bihon.ro Web analytics

Se strânge chinga la Consiliul Județean

De Călin Corpaș

Se strânge chinga la Consiliul Județean

Călin Gal și directorii structurilor din subordine, în sala mare a Consiliului Județean
Reactualizat la:
Administrația județeană Bolojan are nevoie de bani pentru investiții. Prin noul regulament impus de conducere, structurile din subordinea Consiliului Județean vor trebui să justifice temeinic orice cheltuială din bugetul pe 2021.
Scris de Călin Corpaș - Administrația județeană Bolojan are nevoie de bani pentru investiții. Prin noul regulament impus de conducere, structurile din subordinea Consiliului Județean vor trebui să justifice temeinic orice cheltuială din bugetul pe 2021.

La Consiliul Județean, vicepreședintele Călin Gal este responsabil cu strângerea chingii la punga cu bani, de vreme ce anul 2020 a consemnat o reducere considerabilă a veniturilor la bugetul județean.
Luni, 5 ianuarie, Gal le-a prezentat managerilor instituțiilor aflate în subordinea Consiliului Județean draftul de regulament „pentru buna gestionare și verificare a resurselor financiare și umane din aceste instituții”. Aceștia au un scurt răgaz pentru a veni cu propuneri și observații la regulamentul prezentat.

Între instituțiile din subordinea CJ fac parte Aeroportul Oradea, DGASPC Bihor, Muzeul Țării Crișurilor, Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti, Filarmonica de Stat, Biblioteca Județeană, Școala de Arte Francisc Hubic. Acestora li se adaugă structuri precum ADI Ecoland, ADI Ecolect, AMD, ADD sau Fundația Bihor – Hajdu Bihar.

De acum, toate aceste instituții și structuri vor trebuie să raporteze Direcției Economice totalitatea cheltuielilor efectuate, a achizițiilor de bunuri și servicii, precum și modificările intervenite în structurile de personal. De asemenea, cheltuielile suplimentare față de cele prevăzute în bugetul aprobat vor trebui temeinic justificate. Deși vicele Gal spune că „nu e un regulament e de coercizare sau de subordonare”, acest document va avea rolul de a oferi conducerii Consiliului Județean un control mult mai mare asupra cheltuielilor întreprinse de structurile din subordine.

Balanțe și referate de necesitate

„Urmărim trei componente clare: creșterea transparenței utilizării fondurilor publice, întărirea disciplinei financiare și gestionarea eficientă a resurselor financiare. Vă dau un exemplu: în ultimele două luni, de la anumite instituții subordonate au intrat solicitări de fonduri către Direcția Economică pentru activitatea instituției, fără să aibă ca anexă nici măcar un referat de necesitate. Instituțiile vor fi obligate să depună lunar, trimestrial, semestrial sau anual, în funcție de raportările pe care trebuie să le facă către serviciul financiar contabil, compartimentul resurse umane sau compartimentul achiziții publice, aceste documente, care să aibă referate de necesitate clare. De fapt, toate acestea duc la un singur lucru: la întocmirea unui buget fezabil, puternic, care să ducă spre investiții, care să scoată la iveală resursele necesare pentru aceste investiții. Ca atare, începând din ianuarie, aceste instituții vor fi total subordonate Direcției Economice din CJ Bihor. Orice cheltuieli, orice modificări de organigramă, orice modificare a fondului de salarii la aceste instituții, orice achiziții suplimentare care nu sunt prevăzute în bugetul inițial, nu mai pot fi făcute fără să aibă și o componentă de verificare din partea Consiliului Județean”, a declarat Călin Gal, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Gal le-a solicitat reprezentanților instituțiilor subordonate și operatorilor economici să transmită până pe data de 15 ianuarie propunerile de buget pentru anul 2021, astfel încât să poată fi întocmit bugetul Consiliului Județean.

11 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Agenţii pe biciclete says:

  Schimbaţi pe logan

 2. Gheorghe says:

  Un lucru este foarte clar , nu intereseaza pe nimeni propunerea sau observatia nimanui ! Nu faci cum vrea Bolojan zbori….! …desi undeva este si adevarul ca banii primiti de la buget sa fie justificati , sa nu existe memernici care nu sunt in stare sa prezinte o documentatie pentru finantarea a ..ceva,, !!!

