bihon.ro Web analytics

Seară de poezie de dragoste - Leopardi şi Eminescu

De Camelia Bușu

Seară de poezie de dragoste - Leopardi şi Eminescu

Poezii de Leopardi şi Eminescu
Reactualizat la:
Evenimentul „La poesia d'amore - Leopardi & Eminescu a confronto” este organizat de Asociaţia „Italiani în Bihor”.
Scris de Camelia Bușu - Evenimentul „La poesia d'amore - Leopardi & Eminescu a confronto” este organizat de Asociaţia „Italiani în Bihor”.

De Sfântul Valentin, un eveniment special este organizat de Asociaţia „Italiani în Bihor” în parteneriat cu Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural şi cu artiştii Rock Filarmonicii din Oradea. „La poesia d’amore – Leopardi & Eminescu a confronto” va aduce în faţa iubitorlor de poezie versurile, în limba originală dar şi traduse, a doi mari poeţi ai romantismului european, Giacomo Leopardi şi Mihai Eminescu. Invitat este poetul şi criticul literar Ioan F. Pop. Programul artistic este realizat de către poeţii şi cantautorii Alexandrina Chelu şi Florian Chelu Madeva, membrii ai Rock Filarmonicii din Oradea. Prezentator, Raluca Veres.

Giacomo Leopardi (1798 – 1837) este considerat, alături de Dante, cel mai mare poet italian, precum și unul dintre cei mai mari gânditori ai acestei țări. Din adolescenţă se dedică unui studiu asiduu, pe care el însuşi îl defineşte „nebun şi disperat”, pe teme filozofice, ştiinţifice, istorice şi literare şi îşi însuşeşte numeroase limbi moderne, la care adaugă latina, greaca şi ebraica, pe care le exersează şi printr-o serie necontenită de traduceri. Oprele sale sunt pline de un aparent spirit ludic, dar vorbesc despre subiecte profunde ale condiţiei umane, ale modului în care părerile individuale se pot schimba într-o secundă şi ale permanenţei lucrurilor.

La Recanati, oraşul natal al poetului Giacomo Leopardi din provincia Macerata, este imortalizatã din anul 2003 efigia lui Mihai Eminescu alături de cea a lui Leopardi, pe vestita Colină a Infinitului, pe care se înalţă palatul unei ilustre familii de marchizi şi conţi, cu rădăcini din secolele XI-XII. Pe placa omagială scrie în limbile română şi italiană: „Dumnezeul Geniului m-a sorbit din popor cum soarbe soarele un nour de aur din marea de amar” – „Il Dio del Genio mi ha tratto a sé dal popolo, come il sole trae a sé una nube d’oro dal mare di mestizia.”

Evenimentul „La poesia d’amore – Leopardi & Eminescu a confronto” organizat de Asociaţia „Italiani în Bihor” va avea loc vineri, 14 februarie, de la ora 19:00, la Grota Roşie din Cetatea Oradea. Intrarea este liberă.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Notarul Laurenţiu Tomulescu, condamnat pentru fals intelectual
  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat în dosarul în care notarul orădean a fost judecat pentru fals intelectual şi l-a condamnat la închisoare cu suspendare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Șapte focare de pestă porcină în județul Bihor
  Ca urmare a stingerii focarelor din două localităţi, au fost ridicate restricțiile sanitare veterinare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Nemţii dau drumul la concerte. Bryan Adams va cânta în faţa a 12.000 de fani
  Bryan Adams a anunţat pe Instagram că va concerta în septembrie pe un stadion din Dusseldorf:

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Colectarea pe trei fracții devine regulă în Oradea
  Introdusă experimental anii trecuți, cu scopul de a reduce „amenda” plătită de oraș pentru cantitățile prea mari de deșeuri depuse pe haldă, colectarea pe trei fracții devine obligatorie cu încheierea noului contract de salubritate multianual. 3

  BIHON Sport local

  Promovarea lui CAO 1910 Oradea, la mâna FRF
  Formația orădeană nu se regăsește între primele șapte echipe de pe locurile 2.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încă două decese în Bihor de la Covid, dar pe fond de comorbidități
  Alți doi oameni s-au stins din viața la secția de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Curteanu. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.