bihon.ro Web analytics

Se deschide cabinetul stomatologic de la CN „Octavian Goga”. Peste 3.100 de copii din Marghita vor fi tratați gratuit prin grija Rotary

De Veronica Bursasiu
Reactualizat la:

Se deschide cabinetul stomatologic de la CN „Octavian Goga”. Peste 3.100 de copii din Marghita vor fi tratați gratuit prin grija Rotary

Reactualizat la:
Scris de Veronica Bursasiu

Cabinetul stomatologic şcolar va fi pus la dispoziţia copiilor din Marghita la începutul acestui an. Se așteaptă obținerea autorizațiilor.

Neajunsul banilor în multe familii, lipsa educaţiei igienico-sanitare sau pur şi simplu dezinteresul în zona sănătăţii orale sunt doar câteva dintre motivele pentru care copiii din România ajung la viaţa adultă fără o mare parte din dantură. Copiii români au cea mai proastă dantură din întreaga Uniune Europeană. Marea majoritate a părinţilor din România nu obişnuiesc să îşi ducă copiii la consultaţii stomatologice preventive.

„Ne trezim cu aceşti copii în etapă adultă fără molari, fără premolari, deci în situaţia de a fi nevoiţi să le îmbrăcăm dantura”, spune dr. Szebeni Andrea, medic stomatolog, membru al Rotary Club Marghita.

„Concret, 38% din copiii români au placă dentară microbiană semnificativă. Mai îngrijorător e faptul că 75% din copiii de până în 13 ani au carii pe dinţii temporari, în timp ce 4 din 10 copii au carii pe dinţii definitivi şi aproape 90% dintre acestea sunt netratate. Ce se poate face? În primul rând prevenţie şi educaţie. O vizită la stomatolog, o dată la şase luni, poate ajuta enorm copilul în acest sens”, spune dr. Szebeni Andrea pentru pagina Rotary Club Marghita de pe o rețea de socializare.

Oraşul Marghita se încadrează şi el în situaţia naţională îngrijorătoare privind starea sănătăţii dentare a copiilor. Şcolile şi grădiniţele din Marghita sunt frecventate de 3.149 de copii şi adolescenţi din oraş şi localităţile limitrofe. În aceste condiții, Rotary Club Marghita valorifică prietenia cu Rotary Club Linköping din Suedia, pentru a colabora la un proiect caritabil inimos şi frumos: înfiinţarea şi dotarea unui cabinet stomatologic gratuit pentru copiii din oraşul Marghita.

Prin proiectul „Dinţi sănătoşi, copii frumoşi” se doreşte îmbunătăţirea substanţială a sănătăţii dentare a copiilor din oraș. Bugetul asumat de Rotary Club Marghita pentru dotarea acestui cabinet stomatologic este de peste 20.000 de euro, bani pentru echipamente, aparatură şi instrumentar de specialitate. Rotary Club Linköping din Suedia va sponsoriza o parte din echipamente.

„Am intrat în linie dreaptă cu proiectul nostru social și caritabil «Dinţi sănătoşi, copii frumoşi», prin care înființăm și dotăm un cabinet stomatologic școlar gratuit pentru copiii din orașul Marghita. În aceste zile s-a încheiat amenajarea spațiului și a sosit cea mai mare parte a echipamentelor de specialitate, care au fost instalate în viitorul cabinet stomatologic școlar. Proiectul Rotary Club Marghita presupune înfiinţarea şi dotarea unui cabinet stomatologic şcolar în incinta Colegiului Naţional „Octavian Goga”, la care să aibă acces gratuit toţi copiii din oraș, pentru consultaţii de specialitate, prevenţie şi minim tratament conform vârstei.

„Ne bucură deschiderea cu care acest proiect al nostru a fost primit de administraţia locală, respectiv de primarul Marcel Emil Sas Adăscăliţii”, transmite Rotary Club Marghita.

Conform unui protocol încheiat de Rotary Club cu Primăria municipiului Marghita, aceasta a asigurat locaţia cabinetului stomatologic în incinta Colegiului Naţional „Octavian Goga”, s-a ocupat de amenajarea edilitară a incintei, mobilier, acces utilităţi, apă, curent electric, conform standardelor sanitare în vigoare.

De asemenea, Primăria Municipiului Marghita se va ocupa de obţinerea tuturor autorizaţiilor de funcţionare şi va asigura personalul medical necesar pentru activitatea în acest cabinet stomatologic, respectiv prin angajarea şi salarizarea unui medic stomatolog şi a unui asistent medical. Primăria Municipiului Marghita se va ocupa de buna funcţionare a cabinetului stomatologic pe termen nelimitat în viitor, inclusiv prin aprovizionarea cu materiale şi consumabile medicale de specialitate, respectiv materiale care ţin de igienă sanitară și curăţenie.

„Cabinetul stomatologic scolar va fi pus la dispoziţia copiilor din Marghita în curând, imediat după obținerea actelor și autorizatiilor necesare. Într-o primă fază, copiii vor fi consultați și tratați de doi medici stomatologi voluntari”, transmite Rotary Club Marghita.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Bihon CSM Oradea

  CSM Oradea a pierdut finala la polo. Orădeanii rămân vicecampioni
  CSM Oradea nu a putut repeta evoluția remarcabilă din meciul 3 al finalei cu CSA Steaua, fiind învinsă categoric în partida a 4-a, scor 4-12 (1-3, 1-3, 1-4, 1-2). Desfășurat la Bazinul acoperit Crișul, meciul a fost dominat cu autoritate de echipa bucureșteană, care nu le-a lăsat prea multe speranțe gazdelor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cum să îți faci cafeaua perfectă: boabe de cafea sau capsule de cafea?
  Din ce în ce mai mulți oameni aleg să se ferească de cafenelele locale, ci doresc să-și cumpere propriul aparat de cafea pentru acasă. Și de ce nu? Acest lucru are sens din punct de vedere economic pentru oricine bea o ceașcă de cafea pe zi.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cum să alegi cele mai bune servicii beauty. Aspecte esențiale de care să ții cont când alegi să apelezi la un centru de înfrumusețare
  Domeniul beauty este în continuă expansiune și numărul locațiilor care oferă astfel de servicii a crescut considerabil în ultimii ani.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Capriciile începutului de secol”, tema noului număr al revistei Familia
  Revista „Familia” o puteţi găsi şi la toate obiectivele turistice gestionate de Oradea Heritage.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sesiunea Națională de Rapoarte Arheologice 2022, la Oradea
  Evenimentul va avea loc în cadrul Zilelor Muzeului Țării Crișurilor, ediția a XXIV-a.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  3 bărbați și o femeie condamnați la închisoare cu executare depistați și arestați de polițiștii bihoreni
  Cei patru bărbați au fost depistați în trafic de către polițiștii bihoreni și arestați.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.