 3. bogdan says:

  Domnule presedinte Bolojan degeaba strigati ca nu avetu buget la CJ Bihor.Romania nu are buget .Ar trebui sa va interesati de campania de vaccinare si actualizarea centrelor de vaccinare judetene si in Zona Metropolitana

 4. vasi says:

  Poate sa-l futa pe judet cu toate reducerile si strangerile, toate firmele puternice merg in cluj sau timis, putem noi curata judetul de gunoaie ca nu avem nimic in judet, nici aeroport, nici firme puternice, universitatea e zero, salarii minime . Masurile astea nu aduc bunastare in judet. Frectie la un picior de lemn e asta

  • Decretel says:

   Bine ca are firme puternice Alba , Bistrita , Salaj sau Maramures.
   Astea sunt exemple din Ardeal.
   Sa nu mai povestim despre cei de dincolo de Carpati.
   Mama ….. , cum mai circula avioanele pe aeroporturile lor !!
   Sunteti penibili.
   Vesnicii postaci platiti si asmutiti asupra lui Bolojan.
   Daca era Mang cu gasca lui Pasztor , circulau avioanele de la Debrecen in draci.
   Si veneau marii investitori ce erau dispusi sa plateasca spaga in conturile sefilor PSD – isti, nu ?
   AH !
   Am uitat .
   Astia au fost 4 ani la C.J. Bihor si se vad rezultatele azi.
   Nici macar curatenie pe marginea santurilor de pe drumurile judetene sau nationale.

   • vasi says:

    decretel tu traiesti intr-o lume paraleala, multi specialisti ingineri, itisti daca merg in cluj, timisoara, sibiu , fac exact aceeasi munca cu salar cu 50% mai mare, acolo sunt firme cu nume greu, bosch, continental, de exemplu frimele mari de IT sunt in Cluj si Iasi care dau salarii duble, da avioanele zboara cu sutelel din Cluj, Timisoara, si acum ca e pandemie au zeci de zboruri. Mai termina cu postacii tai, ca tu esti un distrus care nu stie numai placa asta. Ce pula mea aveam in oras mai cretinule, e plin orasul de drogati, smecherasi cu gluma, tigani, combinatori toata plebea a atras Oradea. Da imi bag pula in PSD in Pnl, in toti ca nu ma tine nici unul cu bani sa postez aici, sunt privat, dar mediul privat si posibilitatile in oras sunt limitate ca nu atragem tineret, nu creem un mediu bun pt o afacere, e sarac orasul, lumea e saraca in oras, aici afacerile inseamna combinatii. Vezi in Oradea cladiri de birouri cum vezi in Iasi, Cluj, Bucuresti? avem si noi una amarata in care au sediu firme de call center, astea is afaceri la tine? Avem sedii regionale de companii de institutii. Mai dute-n pula mea decretel cu betoanele tale si lingaii spalati pe creier de marea dezvoltare prin betoane. Numai la Aquapark iti dai seama ce bani are oradeanul , ca 80% din clienti sunt din Cluj si judetele din jur. Poate sa faca curat Bolo in judet ca nu exista nici ofirma mare sau firme in judet, tot judetul e pustiu, numai firme de pantofi gasesti. Nu o sa vina nici o firma mare si puernica in judet ca nu ai Universitate, nu ai oameni calificati, iar sa atragi oameni din tara sa se mute aici iti trebuie conditii de viata si salarii, distractie , cultura, evenimente, viata de noapte, pe care Oradea nu lea are. Cati oameni se muta in Cluj intr-un an si cati in Oradea, cel putin de 20 de ori e diferenta. Asa ca Decretel linge-i curu lui Bolo ca tu esti postacul

   • marius says:

    Decretel, eu am avut probleme medicale, am mers in Cluj sa ma operez ca in Oradea nu se putea, mi s-a stricat calc si aveam date importante pe el in Oradea si nici In Bucuresti nu am gasit specialisti sa le recuperez, pana am mers iar in Cluj si acolo la un pret mare am reusit sa recuperez tot, cand vreau sa zbor tot acolo merg la aeroport, scoala acolo am facut-o, da sa stii ca dincolo de Carpati curge mierea si ai de toate , cand am fost bolnav sau cu calculatorul nu amm mers sub podurile de pe centura sau in porfirul din centru sa le rezolv. Afla ca , calitatea vietii insemna si altceva decat ce crezi tu ca e dezvoltare

   • drop says:

    Se pare, Decretel, ca doar noi suntem singurii care avem ceva in cap in orasul asta!

