară Primăriei, online sau la ghişeele din Piramidă, validarea contului.

  Bihon CSM Oradea

  CSM Oradea va juca cu Dinamo în semifinalele Cupei
  Turneul Final Four al Cupei României se va desfășura la Cluj-Napoca, la 9-10 februarie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Discoteca anilor '70-'80”, la muzeu
  Este vorba despre prima expoziție permanentă dedicată discotecilor din anii comunismului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Parc industrial în locul vechiului CET
  Directorul demisionar al Termoficare SA, Stănel Necula, anunţă refuncţionalizarea terenului de la CET-ul vechi de pe Borșului. După toate probabilităţile, Necula va rămâne în administraţia locală, la Termoficare SA şi după intarea în vigoare a demisiei depuse ca urmare a unei condamnări penale. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Debitul Crișul Repede, de trei ori mai mic decât media multianuală
  Debite scăzute și fenomene de iarnă în bazinul hidrografic Crișuri. Vremea rece din ultima perioadă a dus la apariţia formaţiunilor de gheaţă pe cursurile de apă din bazinul hidrografic Crişuri.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.