bihon.ro Web analytics

Scandal la adapostul de caini Grivei din Oradea

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Ex-voluntarii de la „Grivei” acuză acte de cruzime. Personalul ADP: „Credeţi că avem interes să stimulăm canibalismul?”
Scris de bontea - Ex-voluntarii de la „Grivei” acuză acte de cruzime. Personalul ADP: „Credeţi că avem interes să stimulăm canibalismul?”

Noul scandal de la adapostul de caini„Grivei” a fost iscat, ca şi primul, de altfel, de orădenii care făceau voluntariat pe vremea SOS Dogs. Pândind de peste garduri, pentru că nu li s-a mai permis accesul la ţarcuri din 17 noiembrie pe motiv că deranjează şi apoi din cauza unor lucrări, foştii voluntari au surprins faptul că „nu s-au făcut mari reparaţii” dar „am văzut că animalele nu au apă şi hrană, nici măcar paie nu li se pun în cuşti. Ţarcurile s-au golit. Am văzut zeci de câini omorâţi şi mâncaţi de alţi câini înfometaţi. Mulţi erau cu maţele scoase”, după cum scrie Teger Ildiko. Orădeanca este una dintre cei şapte semnatari ai denunţului depus la Parchet împotriva medicului veterinar de la „Grivei”, Cosmin Şimonca, acuzat de cruzime faţă de animale.

 Captivi

La faţa locului, adapostul de caini „Grivei” întâmpină vizitatorii, dincoace de poarta închisă, cu… câini. Câteva patrupede slăbănoage şi speriate inspectează curioase musafirii. Accesul este restricţionat de trei săptămâni din cauza lucrărilor – ce-i drept, patru muncitori purtând uniformele RAPAS, fosta denumire a ADP, sudau şi montau o construcţie în curte. În aşteptarea OK-ului conducerii pentru acces, o scurtă plimbare în jurul adăpostului relevă, între gunoaie, un craniu de câine, cu câteva vertebre încă ataşate. Nu departe, pe acelaşi maidan, se pot vedea mai multe resturi de oase ale altor animale…

În adăpost, hărmălaie de lătrături dar vizitatorii nu pot depista nici hoituri şi nici animale cu răni. Doi câini de talie mică îşi prinseseră capetele în ochiurile largi ale gardurilor despărţitoare dintre ţarcuri şi au trebuit eliberaţi de un îngrijitor.

 Grivei, câinele „gazelă”

În aşa numitele ţarcuri din spate, mai multe exemplare „uscate” ca nişte gazele atrag atenţia. „Nu sunt gazele, sunt câini”, a fost pus la punct redactorul Jb de medicul veterinar în urma comparaţiei pe care, evident, n-a gustat-o. „Dacă-i luăm azi de pe stradă, câinii nu-şi revin de pe o zi pe alta. Sunt mulţi câini pe stradă înfometaţi şi aceia sunt mai slăbuţi. E normal să fie mai slăbuţi. Credeţi că eu şi colegii mei avem interes să creăm, să stimulăm canibalismul? Avem normă de hrană, atât pentru adulţi cât şi pentru pui”, spune medicul veterinar Cosmin Şimonca încercând să demonteze acuzaţiile că la „Grivei” câinii ar fi lăsaţi să se sfâşie între ei.

Întrebat dacă fotografiile horror postate pe internet relevă realităţi din adăpostul pe care-l gestionează, administratorul s-a ferit să dea un răspuns clar. Călin Ardelean a preferat să comenteze că „în unele se vede iarbă”, deşi acum e iarnă…

 Libertăţi prea mari

Despre „colaborarea” cu voluntarii, reprezentanţii adăpostului, medicul veterinar şi administratorul adăpostului nu au o părere prea bună. Aceştia spun că iubitorii de animale care-i vizitează îşi iau libertăţi prea mari şi crează probleme. Din experienţa de pe vremea SOS Dogs, aceştia au constatat că „ei(voluntarii n.r.) fixau anumite raţii, ei scoteau din magazie mâncare, să le dea la câini. Dacă vine ploaia, granulele se pot altera şi atunci a fost o anumită risipă în timpul celor de la SOS Dogs. Tot în timpul celor de la SOS Dogs, se certau între ei, voluntarii cu angajaţii. Ba mai mult, intrau în ţarcuri. Pot apărea conflicte între câini în aceste condiţii. Hrana care se dă la câini, se pune în patru, cinci, şase, chiar şapte locuri, în funcţie de câte animale sunt. Unii dintre voluntari preferau să o dea într-un singur loc şi atunci sigur că apar conflictele între câini”, exemplifică medicul veterinar.