    • Decretel says:

     Astia-s ca aia nascuti pe Goila la Tasad in cartierul Dik Mo.
     Si aia mai spera ca satul lor denumit de altfel comuna o sa se dezvolte si o sa creasca in 5 ani cat America in 10.
     Apoi o sa rivalizeze cu New York-ul.
     Dar nu gandesc ca sa nu se compare cu Clujul sau Timisoara.
     Ptr.ca astea sunt inca de pe timpul fostului Imperiu orase mari, un fel de centre zonale.
     Dupa Budapesta, in fosta Ungarie Mare, Clujul si Timisioara erau cele mai mari si mai dezvoltate orase. Si azi sunt mai mari decat toate celelalte orase din Ungaria.
     Nu au reusit cei din fostul Imperiu ca sa creasca Aradul, Sibiul, Targu Muresul, Oradea sau chiar Debrecen-ul ca sa depaseasca Clujul si Timisoara.
     O sa reuseasca Bolojan in 10 -15 ani, nu-i asa Vasy + Marius?!?
     De ce nu ganditi ca sunt peste tot in lume orase mari si orase mai mici, cu statute diferite.
     San Diego este tot in S.U.A. exact ca si San Francisco.
     Dar cu unele diferente.
     Nu poate fi Hollywood si langa Los Angeles cat si in alte cinci parti din America.
     Nu poate Oradea sa atraga ceva atat de mare sau sa rivalizeze cu Clujul sau Timisoara ptr. ca de la bun inceput ele au fost create ca centre zonale universitare si administrative.
     Eu inteleg printre injuraturile pe care mi le “acodati” direct ca voi va doriti ….altceva.
     Dar intre dorinta si putinta exista Viata.
     Si viata bate filmul.
     Va rog sa coborati cu picioarele pe pamantul bihorenesc. Nu mai traiti in alta lume.
     Asta ca sa primiti de la mine un raspuns elegant, azi.
     Si sa va nai dau un exemplu din acest an. Unul de la aia marii, de la anericani.
     In 2020, din cauza pandemiei mondiale de Covid 19, americanii nu au mai avut ocazia sa organizeze lovituri de stat nicaieri in lume.
     Asa ca ….. si-au schimbat optica si s-au apucat inca de la inceputul lui 2021 cu una noua dar acasa la ei !
     Sa recupereze, sa nu piarda vremea.
     Si voi va grabiti, sunteti pusi pe treaba ca americanii?
     Vreti totul ieri?
     Mergeti voi la Aquapark cu toti cunoscutii si membrii familiilor voastre, echilibrati procentul celor ce platesc biletele de intrare ptr. serviciile oferite.
     Este o prima varianta de rezolvare a situatiei financiare a Primariei Oradea.
     Puneti umarul, nu doar postati critici pe Bihon.

 5. Bihon CSM Oradea

  CSM CSU Oradea și U BT Cluj-Napoca dispută meciul 3 al finalei: „Să luptăm până la capăt”
  „Leii roșii” au o misiune mai mult decât dificilă în partida de marți, în condițiile în care clujenii conduc cu 2-0 la general, în urma unor victorii categorice înregistrate în meciurile de pe terenul propriu (scoruri 73-62 și 103-80).

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Primele alegeri pentru conducerea locală a USR PLUS, după fuziune
  Primele alegeri în USR PLUS, după fuziunea celor două partide, vor avea loc între 18-20 iunie pentru organizația locală Oradea, respectiv la 26-27 iunie pentru organizația județeană.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Trafic blocat pe DN 79, la Leș. Un camion a luat foc în urma unui carambol
  Traficul rutier este blocat pe DN 79, în urma unui accident produs între un camion, o autoutilitară și un autoturism.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Să ai un auz sănătos înseamnă o viață plină de mulțumire!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Avantajele la pompele de căldură aer – apă de la Termocasa!
  Termocasa a fost prima companie care a realizat pompe de căldură aer – apă în România. Inginerul și inventatorul orădean Adrian Farcaș, managerul Termocasa, spune că muncit doi ani în testări de laborator pentru a le putea implementa.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  VIDEO | Incident neobișnuit în Oradea: Bărbat filmat în timp ce alerga în pielea goală
  Incident neobișnuit, duminică seară pe străzile din municipiu. Un bărbat de 29 de ani din Oradea a fost filmat în timp ce alerga gol pușcă pe Bulevardul Dimitrie Cantemir. 14

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.