bihon.ro Web analytics

Se scumpesc creşele în Oradea

Creşte contribuţia părinţilor pentru copilul la creşă, de la 6 la 8 lei/zi. Primăria şi-a redus, astfel, subvenţia pentru fiecare copil de creşă.
Scris de Demian - Creşte contribuţia părinţilor pentru copilul la creşă, de la 6 la 8 lei/zi. Primăria şi-a redus, astfel, subvenţia pentru fiecare copil de creşă.

La propunerea Executivului Primăriei, Consiliul Local Oradea a aprobat creşterea indemnizaţiei pe care trebuie s-o achite părinţii pentru copilul trimis la creşă, de la 6 lei la 8 lei/zi, începând cu anul şcolar 2016-2017. Aşadar, de la 126 lei/lună/copil, cât era contribuţia părinţilor pentru anul şcolar 2015-2016, la 168 lei/lună/copil, pentru anul şcolar 2016-2017, pentru o medie de 21 de zile lucrătoare pe lună! Pe cale de consecinţă, Primăria îşi reduce subvenţia, de la 714 lei/lună/copil la 685 lei/lună/copil. În 2015, 323 de copii au frecventat, în medie, zilnic, cele 13 creşe din Oradea.

Cum legislaţia în vigoare plafonează contribuţia părinţilor la maximum 20% din costurile pe care le are municipalitatea cu creşele, la propunerea conducerii Primăriei, Consiliul Local a aprobat şi ridicarea costului mediu lunar de întreţinere pentru copiii ce merg la creşele din Oradea, de la 840 lei/copil/lună la 853 lei/copil/lună, în condiţiile celor 21 de zile lucrătoare pe lună, în medie.

Mai scump ca la Cluj

Înainte de vot, consiliera UDMR Kirei Melinda şi-a arătat nemulţumirea faţă de dorinţa Primăriei de a-şi scădea costurile cu fiecare copil ce frecventează creşa. Kirei a subliniat că, între timp, TVA a scăzut la alimente şi că Oradea are oricum un preţ mai mare pentru copiii de creşă decât cel din Cluj-Napoca, de exemplu. Kirei a arătat că, printr-o Hotărâre din ianuarie 2016, Consiliul Local Cluj-Napoca a stabilit o contribuţie zilnică pentru părinţi de 4,73 lei/zi/copil. „Ce să înţelegem de aici, că acel Consiliu Local Cluj se comportă mai responsabil decât noi faţă de familiile cu copii?

De aceea, eu propun să rămânem măcar la valoarea actuală, de 6 lei, care este oricum cu 27% mai mare decât cea din Cluj”, a cerut consiliera, înainte de votul plenului.

ASCO: „Părinţii sunt mulţumiţi!”

Arina Moş

Cred că dacă aleg creşele, părinţii sunt mulţumiţi – Arina Moş

Pe un ton oarecum iritat, directoarea ASCO, Arina Moş, a vrut să sublinieze cum, de fapt, Primăria este cea care suportă, oricum, grosul cheltuielilor. „Noi subvenţionăm. Ne costă 40,62 lei pe copil, pe zi. Cred că dacă părinţii aleg de atâţia ani creşele din Oradea, înseamnă că sunt mulţumiţi”, a reacţionat Moş, director general ASCO din februarie 2013, ajunsă pe această poziţie cu susţinerea primarului Ilie Bolojan şi a PNL, după ce în prealabil fusese consilier la cabinetul primarului.

Legislaţia în vigoare plafonează la o cotă de 20% contribuţia părinţilor care au un copil la creşă şi ale căror venituri depăşesc 700 lei lunar, respectiv la 10%, în cazul părinţilor cu doi sau mai mulţi copii la creşă. Contribuţiile scad până la 5%, pentru familiile cu venituri derizorii.

Hotărârea de majorare a contribuţiei părinţilor care-şi trimit odraslele la creşă a trecut cu votul majorităţii PNL, în ciuda faptului că UDMR şi PSD au votat împotrivă.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lucian Mocan, olimpicul care a contestat nota 9,90 și a luat 10
  “Nu am înțeles și nu voi înțelege de ce acei profesori corectori nu mi-au acordat nota maximă de la început”.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cât costă un bilet de tren până la Cluj, București sau Mangalia după scumpire
  Biletele de tren s-au scumpit în medie cu 20% începând cu luna iulie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Meniul Zilei cu aromă spaniolă la Restaurant El Quijote Oradea! În fiecare săptămână va fi diferit!
  Te-ai săturat de aceleași opțiuni de mâncare la meniul zilei? Nu mai știi ce să mănânci la muncă? Nu mai știi ce să comanzi la birou?
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Caniculă urmată de furtuni, după care revine canicula
  Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de top cod galben de tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  StarShinerS – locația ideală pentru ținuta ta de vis!
  Sunt peste 14 ani de când funcționăm pe piața din România, dar și cea internațională. 14 ani de muncă asiduă, de continuă dezvoltare și dorință de a revoluționa piața vestimentară.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Invențiile și picturile lui Leonardo da Vinci pot fi admirate, de vineri, la ERA Park Oradea
  Expoziție unică, la ERA Park Oradea! 20 dintre cele mai cunoscute invenții, dar și 6 picturi celebre în dimensiuni originale ale lui Leonardo da Vinci vor putea fi admirate, începând de vineri, 1 iulie, în centrul comercial din Calea Aradului nr. 62.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.