bihon.ro Web analytics

Se cântă Weber, Ceaikovski şi Beethoven

Reactualizat la:
Filarmonica Oradea propune spre audiere trei capodopere în cadrul serii simfonice de joi.
Scris de demeter1 - Filarmonica Oradea propune spre audiere trei capodopere în cadrul serii simfonice de joi.

La concertul de joi seara al Filarmonicii Oradea sunt propuse spre audiere trei capodopere, ce îl vor avea la pupitrul dirijoral pe Horváth Gábor, din Ungaria. Horváth Gábor a dirijat de-a lungul carierei sale orchestre simfonice cum ar fi cele din Szombathely, Győr, Szeged, Sibiu, Miskolc, Eger, Gödőllő sau Kosic. Din 2000 predă dirijatul la Academia de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta iar din 2002 dirijatul și muzică de cameră la Liceul de Muzică „Szent István Király”. Din 2014 este doctor în muzică al Academiei de Muzică „Liszt Ferenc”. În fiecare an este conducătorul taberei muzicale din Tihany.

În sala de concerte „Enescu-Bartók”, de la ora 19:00, prima lucrare interpretată va fi uvertura Euryanthe de Carl Maria von Weber. „Subiectul Euryanthei porneşte de la o veche legendă franceză, din secolul al XIII-lea, pe baza căreia a fost realizat libretul de către Wilhelmine Chézy. Euryanthe este una din personajele principale, o adevărată întruchipare a inocenţei şi a devotamentului, calităţi datorită cărora cade victimă intrigii şi geloziei, dar în final este răsplătită prin binemeritata dragoste şi fericire alături de logodnicul ei”, explică directorul artistic al Filarmonicii, Vasile Foica.

Seara muzicală va continua cu Variațiuni pe o temă rococo, op. 33 de Piotr Ilici Ceaikovski, singurul concert dedicat violoncelului de ilustrul compozitor romantic rus. Solistul invitat pentru acest concert este violoncelistul Jan Sekaci.
Jan Sekaci a studiat violoncelul la Liceul de Muzică din Oradea şi apoi la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca. În prezent este elev în clasa a XI-a la Colegiul de Arte „Dinu Lipatti” din Bucureşti. A participat la masterclass-uri susținute de: Marin Cazacu, Octavian Lup, Mihai Marica, Denis Severin, Frans Helmerson, Judith Ermert, Jacob Shaw, Raphael Pidoux. În calitate de solist a concertat cu Filarmonica de Stat Oradea, Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca și Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu-Vâlcea.

Ultima lucrarea a concertului va fi Simfonia a VIII-a în Fa major, op. 93 de Ludwig van Beethoven, penultima simfoniie a compozitorului. A fost compusă aproximativ în aceeaşi perioadă cu Simfonia a VII-a, în vara şi toamna anului 1812, la Teplitz şi Linz, prima audiţie din 27 februarie 1814 a fost realizată sub conducerea muzicală a compozitorului, cu toate că Beethoven în această perioadă a fost deja aproape complet surd, precizează Vasile Foica. Aşadar, trei capodopere de care se vor bucura melomanii orădeni în această seară, de la ora 19:00, la Filarmonică.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Coronavirus: Pragul de 1 milion de cazuri de infectare la nivel mondial a fost depășit. Peste 50.000 decese
  Potrivit centralizărilor realizate de Universitatea Johns Hopkins, numărul de cazuri de infectare la nivel global cu virusul COVID-19, a depășit pragul de un milion.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pacienții de la UPU Spitalul de Urgență sunt testați de coronavirus
  Pacienții care se prezintă cu afecțiuni non-Covid la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, sunt testați și, în cazul în care sunt depistați și cu Covid, sunt direcționați către Spitalul Dr. Gavril Curteanu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mӧmax închide magazinele din Oradea și Timișoara
  În contextul pandemiei mondiale COVID-19, instituită și în România, retailerul austriac mӧmax respectă ordonanțele autorităților naționale și închide temporar cele două magazine din Timișoara și Oradea, până când situația va reveni sub control deplin și perioada de izolare la domiciliu se va sfârși.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  România a făcut într-o lună aproximativ jumătate din testele făcute de Germania într-o zi
  România a făcut primele teste de coronavirus în data de 2 martie, transmite Grupul de Comunicare Strategică. 6

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stadiul lucrărilor la prelungirea drumului expres. Vezi când se estimează că se va deschide circulației
  Pe viaduct se face suprabetonarea. Drumul e aproape gata pe bucata Suişului - viaduct şi în lucru, pe bucăţica viaduct - ieşirea spre Biharia. 6

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Medic în izolare. Centrul de permanență Vadu Crișului închis
  Ca urmare a faptului că unul dintre medicii care asigurau asistență medicală la Centrul de permanență din Vadu Crișului a intrat în izolare, fiindcă a avut contact cu pacientul infectat cu COVID 19 din Bulz, unitatea medicală se închide.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.