bihon.ro Web analytics

Satul de 100 de ani. S-a numit inițial Regele Ferdinand

De Veronica Bursasiu

Satul de 100 de ani. S-a numit inițial Regele Ferdinand

Satul e dispus sub formă de rază de soare în jurul bisericii
Pe 26 octombrie, la biserica din Livada de Bihor debutează manifestările dedicate împlinirii a 100 de ani de la întemeierea localității. Este programată și prima întâlnire a fiilor satului în cei 100 de ani de existență.
Scris de Veronica Bursasiu - Pe 26 octombrie, la biserica din Livada de Bihor debutează manifestările dedicate împlinirii a 100 de ani de la întemeierea localității. Este programată și prima întâlnire a fiilor satului în cei 100 de ani de existență.

La întemeiere, satul avea 50 de familii. 100 de ani mai târziu, în Livada de Bihor locuiesc 500 de familii. Satul a dat județului și țării numeroase personalități: medici, profesori, arhitecți.

Livada de Bihor e construită sub formă de rază de soare, pentru ca toți locuitorii, de pe toate străzile, să poată vedea biserica din centrul satului. În cei 100 de ani de la înființare, denumirea localității a trecut prin mai multe etape. De la înființare până în 1945, localitatea s-a numit Regele Ferdinand.

Înainte de reforma agrară, era necesar să fie constituite 50 de familii pentru întemeierea satului. „Cei care doreau să devină locuitori ai satului erau cei mai destoinici oameni, care trebuiau să îndeplinească următoarele condiții: să fie plugari, să aibă până în 45 de ani, să aibă știință de carte, să aibă bani să-și întemeieze o gospodărie, să nu fie bolnavi. Făceau excepție de la această regulă cei care erau în satele ungare, în urma trasării graniței de Vest. Doresc să scot în evidență drama locuitorilor satului Livada, în urma Dictatului de la Viena. În 48 de ore, cele 398 de suflete au trebuit să-și părăsească satul. Ei au fost primiți de rudeniile din satele aflate între granițele României și de prieteni”, a explicat consilierul local Ioan Chivari, pentru TTV Oradea. Ioan Chivari este omul care, probabil, cunoaște cel mai bine istoria locului. El a fost primar al Nojoridului în perioada 1971-1990. Centenarul satului Livada de Bihor, un sat care s-a dezvoltat puternic în ultima perioadă, un sat care se încălzește cu apă geotermală, va fi marcat la biserică. Atunci când situația pandemică o va permite, fiii satului urmează să se întâlnească la școală și la o petrecere, la căminul cultural.

 

9 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Nemes Balaj says:

  O mica completare:d-ul Chivari cunoaste istoria satului si a comunei in prizma principiilor comuniste!Satul se numea Mácsa,iar Nojorid-ul= Nagyörökd.

  • Odeontransfrontalier says:

   Daca a fost infiintat dupa 1919, sub denumirea de Regele Ferdinand, e clar ca denumirea Macsa a fost data (maghiarizare cu orice pret!) Dupa Diktatul de la Viena…Iti sta in gat? :-))

   • vdct says:

    Localitatea este atestată documentar în anul 1273 cu denumirea Macha. Este depopulată în perioada invaziilor otomane din secolele XVI-XVII când apare în documente și pe hărți cu denumirea Mácsapuszta. În anul 1863 se numea Mácsa și avea câteva sute de locuitori. Odată cu expansiunea spre nord-vest a populației românești crește numărul locuitorilor de confesiune orientală. „Întemeierea” din 1921 este doar o denumire pompoasă din seria de baliverne istorice a noilor stăpâni, stagiu de populare accelerată cu elemente alogene
    ca etapă a procesului istoric de românizare a regiunii.

  • Romanu' Verde de la frontiera cu voi says:

   Si Oradea, Nagyvarad.
   Dar nu ne spuneti si procentul de romanisau maghiari care locuiau in el?
   Ca poate atunci ne dam seama cum o comunitate majoritara de romani a trebuit sa accepte o denumire maghiara deoarece ungurii erau administratorii acelor locuri si nu acceptau ca orice teritoriu stapanit de ei atunci sa aiba un altfel de nume decat maghiar !!
   Iar azi, cand nu mai administreaza ei portiuni intinse din aceleasi teritorii, in continuare solicita sa fie inscrise aceste localitati cu denumirea maghiara.
   De ce atunci maghiarii nu aveau denumirile bilingve ( deci si in limva majoritatii locuitorilor de origine romana), cum cer ei azi ca sa se respecte pe teritoriul aflat in administrarea Romaniei??
   Sau mentiunea adta ati uitat ca sa o mai faceti, d-le Nemes Balaj?
   Ca nu va avantajeaza, asa-i !?

   • Constantin says:

    pe vremurile despre care amintesti tu localitatile nu aveau denumire romana deci exclus denumire bilingva 95% a localitatilor din transilvania banat si crisana si-au primit denumirile romanesti abia dupa 1920

 2. Di gesta Hungarorum says:

  Obelisc.
  TeDeum.
  Sã vinã custodele coroanei, Margareta I, sã readucă vechea denumiire Ferdinand I.
  Ca să nu se schimbe CI, pasapoartele etc, sã se modifice nomenclatura combinând vechea denumire cu cea a purtătorului coroanei de oţel, Livada Ferdinand Întâi, Întregitorul.. Astfel, cinstim istoria, ca şi cum face Ungaria.

 3. drop says:

  Si Oradea se va numi Orasul lui Bolojan

 4. Dicu says:

  Satul Livada ar trebui sa-si ia numele avut anterior de Regele Ferdinand, dar chivarii si amici lui fosti comunisti ar dorii sa revina mai degraba regimul falimentar comunist.

 5. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pianistul orădean Thurzó Zoltán a fost nevoit să renunțe. A cântat peste 77 de ore!
  Tentativa pianistului orădean Thurzó Zoltán de doborâre a recordului mondial al celui mai lung concert-maraton de cântat la pian a eșuat din motive medicale.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Oradea a îmbrăcat straiele de sărbătoare. S-a făcut lumină în Târgul de Crăciun!
  Vineri, de la ora 18:00 a fost pornit iluminatul festiv, iar Târgul de Crăciun și-a deschis porțile. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Poliția Locală Oradea, anchetă internă pentru stabilirea polițiștilor care se uitau la meci
  În urma articolului publicat de Bihon.ro, „Bubuie petardele în Oradea, în timp ce unii polițiști locali se uită la meciuri”, Poliția Locală a demarat o anchetă internă. 5

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Rafila: Nu vom utiliza certificatul verde la slujbele religioase
  Nu vom utiliza certificatul verde la slujbele religioase, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. „Părerea este unanimă. Rolul educativ al bisericii în respectarea regulilor generale poate să contribuie la controlul pandemiei”, declară el. 10

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Autobuz electric MAN, în teste la OTL
  OTL anunță că MAN LION`S CITY 12, un autobuz 100% electric se află în teste în aceste zile.

  România

  Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, actualizată: Franța și Portugalia au intrat în zona roșie, Spania în zona galbenă
  Franța și Portugalia au intrat în zona roșie, iar spania în zona galbenă, potrivit listei țărilor și teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, actualizată vineri de CNSU. 7

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.