bihon.ro Web analytics

Scandal la Sârbi, cu gazele de şist!

Reactualizat la:
Fostul primar îl acuză pe actualul primar că minte. Utilajele unei firme maghiare efectuează măsurători seismice.
Scris de erdei - Fostul primar îl acuză pe actualul primar că minte. Utilajele unei firme maghiare efectuează măsurători seismice.

Utilajele firmei maghiare Acoustic Geophysical Services (ACS) au început să calce pământurile din satul Burzuc, comuna Sârbi, în căutarea de hidrocarburi. Comuna face parte dintr-un perimetru de exploatare, intitulat generic EX-2 Tria, concesionat de Guvern ruşilor de la Gazprom, via companiile canadiană East West Petroleum, respectiv NIS. Firma ACS lucrează pentru NIS (Gazprom).

În urmă cu câteva zile, primarul comunei, Gavril Herman (PSD), declara pentru JB că înainte ca utilajele să iasă în teren, s-a discutat cu asociaţiile de proprietari. Mai mult, primarul afirma că aceste utilaje au un traseu ce evită, în principal, proprietăţile private. „Sunt pe drumuri de acces”, susţinea Herman, care şi-a dat acceptul, la rându-i, pentru ca măsurătorile să se efectueze şi pe propriul teren. Primarul Gavril Heman susţine că 80% dintre oameni au fost de acord ca utilajele firmei maghiare să intre pe pământurile acestora, acolo unde traseul stabilit de firma maghiară interferează cu proprietăţi private.

Fostul primar, Nicolae Ghiuro (PNL), îl contrazice însă flagrant pe actualul primar pesedist şi anunţă o revoltă populară, dacă prospecţiunile petroliere continuă. După ce a lucrat 21 de ani la Petrom, Ghiuro se declară împotriva gazelor de şist şi spune despre el că este un om informat. „Un foraj 10 milioane de litri de apă. Şi se folosesc vreo 600 de substanţe chimice. I-am informat pe oameni la ce pericole se expun. Nu vor oamenii deloc! Nu s-a luat legătura cu oamenii. Nici cu asociaţiile. Aş vrea să ştiu cu ce asociaţii a stat el (primarul – n.r.) de vorbă! Dacă nu am vorbit cu 300 de persoane, nu am vorbit cu niciunul. Când intră maşinile acum, (oamenii – n.r.) ies afară. Apucă topoare, furci, ce au şi-i scot afară!”, ne asigură fostul primar, care susţine că nici fratele actualului primar nu ar accepta ca utilajele să treacă peste terenul pe care îl lucrează el!

„Nu acceptăm aşa ceva”

Mihai Paşcalău din Burzuc este proprietar de pământ şi lucrează zeci de hectare în Burzuc. Are şi o microfermă. Se declară, „din start împotrivă”. Ştie că utilajele nu au forat, ci doar „s-au plimbat”, dar anunţă că nu le va permite să acţioneze, nici la el pe teren, nici în zonă. Din cauza poluării masive pe care operaţiunile petroliere o aduc. Că este vorba despre ţiţei sau orice fel de gaze naturale. Mai mult, l-a speriat şi perspectiva cutremurelor. „Nu sunt de acord, nu accept, nu acceptăm niciunul. Nici în zona asta nu accept să se facă aşa ceva. În primul rând, dacă ar vrea să facă ceva, ar trebui să se consulte cu noi, cu proprietarii de terenuri. Suntem câţiva cu zeci de hectare. Eu fiind tot plecat, nu am auzit de ei. Mai ales că sunt firme străine, nu-s de-ai noştri. În teritoriul Burzucului, noi nu acceptăm aşa ceva. Datorită lucrurilor care se întâmplă în ţară şi pretutindeni. Când există un gol, normal că pământul se mişcă, chiar dacă umple cu apă. Avem o apă foarte bună, avem un mediu curat, de ce să strice flora, fauna? Sunt şi alţi vecini împotrivă. Nu aveau ce patrula pe terenurile noastre, fără acceptul nostru. Şi vecinii sunt revoltaţi. Domnul primar, unde bate vântul, acolo se duce, după cum se vede. E o minciună. Dacă ar sta faţă în faţă, cred că s-ar colora la faţă. Nimeni nu a anunţat concetăţenii. Poate că ar fi discutat la Pimărie, dar comuna ca atare, nici 20% nu ştie de problema asta”, ne încredinţează burzucanul Paşcalău.

Verii prefectului, gazdele utilajelor

Fostul primar al comunei Sârbi, Nicolae Ghiuro, informează că utilajele firmei maghiare Acoustic Geophysical Service, ce au efectuat măsurători seismice, au fost găzduite la o fermă din satul Fegernic, ce aparţine comunei Sârbi. Ferma aparţine fraţilor Pop Vasile Mircea şi Pop Lucian, veri primari ai prefectului Claudiu Pop, indică Ghiuro.

Prefectul Claudiu Pop admite că cei doi sunt verii săi, dar susţine că nu are „nici în clin, nici în mânecă” cu decizia acestora de a-i găzdui pe exploratori. Şi că, de alfel, nici nu a ştiut despre acest aspect. „Sunt oameni maturi”, spune prefectul, care astă-vară convoca la Prefectură o şedinţă cu primarii şi directorii de instituţii, pentru a-i prezenta pe exploatatorii de la NIS Petrol România – compania fondată de Gazprom. Potrivit lui Pop, verii săi au acceptat să găzduiască acele utilaje contra unor sume de bani. Maghiarii de la ACS lucrează pentru NIS (Gazprom). Claudiu Pop afirmă că este de acord cu exploatarea gazelor de şist, dacă se respectă mediul.

 

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Bihon CSM Oradea

  Încă o victorie pentru „leii roșii”
  CSM CSU Oradea a dispus de SCM Timișoara cu scorul de 77-67.

  România

  Vaccinare fără programare: De vineri, oricine dorește se poate vaccina cu serul AstraZeneca
  Oricine persoană care vrea să se vaccineze cu AstraZeneca împotriva COVID-19 o poate face începând de vineri, fără programare. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Victor Micula, trimis în judecată într-un nou dosar. Este acuzat de aproximativ 30 de infracțiuni
  Omul de afaceri este acuzat de aproximativ 30 de infracțiuni referitoare la nerespectarea regimului armelor și munițiilor, și de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. 12

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Întreruperi de apă în Sânmartin și în cartierele Grigorescu și Tineretului din Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prințul Philip va fi înmormântat într-un sicriu din lână
  Înmormântarea prințului Philip va avea loc sâmbătă, 17 aprilie, la Castelul Windsor. 2

  BIHON Sport local

  Liga 4 Bihor nu se reia! „Protocolul medical nu este ceea ce sportul de masă românesc și-a dorit”
  2

  România

  PSD îi cere președintelui Iohannis să intervină în criza politică: „Să iasă din letargie și să intervină public"
  Președintele României, Klaus Iohannis, trebuie să iasă din letargie și să rezolve criza politică majoră din ”Guvernul Său”, transmit, joi, social-democrații. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.