bihon.ro Web analytics

Secţie modernă de diagnostic rapid a PPA

De Dan Birta
Reactualizat la:

Secţie modernă de diagnostic rapid a PPA

Mai sunt 14 focare active de PPA în Bihor
Reactualizat la:
În prezent, în judeţul Bihor mai sunt active 14 focare de pestă porcină africană.
Scris de Dan Birta - În prezent, în judeţul Bihor mai sunt active 14 focare de pestă porcină africană.

Pesta porcină africană (PPA) va putea fi diagnosticată mai repede în judeţul Bihor. Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, a accesat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în vederea creșterii capacității de diagnostic a PPA, precum și a operativității diagnosticării precoce a cazurilor de PPA din județ, un proiect în valoare de aproximativ 100.000 Euro, prin care se urmărește înființarea la nivelul laboratorului din cadrul DSVSA Bihor a unei secții moderne de diagnostic rapid a PPA.

„Proiectul este în derulare şi anul viitor vom avea toate utilajele necesare. Aceasta ne va ajuta să diagnostică mai repede pesta porcină africană şi cu chletuieli mai mici. În prezent diagnosticarea se face la Satu Mare”, ne-a declarat Remus Moţoc, directorul executiv al DSVSA Bihor.

Pe de altă parte, potrivit ultimelor informaţii transmise de DSVSA Bihor, în judeţ mai sunt active 14 focare de PPA, patru la porcii domestici şi zece la mistreţi.

14 focare de pestă porcină active în Bihor

DSVSA Bihor a accesat prin AFIR un poriect în valoare de 100.000 de euro pentru un laborator de diagnosticare rapidă a PPA. Ultimele date ale Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor atestă faptul că în judeţ mai sunt active 14 focare de pestă porcină africană (PPA). „În baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul Pestei Porcine Africane (PPA), în județul Bihor, au fost diagnosticate două focare de PPA, ambele în localitatea Ciocaia- oraș Săcuieni, numărul focarelor active de PPA la porcul domestic din județ fiind în prezent de 4, toate afectând localități aparținând orașului Săcuieni”, anunţă DSVSA Bihor.

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.
Totodată, DSVSA Bihor informează că au fost stinse 12 focare de PPA în localitățile Cherechiu (comuna Cherechiu), Cubulcut (oraș Săcuieni), Curtuișeni și Vășad (comuna Curtuișeni), Tarcea și Galoșpetreu (comuna Tarcea), fiind ridicate restricțiile sanitare veterinare stabilite pentru aceste localități.

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, nu au fost confirmate cazuri noi de evoluție a bolii, numărul total fonduri de vânătoare afectate de PPA fiind de 10.
Măsuri şi despăgubiri Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. „La această dată la nivel de DSVSA Bihor au fost despăgubiți integral toți proprietarii afectați până în data de 25.11.2019 și sunt în curs de finalizare dosarele de despăgubire aferente celor două focare nou diagnosticate, virarea sumelor cuvenite proprietarilor urmând a fi realizată în termenele prevăzute de legislație”, se precizează în comunicatul semnat de Remus Moţoc, directorul executiv al DSVSA Bihor.

DSVSA face precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

„DSVSA Bihor, a accesat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în vederea creșterii capacității de diagnostic a PPA, precum și a operativității diagnosticării precoce a cazurilor de PPA din județ, un proiect în valoare de aproximativ 100.000 Euro, prin care se urmărește înființarea la nivelul laboratorului din cadrul DSVSA Bihor a unei secții moderne de diagnostic rapid a PPA bazată pe tehnici de biologie moleculară”, precizează Remus Moţoc.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Instituţia va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Premierā în Bihor: tânăr transportat în moarte cerebrală la Târgu Mureş, pentru prelevare de organe
  Bihorul înregistrează o premieră națională prin transportul unui pacient în moarte cerebrală într-un alt centru de profil pentru salvarea de vieți.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un jucător al lui Hagi s-a botezat la Beiuș
  Internaționalul român care evoluează la echipa lui Gheorghe Hagi a fost protagonistul unui eveniment important din viața sa. 8

  BIHON Sport local

  Trei fotbaliști orădeni la Academia Hagi
  Chiar dacă parteneriatul dintre LPS Bihorul și Academia Hagi 2009 – Viitorul Constanța a fost semnat recent, colaborarea dintre cele două entități fotbalistice datează de mai mult timp.

  România

  A venit din concediu și a găsit casa ocupată de trei „chiriași”
  I s-a întâmplat unei arădence care, după ce a revenit din concediu, a găsit trei oameni ai străzii locuind în casa ei, proprietate personală.

  România

  Cel mai mare hotel din Arad, scos la vânzare cu opt milioane de euro
  Hotel Parc are 200 de camere în cele două clădiri, însă nu mai oferă locuri de cazare de câţiva ani, fiind în funcţiune doar restaurantul.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Caramitru și Mălăele, la Oradea
  Ion Caramitru (în rol principal) și Horațiu Mălăele aduc la Oradea spectacolul „Dineu cu proști”.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.