bihon.ro Web analytics

Schi la Serbările Zăpezii? După voia Domnului

De Călin Corpaș
Reactualizat la:

Schi la Serbările Zăpezii? După voia Domnului

Pârtia Piatra Grăitoare nu are dotările și lungimea necesară ca să fie o destinție serioasă pentru practicarea sporturilor de iarnă
Reactualizat la:
După un sezon în care nu s-a schiat deloc la Vârtop, schiorii ar putea avea acum mai mult noroc. Tunurile de zăpadă sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire.
Scris de Călin Corpaș - După un sezon în care nu s-a schiat deloc la Vârtop, schiorii ar putea avea acum mai mult noroc. Tunurile de zăpadă sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire.

Dacă nu plouă, se va putea schia și la final de săptămână pe pârtia Piatra Grăitoare din Vârtop. Consiliul Județean, în parteneriat cu Fundația Euroregiunea Bihor – Hajdu Bihar și Orașul Nucet, organizează și în acest an Serbările Zăpezii, pe pârtie, în perioada 21-23 februarie.

Programul de divertisment va debuta vineri seară, la ora 18:00, iar serbările vor fi închise duminică după-amiază. În 2020, Serbările Zăpezii vin după un sezon de schi compromis la Vârtop, în condițiile în care condițiile meteo nu au fost favorabile sporturilor de iarnă, în detrimentul turismului montan din zona Vârtop – Arieșeni. Din păcate, nici până la această oră, administratorii pârtiilor nu au logistica necesară pentru a asigura zăpadă artificială, iar eforturile conducerii județului Bihor sunt invizibile.

Pe pârtia Piatra Grăitoare s-a putut schia doar în ultimul weekend. În decembrie și ianuarie, telescaunul a fost dat în funcțiune la finalurile de săptămână, însă nu s-a putut schia.
Prognoza meteo arată temperaturi negative la Vârtop în fiecare noapte, iar joi, vineri și duminică sunt așteptate ninsori. Prognoza pentru seara de vineri indică șanse pentru ninsoare de 75%, la ora 19:00. „Noi credem că se va putea schia de Serbări. Din păcate, nu ne putem pune cu natura”, constată primarul de Nucet, Mircea Tuduce. Primăria Nucet este administratorul pârtiei Piatra Grăitoare.

Tunuri degeaba

Din cele patru tunuri de zăpadă de la Vârtop, unul este pe pârtia Piatra Grăitoare, prevăzută cu telescaun, iar celelalte trei pe pârtiile private Vârtop 1, Vârtop 2 și pârtia de sănii. Însă acestea zac mai degrabă nefolosite. Primarul Tuduce spune că tunul de pe pârtia Piatra Grăitoare nu face față necesităților, în condițiile în care ninge prea puțin sau nu ninge deloc.

„Un tun consumă 60 mc de apă pe oră, iar noi nu avem lac de acumulare. Avem prevăzut pe viitor, dar nu putem, așa, peste noapte. În etapa a doua de extindere a pârtiei sunt prevăzute 12 tunuri pentru producerea de zăpadă artificială și un lac de acumulare. Azi, cu un singur tun, nu putem face nimic. Maximum trei ore într-o noapte, mai mult nu face față”, spune Mircea Tuduce.

Investiție „criogenizată”

Proiectul de extindere a pârtiei este și acum în faza elaborării studiului de fezabilitate. Mai mult, până acum nu a fost identificată vreo sursă de finanțare pentru investiția de 12 milioane de euro privind extinderea pârtiei Piatra Grăitoare, cu încă 1,05 kilometri, spre piscul ce-i dă numele. Azi, pârtia are 1.340 m pe traseul mediu (pârtia roșie) și 540 m pe traseul dificil (varianta neagră). Din cauza dimensiunilor mult prea mici, raportate la nevoile numărului tot mai mare de schiori, punctul de plecare al pârtiei are o altitudine de doar 1.445 m, iar sosirea este la 1.189 m altitudine.

