bihon.ro Web analytics

Școlile din Bihor, dotate cu pianine donate de Comunitatea Bulgarilor din Germania

De Veronica Bursașiu

Școlile din Bihor, dotate cu pianine donate de Comunitatea Bulgarilor din Germania

Pianinele au ajuns în școlile din Bihor Foto: Cultura în Miscare
Șase pianine au ajuns deja în școlile din județul nostru. Alte șapte își așteaptă deja beneficiarii. Se caută profesori de pian.
Scris de Veronica Bursașiu - Șase pianine au ajuns deja în școlile din județul nostru. Alte șapte își așteaptă deja beneficiarii. Se caută profesori de pian.

Erwin Bausche și Comunitatea Bulgarilor din Germania, cu concursul Asociației Cultura în Mișcare, condusă de Flavius Bunoiu și cu aportul consistent al omului de afaceri și al activistului Cosmin Bursașiu, au făcut ca orele de muzică din școlile Bihorului să nu fie doar teoretice. Profesorii au șansa de a exemplifica materia predată cu ajutorul pianinelor donate de Comunitatea Bulgarilor din Germania. Unii copii au șansa de a vedea și a asculta pentru prima dată sunetele unei pianine.

„Doamna profesoară, ce e asta? O pianină, dragule. Ah, daa? Știi… ce se face cu ea?”, așa descrie Flavius Bunoiu reacția copiilor din școlile Bihorului când văd o pianină. Pianinele sunt recondiționate de Oradea Civică 2017, prin implicarea liderului său, Cosmin Bursașiu, iar răsplata e pe măsura, o mână de oameni străduindu-se ca pianinele să ajungă în școlile cu mai puține resurse. Pianinele sunt aduse din Germania de Erwin Miki Bausche și sunt donate de Comunitatea Bulgarilor din Karlsruhe. În momentul în care ajung în Bihor, sunt trimise la acordat și recondiționat într-un atelier din Oradea, cu contribuția Asociației Oradea Civică. Cu sprijinul lui Cosmin Bursașiu, sunt apoi transportate la destinație, iar Asociația Cultura în Mișcare se ocupă să găsească profesori de muzică și școli în care acestea să fie folosite cât mai bine posibil.

„Opintelile celor 6-8 bărbați care împing pe holurile școlii „elefantul” de sute de kilograme, cu placă de bronz și clape albe și negre, sunt acompaniate de un alai pestriț și zgomotos, format din îngrijitoare, profesori și copii. Fiecare vrea să ajute, mută câte un ghiveci cu flori care stă în calea pianinei, mai deschid câte-o ușă. Pentru cei mai mulți dintre copii, e prima dată când văd un asemenea instrument. Să vedeți cum le sclipesc ochii. Căci orele de muzică s-au făcut, până acum, doar teoretic”, explică Flavius Bunoiu. O pianină a ajuns la Sâbi, alta la SOS Autism Oradea, acolo unde profesorul Ciprian Frunză ajută copiii să se adapteze și să se dezvolte prin muzică.

Restaurate și funcționale

Flavius Bunoiu, care distribuie pianinele în școli, prin Asociația Cultură în Mișcare, povestește că totul a început după ce a văzut o postare a lui Cosmin Bursașiu. „Un prieten al său – Erwin Miki Bausche, reprezentant al comunității bulgarilor din Germania, donează pianine școlilor cu posibilități financiare mai restrânse din România. Aceste pianine sunt restaurate și funcționalizate de Oradea Civică 2017. N-am pierdut timpul și oportunitatea, am vorbit cu Primăria Tămășeu, cu scoala din comună, am găsit profesor de pian și am livrat prima pianină în Bihor. Copiii din Tămășeu vor putea urma cursuri gratuite de pian, costurile de funcționare și întreținere vor fi suportate de Primărie și de Cultura în Mișcare”, explică Flavius Bunoiu.

Până acum, au fost donate 6 pianine în Bihor, urmând ca în 2022, acțiunea să continue, alte 7 pianine aflându-se deja la recondiționat în Oradea. Pianinele au ajuns la școlile din Tămășeu, Sârbi, Lăzăreni, Hotar, Lugașul de Jos, iar o alta la Asociația SOS Autism, unde este folosită în cadrul unui proiect de terapie prin muzică. „ Dacă știți alte școli/ primării din zonele rurale ale județului, care ar putea asigura profesorul de pian necesar ca să predea cursuri elevilor, vă rog să mă anuntați. Vrem ca tot mai mulți copii să beneficieze de acest proiect. Scopul proiectului este de a investi în școlile din mediul rural, acolo unde posibilitățile materiale și logistice sunt cel mai adesea insuficiente pentru a asigura copiilor accesul la activități diverse, care să îi ajute în formarea și dezvoltarea lor. Principala dificultate a acestui proiect este de a găsi în zonele rurale ale județului profesori de muzică disponibili și pregătiți pentru a susține ore de pian pentru copii. Deși am avut solicitări de la mai multe școli, am dus până acum pianine doar în astfel de locuri, acolo unde am avut certitudinea că vor fi «puse la treabă». Pentru a stimula creativitatea și implicarea școlilor, avem intenția de a organiza anual, după ce vom dota mai multe școli cu pianine, un spectacol în care să evolueze copiii care au învățat să cânte la pian datorită acestui proiect”, explică Flavius Bunoiu.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Sport local

  CAO 1910 Oradea a câștigat „derby-ul viitorului”. Multe debuturi în Liga 3 și o retragere!
  Două echipe bihorene cu „sacii în căruță” s-au întâlnit sâmbătă în ultima etapă a play-off-ului din Liga 3, Seria 10.

  România

  Accident pe un traseu de biciclete din Arad - un biciclist este în stare de inconștiență după ce a căzut într-o zonă greu accesibilă

  BIHON Sport local

  Studenții fotbaliști orădeni joacă pentru medaliile de bronz la Campionatul Universitar

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  Bihon CSM Oradea

  A doua înfrângere la baraj pentru CSM Oradea
  CSM Oradea a fost învinsă de SCM Politehnica Timișoara cu scorul de 38-23 (18-12) în cel de-al doilea său meci de la turneul de baraj pentru promovarea în Liga Națională de handbal masculin, care se desfășoară la Ghimbav (jud. Brașov).

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sfintii Imparati Constantin si Elena, sărbătoriți pe 21 mai - tradiții și superstiții pentru această zi
  În fiecare an, în data de 21 mai, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții Împărați Constantin și Elena. În România, peste 1,8 milioane de oameni își sărbătoresc astăzi onomastica. 

  Mapamond

  O femeie a protestat dezbrăcată pe covorul roșu la Cannes împotriva violurilor comise de soldații ruși
  O femeie a apărut dezbrăcată pe covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes, în semn de protest față de agresiunile sexuale la care au fost supuse femeile ucrainene de la începutul invaziei ruse. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.