Acesta mai spune că „nu voluntarul verifică operaţia, nici măcar angajatul, ci medicul şi asistenul veterinar. Ei ne critică că nu le dăm voie. Dar treaba trebuie să fie organizată. Am permis accesul în adăpost şi, peste acordul angajatului, au intrat în ţarc şi au creat probleme. S-a acceptat aproape orice până la sfârşitul anului 2012. Şi au apărut conflicte între câini care s-au bătut. Era o instigare la violenţă între câini. Pe unul îl mângâie, apoi vin ceilalţi pe care-i alungă”, relatează Cosmin Şimonca.

 Eutanasieri? „Nu ştiu”

Acesta spune că limitarea accesului vizitatorilor la o zi pe săptămână, sâmbăta, şi apoi închiderea adăpostului pentru o lună nu înseamnă că ADP ar avea planuri ascunse cu câinii.

Despre activitatea de la „Grivei” administratorul şi veterinarul spun că anul acesta, din 3 ianuarie şi până acum, s-au făcut 30 de adopţii la distanţă, trei recuperări de câini de către stăpânii lor şi 12 eutanasieri. „Se eutanasiază numai câinii aduşi cu leziuni irecuperabile, cei cu fracturi de coloană, spre exemplu, sau cei cu tumori. Câinii bătrâni, spre exemplu, nu se eutanasiază”, explică medicul veterinar.

Întrebaţi despre bilanţul anului trecut, reprezentanţii adăpostului au putut spune că în cele patru luni de la preluare au dat spre adopţie peste 100 de câini, la persoane fizice sau juridice. „Nu pot să vă spun, nu ştiu”, a fost răspunsul administratorului Călin Ardelean la întrebarea referitoare la eutanasieri. Motivul ar fi că toate actele ar fost ridicate de Procuratură.

Despre enigmaticul craniu canin cu vertebre, cei doi nu au omis posibilitatea ca acesta să fi fost adus  acolo şi să nu aparţină, deci, unui fost chiriaş de la „Grivei”…

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Bihon CSM Oradea

  Încă o victorie pentru „leii roșii”
  CSM CSU Oradea a dispus de SCM Timișoara cu scorul de 77-67.

  România

  Vaccinare fără programare: De vineri, oricine dorește se poate vaccina cu serul AstraZeneca
  Oricine persoană care vrea să se vaccineze cu AstraZeneca împotriva COVID-19 o poate face începând de vineri, fără programare. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Victor Micula, trimis în judecată într-un nou dosar. Este acuzat de aproximativ 30 de infracțiuni
  Omul de afaceri este acuzat de aproximativ 30 de infracțiuni referitoare la nerespectarea regimului armelor și munițiilor, și de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. 12

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Întreruperi de apă în Sânmartin și în cartierele Grigorescu și Tineretului din Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prințul Philip va fi înmormântat într-un sicriu din lână
  Înmormântarea prințului Philip va avea loc sâmbătă, 17 aprilie, la Castelul Windsor. 2

  BIHON Sport local

  Liga 4 Bihor nu se reia! „Protocolul medical nu este ceea ce sportul de masă românesc și-a dorit”
  2

  România

  PSD îi cere președintelui Iohannis să intervină în criza politică: „Să iasă din letargie și să intervină public"
  Președintele României, Klaus Iohannis, trebuie să iasă din letargie și să rezolve criza politică majoră din ”Guvernul Său”, transmit, joi, social-democrații. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.