Deși proiectul de extindere a pârtiei este prevăzut în masterplanul de dezvoltare al județului, nimeni nu pare să fie preocupat cu adevărat de această investiție, care ar putea antrena o dezvoltare pe orizontală a zonei montane. Potrivit primarului Tuduce, proiectul de 12 milioane de euro este depus la Ministerul Turismului și ar trebui finanțat în proporție de 85% de la bugetul de stat, iar 15% din fonduri locale. Adică prin implicarea Consiliului Județean Bihor, în condițiile în care Nucetul nici măcar oraș nu se poate numi cu adevărat.

Întrebat de JB & BIHON.RO de ce nu se identifică o sursă de finanțare europeană pentru acest proiect, primarul Tuduce ne-a transmis că Nucetul are un dezavantaj, prin faptul că este oraș! „Pentru că suntem oraș, suntem dezavantajați”, spune Tuduce, precizând că o comună ar avea la dispoziție mai multe resurse europene, deoarece europenii încurajează dezvoltarea mediului rural. Întrebat de ce ține Nucetul la statutul său de oraș, Tuduce nu a putut oferi niciun răspuns. Rămâne de văzut ce ar răspunde cei circa 2.000 de locuitori ai „urbei”.

Curent în subteran

Deocamdată, singura veste bună se referă la o investiție Electrica, pentru a asigura tensiunea electrică necesară activităților din Vârtop, în contextul penelor de curent din trecutul recent. Este vorba despre finalizarea cablului electric subteran tras de la Băița Plai până la Vârtop, pe o lungime de 9 kilometri.

„E importantă această investiție pusă în funcțiune în noiembrie 2019 și le mulțumesc celor de la Electrica, deoarece înainte aveam probleme și cu telescaunul, în condițiile în care instalația cădea”, afirmă primarul.

„Sperăm că se finalizează trasarea graniței între județe, între Alba și Bihor”, spune primarul de Nucet, subliniind că prin noua trasare, pârtia Vârtop 1, lungă de 800 de metri, ar urma să revină județului Bihor.

PROGRAM „Serbările Zăpezii”

Vineri, 21 februarie

18:00 – Moment de animație susținut de Victor Mihalcea

19:00 – Party Band

21:00 – Apres Ski Party la Cabana Haus em Berg

Sâmbătă, 22 februarie

10:00 – Înscrieri la concursurile de schi și snowboard

13:00 – Concursuri de schi și snowboard

18:00 – Animație la scenă; concursuri

18:15 – Festivitatea de premiere

19:00 – Haiducii lui 7 Cai

20:00 – DJ Project

21:00 – Vescan

22:00 – Coborâre cu torțe

22:15 – Focuri de Artificii

Duminică, 23 februarie

11:00 – Ansamblul Profesionist „Crișana”

12:30 – Simona Briscan

13:00 – Giulia și George Popovici

14:00 – Puiu Codrean

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Sondaj Avangarde: 52% cred că COVID-19 a fost creat în laborator/ Oamenii se tem de criza economică
  Un sondaj Avangarde, realizat în perioada 28-29 martie, arată că 82% dintre cei intervievați sunt îngrijorați de direcția în care merge țara.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Acces restricționat la ședința Consiliului Județean. LIVE, pe Facebook
  Plenul Consiliului Județean se întrunește miercuri în ședință extraordinară de îndată. Însă accesul va fi restricționat, fiind permis doar consilierilor județeni.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Clase digitale lansate de Ministerul Educației
  Ministerul Educației și Cercetării alături de Narada lansează un modul de clase digitale.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cer declararea presei drept domeniu strategic
  Mai multe publicații locale îi cer lui Ludovic Orban declararea presei drept domeniu de interes strategic. În acest sens i-au adresat primului ministru o scrisoare deschisă.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dezinfecția blocurilor din Oradea, din 6 aprilie
  Ca urmare a emiterii Ordonanței Militare 4, Primăria Oradea, prin firma SC Coral Impex Srl, deținătoarea contractului de achiziție publică pentru realizarea dezinsecției, deratizării și dezinfecției de pe raza municipiului Oradea, va asigura, începând cu data de 6 aprilie 2020, dezinfecția celor aproximativ 2.600 de scări de bloc din Oradea. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Contexte educaționale pentru elevi
  Monica Anisie a transmis o scrisoare cadrelor didactice prin care le cere să rămână conectați la educație.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.