bihon.ro Web analytics

Școli în șantier: bani europeni pentru eficiență energetică

De Cristina Ghilea

Școli în șantier: bani europeni pentru eficiență energetică

Reactualizat la:
O parte dintre lucrările de la Școala „Dacia” și de la LT „Onisifor Ghibu” ar putea fi gata până la începerea anului școlar. Termenul final: 2021.
Scris de Cristina Ghilea - O parte dintre lucrările de la Școala „Dacia” și de la LT „Onisifor Ghibu” ar putea fi gata până la începerea anului școlar. Termenul final: 2021.

Școala Gimnazială „Dacia”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” și Școala Generală nr. 11 din Oradea sunt beneficiarele unui proiect de eficientizare a imobilelor, cu finanțare europeană. Implementarea proiectului este avansată față de grafic în ceea ce privește Școala „Dacia”.

Lucrările de reabilitare a Liceului Teoretic „O. Ghibu” sunt și ele în grafic. Începute în toamna anului trecut, lucrările de reabilitare pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor de la Liceul „Onisifor Ghibu” din Oradea sunt în grafic, o parte dintre lucrări urmând să fie finalizate deja până în septembrie. Lucrările sunt realizate de asocierea formată din Drum Asfalt SRL, Nord Conforest SA și Trameco SA, iar prețul contractului este de peste 12,4 milioane de lei fără TVA. Amplasamentul a fost predat în 28.10.2019, durata contractului fiind de 24 luni.

La corpul C2 al liceului – clădirea veche, lucrările sunt finalizate în proporție de 91,23%. Până în prezent, s-a înlocut tâmplăria exterioară, s-a terminat termoizolația la planșeul peste ultimul nivel cu plăci minerale termoizolatoare de 20 cm, s-a reabilitat instalația electrică interioară, dotată cu corpuri de iluminat economice și a fost refăcută instalația de detecție și semnalizare incendiu.

Panouri și pompe de căldură

A fost deja montat sistemul BMS (Building Management System – system de management energetic integrat) și au fost instalate panourile fotovoltaice.
Proiectul conține și montarea unui sistem de încălzire cu pompe de căldură reversibile de tip aer-apă, inclusiv instalațiile de distribuție agent termic și ACM, precum și instalațiile de încălzire interioare, dotate cu ventilconvectoare și aparate de ventilație cu recuperarea căldurii.

Pereții exteriori ai clădirii au placați cu plăci minerale de 15 cm și a fost terminată tencuiala decorativă, cu montarea jgheaburilor și burlanelor.
Stadiul lucrărilor la corpul nou de clădire, C1, este la 37,25%.

Exteriorul de la „Dacia”, pe terminate

Reabilitarea energetică a Școlii Dacia a avansat foarte mult, partea exterioară a imobilului este aproape finalizată, transmite municipalitatea, prin comunicat de presă. Lucrările de arhitectură exterioară sunt realizate în proporție de 93,72%, iar stadiul execuției la nivelul contractului de lucrări este de 62%.

„Lucrările se desfășoară într-un ritm accelerat, mai ales acum, când sălile de clasă sunt libere. Putem spune că, la finalul lucrărilor, condițiile pe care le vor avea elevii noștri vor fi unele dintre cele mai bune, la standardul unei școli europene”, consideră Hava Florian, directorul Școlii Gimnaziale „Dacia”.

Termenul de finalizare este octombrie 2021, dar având în vedere că școala a fost închisă în ultimele luni, e posibil ca punctul final al contractului să fie mult devansat. Valoarea lucrării este de peste 8,1 milioane de lei cu TVA, iar executant este asocierea Conpila SRL – Inselma SRL.
Și în cazul Școlii Dacia, pe lângă sistemul de termoizolare exterioară a clădirii, s-au realizat lucrări la instalațiile electrice și aprovizionarea cu echipamente – chiller, ventiloconvectoare și recuperatoare de căldură.

„În continuare, urmează să fie finalizate lucrările de arhitectură exterioară (fațadă, trotuar protecție etc), să fie montate toate instalațiile de încălzire-răcire, instalațiile electrice, dar și alte instalații și să fie montat sistemului fotovoltaic”, se arată în comunicatul municipalității.

7 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. R says:

  Da ma nu directoru si nu din banii cat am fost io elev acolo cand trebuia so refacut scoala

 2. Prefacerea says:

  Din eficienţã facturi mari, cãlduri mici,.

 3. 10 lei taxã ghișeu efi sufi fondi mereu says:

  Eduedã.

 4. parinte says:

  La Scoala Dacia toaletele sunt infecte, de 10 ani de cand am copiii acolo nu s-a facut nimic, poate era bine sa le renovati din temelii, sunt focare de infectie. Nu mai spun de miros, lipsa hartiei igienice, a sapunului. Civilizatia aia la nivel european de care spune dl director ar fi trebuit sa inceapa de la wc.

  • R says:

   Doamna, eu cred ca nu stiti dvs cum erau toaletele acum 16 ani cand am fost eu elev acolo, acuma sunt mai ok dar atunci ma tineam pana sa ajung acasa, nici n-aveam curaj sa intru

 5. Mapamond

  Numele pe care Prințul Harry și Meghan Markle l-au ales pentru un câine adoptat, obscen în România
  Ducii de Sussex au adoptat un labrador negru, imediat după căsătorie dar nu au dezvăluit până acum numele acestuia. Termenul reprezintă moneda oficială a statului Botswana.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lidia Popa: Palatul Poștelor reabilitat cu 4,3 milioane euro
  Clădirea este monument istoric și a fost construită în stil ecletic între anii 1894-1909. 1

  BIHON Sport local

  Eșec drastic pentru CAO. Orădenii mai pot spera doar la locul 2
  Echipa orădeană a pierdut cu 1-3 duelul cu CSM Satu Mare și mai poate spera doar la locul 2, promovabil în anumite condiții. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Polaris, scoasă din jocul salubrității orădene
  RER Vest SA a rămas unic ofertant în licitația pentru contractul multianual, scos la mezat de Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Klaus Iohannis: Școala începe pe 14 septembrie. Restricții aplicate după trei scenarii
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat scenariile după care vor fi aplicate restricții în noul an școlar, care va începe pe 14 septembrie. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dacian Palladi, reacție la scenariile Președintelui: „Decizia ultimă trebuie a fi recunoscută ca aparținând părinților și nicidecum statului”
  Membru al Consiliului Școlii Doctorale de Sociologie din cadrul Universității din Oradea, profesor asociat al Universității ”Emanuel” din Oradea, profesor la școala lui Mihai Neamțu, alături de nume sonore precum Cătălin Avramescu, Dacian Palladi a oferit multă vreme consultanță de orientare în carieră pentru elevi.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.