bihon.ro Web analytics

Școala din Primărie. „Toată partea electrică e o improvizație (...) Era să sară centrala în aer ”

De Veronica Bursașiu
Reactualizat la:

Școala din Primărie. „Toată partea electrică e o improvizație (...) Era să sară centrala în aer ”

Reactualizat la:
Până să vină copiii aici ( în Primărie n.r.) nu mă deranja așa de mult centrala asta. Dar bubuie într-o zi. E un pericol”, descrie primărița de Căbești stresul pe care îl trăiește de când cursurile elevilor se desfășoară în Primărie, școala fiind în renovare.
Scris de Veronica Bursașiu - Până să vină copiii aici ( în Primărie n.r.) nu mă deranja așa de mult centrala asta. Dar bubuie într-o zi. E un pericol”, descrie primărița de Căbești stresul pe care îl trăiește de când cursurile elevilor se desfășoară în Primărie, școala fiind în renovare.

Primarul Corina Ene a convocat, marți după-amiza, o ședință extraordinară a Consiliului Local Căbești , una dintre urgențe fiind achiziționarea unei centrale termice și a materialelor și obiectelor necesare desfășurării activității educative și administrative în incinta Primăriei. Primarul de Căbești a explicat de ce achiziționarea unei centrale termice e o urgență.

„Școala cu clasele 0-8 este în reabilitare și am găsit soluția să înceapă școala și să funcționeze trei clase: una în sala aceasta de ședintțe a CL, una în bibliotecă și una în sala de sport. Avem nevoie de calorifere fiindcă și aici și în fiecare birou stăm cu gecile pe noi și ne încălzim cu radiatoare electrice. Și în sala de sport a trebuit să suplimentăm caloriferele cu o sobă. Și aici a trebuit să aduc un radiator, copiilor le era frig, a căzut siguranța. De cel puțin 20 de ori pe zi cad siguranțele. Avem mari probleme cu instalația electrică. Trebuie să schimbăm toată linia electrică, problema e că avem nevoie de curent trifazic și de un contor. Copiii au nevoie de căldură, lumină și mobilier ca să poată învăța în condiții decente. Căldura e asigurată parțial și defectuos de centrala termică existentă care nu face față necesităților de încălzire din incinta Primăriei și e suplimentată de radiatoare, care sunt mari consumatoare de curent. Partea electrică e toată o improvizație. Nu se știe de ce nu avem un contor, nu se știe de ce e improvizație. Nu se știe de când e și cine a făcut-o”, a explicat primarul.

Corina Ene a dat un exemplu care demonstrează cât de grele sunt condițiile în care se desfășoară activitatea. Primărița a povestit că a achiziționat o imprimantă multifuncțională și că aceasta nu a pornit. Au crezut că e stricată și fiind în garanție au vrut să o retrimită celor de la care au achiziționat-o.

„Ni s-a explicat că nu pornește fiindcă nu avem tensiunea necesară”, a spus Corina Ene. Primărița spune că a chemat de trei, ori de la începutul mandatului, echipe de la Electrica care au spus că le lipsește un contor, așa cum lipsește unul și de la terenul sintetic.

„Ce să vă spun? Că suntem improvizați? V-am zis, în fiecare zi ne cade curentul de nu știu câte ori, v-am zis de cel puțin 20 de ori. De nu știu câte ori era să sară centrala în aer. Centrala electrică scotea aburi. S-au speriat copiii, trec copii pe aici, ăsta e riscul că acum sunt copiii aici, poate exploada centrala. Nimeni nu poate să stea de pază la centrală că-i cade siguranța. Trebuie să intrăm în legalitate cu instalația electrică. La terenul sintetic, dozele sunt la nivelul solului și nu sunt corect izolate. Sunt un pericol pentru copii. Nu s-a întâmplat nimic până acum, dar se poate întâmpla. Și eu nu vreau să-mi asum așa ceva. Lucrurile acestea trebuie să le corectăm”, a pledat primărița.

„Le corectăm, aceasta e cea mai mică problemă. Se cumpără mașini de zeci de mii de euro și noi ne plafonăm la centrala electrică?”, a spus retoric unul dintre consilieri, făcând aluzie la achizițiile făcute de Primăria Căbești. Primarul a subliniat că în lipsa bugetului, ca să facă achiziții pe SEAP, să inițieze procedurile are nevoie de acordul consilierilor.

Primarul a spus că centrala costă peste 20.000 de lei, caloriferele 30.0000 lei, manopera 10.000 lei, plus instalația electrică câteva zeci de mii de lei, „Și pentru mine e un stres, până să vină copiii aici nu mă deranja așa de mult centrala asta. Dar bubuie într-o zi. E un pericol. Eu nu mi-l asum. Aș vrea să inițiez achiziția și să se înceapă la lucrări cât mai urgent, probabil plățile vor fi făcute după aprobarea bugetului”, a subliniat primarul de Căbești.

Consilierii au apreciat că suma solicitată adică un miliard și jumătate, 1,8 miliarde lei în bani vechi cu TVA cu tot e una foarte mare, chiar dacă au spus că în principiu nu sunt împotriva acestor achiziții și lucrări și au și votat în unanimitate.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Oradean says:

  Bravo Corina Ene
  Jos cu mafia din Cabesti

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Intrare gratuită la expoziţa dedicată generalului Traian Moşoiu
  La Muzeul Oraşului Oradea se lansează cu ocazia zilei de 20 aprilie proiectul „Exponatul lunii”. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ucigașul din Tinca, arestat preventiv. Bărbatul și-a ucis soția pentru că a refuzat să facă sex cu el
  Bărbatul din Tinca, ce și-a ucis și îngropat femeia pe malul Crișului Negru, a fost plasat în arest preventiv. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tânăr de 18 ani din Bihor, în arest pentru tentativă de omor. I-a aplicat victimei mai multe lovituri de cuțit
  Un tânăr de 18 ani a fost arestat preventiv, pe 17 aprilie 2021 pentru tentativă de omor.

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Întreruperi de apă în Sânmartin și în cartierele Grigorescu și Tineretului din Oradea

  BIHON Sport local

  Sportivul orădean Alex Creț s-a oprit în turul III la CE de judo
  Desfășurat la Lisabona (Portugalia), Campionatul European de judo pentru seniori a reunit la start cei mai buni judoka ai continentului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  20 aprilie, 102 ani de la Ziua Eliberării Oradiei - festivități în cadru restrâns
  Primăria anunță că, și anul acesta, din cauza pandemiei de Covid 19 și a restricțiilor aferente, festivitățile de 20 aprilie se vor ține în cadru restrâns, fără participare publică. 10

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Gestul lui Șovre inspiră: Erling Haaland a donat un tricou cu autograf asociației SOS Autism Bihor
  Președintele Asociației SOS Autism Bihor, Simona Zlibuț a anunțat că luni, la sediul asociației a ajuns un colet surpriză, din partea fotbalistului Erling Haaland. Pachetul conține un tricou personal semnat, mai multe fotografii cu autografe și o scrisoare.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.