bihon.ro Web analytics

Se reiau lucrările la parcarea din Centrul Civic

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:

Se reiau lucrările la parcarea din Centrul Civic

Reactualizat la:
Noul proiect expune publicului vestigiile descoperite în cadrul descărcării arheologice.
Scris de Cristina Ghilea - Noul proiect expune publicului vestigiile descoperite în cadrul descărcării arheologice.

Cel târziu luna viitoare, constructorul va reveni pe amplasamentul parcării din Centrul Civic, după ce a fost recepționat proiectul modificator al lucrării. Amenajarea conține o schimbare importantă: o parte dintre zidurile vechilor fortificații și biserici rămân vizibile publicului.

Arheologii de la Muzeul Țării Crișurilor au făcut descărcarea arheologică în proporție de 100%, iar raportul final a fost aprobat de Comisia Națională de Arheologie din cadrul Ministerului Culturii.

„Toată suprafața a fost cercetată din punct de vedere arheologic. Astfel, s-au descoperit două fundații de biserici vechi: o biserică romanică din secolul al XII-lea, iar în jurul ei o biserică gotică, din secolul al XIV-lea. Au mai fost găsite câteva ruine de clădiri medievale, tot din secolul al XIV-lea, un zid de ravelin al Cetății și o contraescarpă a zidului de ravelin. După întocmirea raportului arheologic și avizarea lui de către Comisia de Arheologie, am venit cu propunerea de punere în valoare a acestor descoperiri pentru a primi avizul Comisiei Naționale și al Direcției de Cultură pentru continuarea lucrărilor la parcare”, a precizat primarul Florin Birta.

Arhitectul lucrării, Pafka Ernest, a modificat proiectul astfel încât să fie puse în valoare o parte dintre vestigiile descoperite. Vor rămâne neîngropate fundațiile bisericilor, vârful ravelinului și a contraescarpei ravelinului, acestea urmând să fie protejate cu niște balustrade de sticlă.

De asemenea, pe podeaua parcării vor fi marcate traseele unor fundații de construcții medievale din vecinătatea bisericilor, respectiv conturul ravelinului și al contraescarpei ravelinului.
Modificările la proiect diminuează numărul de locuri de parcare de la 277 de locuri inițiale, la 251.

„Va avea loc o licitație suplimentară pentru proiectare și execuție. Important este că în același timp, constructorul poate lucra la partea de fundație și la tot ce nu afectează aceste puneri în valoare. Valoarea estimată a parcării este de aproximativ 25 de milioane de lei fără TVA și estimăm că proiectul modificator și în plus lucrările suplimentare vor aduce o creștere de aproximativ 20%. Mă bucur că au fost descoperite toate aceste vestigii și că vor fi puse în valoare. Estimăm ca la finele anului viitor, parcarea va fi dată în folosință”, a mai precizat primarul Florin Birta.

 

5 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Relu says:

  cimitir decapotabil

 2. drop says:

  O prostie. Oradea se rezuma doar la Bolojan, pana nu a venit zeul dezvoltarii Oradea era inexistenta. Totul se rezuma la Bolojan. Nu ne intereseaza niste ruine de la niste homo sapiens care au locuit in oras. Turnat beton si bagati buldozerele in tot centrul orasului. Oradea exista ca oras doar dupa epoca Bolojan

 3. Felicitări! says:

  Arhitectul a făcut un proiect bun. Chiar dacă s-a 8nspirat sau nu după Dolná Brána din Košice

  • antiprosti says:

   mai este una exact asa si in Cluj, exact langa statuia lui Matei Corvin a descoperit G.Funar pe vremea cand era primar niste vestigii dacice 🙂

 4. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  2022 se anunță un an bun pentru afine
  2022 pare să fie un an al revenirilor. Lumea călătorește mai mult, participă la mai multe evenimente, fără grija pandemiei care făcea ravagii în urmă cu doi ani.

  Bihon CSM Oradea

  Adrian Țenghea va apăra poarta echipei CSM Oradea
  CSM Oradea și-a „blindat” poarta în perspectiva dificilelor meciuri din Liga Națională.

  Bihon CSM Oradea

  Noii antrenori ai echipei de handbal masculin CSM Oradea: „Sperăm din suflet să reușim”
  Antrenorii George Tăutu și Cosmin Liberț sunt mulțumiți de lotul echipei de handbal.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON CAO

  Anunț citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dol Guard Oradea îmbină perfect munca specializată pe pază și protecție cu sportul de performanţă - peste 15 ani experienţă în domeniu! „Lăsați protecția voastră, în grija noastră!”
  Firma bihoreană Dol Guard SRL, licențiată în pază și protecție prestează diverse servicii de specialitate având un portofoliu al clienților de circa 70% din domeniul privat.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La Clarfon reparăm gratuit orice aparat auditiv
  În situația în care o persoană se confruntă cu o acuitate auditivă scăzută, relaţiile sociale din jur se deteriorează vizibil. Când auzul nu funcționează optim, oricare dintre activităţile pe care le desfăşurăm, au de suferit considerabil.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE Accident grav în Gepiu între două mașini și un microbuz. Toate 3 au luat foc
  Accidentul a avut loc cu puțin timp înainte de ora 16.00, pe DN79 în zona Comunei Gepiu.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.