bihon.ro Web analytics

„Semnele cerului” pe Valea Drăganului

„Semnele cerului” pe Valea Drăganului

<p>FOTO: ROSE TIMEA BOKOS</p>
20 de elevi orădeni au desluşit semnificaţia simbolurilor tradiţionale într-o tabără etnografică pe Valea Drăganului.
Scris de Demian - 20 de elevi orădeni au desluşit semnificaţia simbolurilor tradiţionale într-o tabără etnografică pe Valea Drăganului.

S-ar putea spune că au trăit departe de lumea dezlănţuită şi de descoperirile tehnologiei. La lumina lanternelor şi a lumânărilor. Într-o locaţie rustică, în cabane din lemn. Şi cu toate acestea, s-au întors încântaţi de experienţa pe care au trăit-o în cele câteva zile petrecute acolo. Şi cu tolba plină de poveşti şi amintiri frumoase. Cu învăţături despre obiceiurile şi tradiţiile strămoşeşti.

Este vorba de 20 de elevi de la mai multe şcoli orădene, care au participat în săptămâna 03 – 08 iulie 2017, sub directa îndrumare a profesorilor coordonatori de cercuri de la nivelul școlilor implicate, într-o tabără etnografică, pe Valea Drăganului. Tabăra a făcut parte din proiectul „Semnele cerului”.

tabara-alunu-2

FOTO: ROSE TIMEA BOKOS

Inițiat de profesorul Alexandru Sanislav, fost cadru didactic al Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, acest proiect a primit finanțare prin Fundația Comunitară Oradea, susținut fiind de către eleva Andreea Iulia Mălan din clasa X-a B de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea, la „Bursa talentelor” în anul 2016.

Pe lângă colegiul la care Andreea învată, din proiect mai fac parte Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” și Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea. Elevii sunt îndrumați în cadrul cercurilor etnografice de profesorii: Florica Crețiu, Laura Mureșan, Rodica Marian, Emilia Negru și Simona Toma.

Simboluri tradiţionale

„În ideea formării unor păstrători și continuatori ai tradițiilor și obiceiurilor strămoșești, elevii din grupurile țintă au fost instruiți și prin cercurile de la nivelul școlilor, dar și în cadrul taberei de pe Valea Drăganului în privința semnificațiilor unor simboluri tradiționale existente pe iile românești și pe bâtele ciobănești, despre diferențierea autenticului de imitație, despre recuperarea unor elemente tradiționale considerate pierdute, despre respectul față de tradiții, dar și despre promovarea unor produse autentice realizate manual”, ne-a povestit Florica Creţiu.

tabara-la-valea-draganului

FOTO: ROSE TIMEA BOKOS

Întâlnirea de pe Valea Drăganului, din cătunul Alunu, comuna Lunca Vișagului, a oferit un real schimb de experiență între elevii implicaţi în proiect și profesorii lor. De bunul mers al taberei, pe lăngă profesoarele coordonatoare de cercuri etnografice, s-au preocupat și domnii Cristian Popovici, Alexandru Rozenberg, fost cercetător al Institutului de Proiectări și Automatizări București, filiala Cluj, actualmente pensionar, dar și mult-îndrăgitul inițiator de proiect, domnul Alexandru Sanislav, părintele tuturor. Pompierul orădean, Cristian Popovici, a conferit activităților un plus de siguranță prin prezența dumnealui responsabilă și plăcută, încântând participanții cu vocea și chitara din dotare.

tabara-alunu-8

FOTO: ROSE TIMEA BOKOS

Pentru elevii prezenţi, tabăra a fost o experienţă inedită. Fetele au confecţionat ii tradiţionale, iar băieţii bâte ciobăneşti. Profesorul Sanislav i-a învăţat despre simbolurile tradiţionale şi cum să diferenţieze autenticul de imitaţie.

De asemenea, elevii au participat la numeroase drumeţii, au învăţat cum să călărească şi cum să vâslească, activităţi cu care, majoritatea dintre ei, nu s-au mai întâlnit. Una peste alta, tabăra a fost o experienţă reuşită.

tabara-alunu-21

FOTO: ROSE TIMEA BOKOS

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  ANCOM: Ce trebuie să știe utilizatorii care doresc încetarea unui contract de telefonie
  ANCOM precizează condițiile în care utilizatorii pot cere încetarea unui contract de telefonie și ce anume să verifice când doresc încetarea contractului.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -B. 09.12.2021- 10.12.2021 - PL Oradea - anuntate cu 2 zile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 400 de șoferi amendați în weekend: 38 au rămas fără permis de conducere
  Polițiștii bihoreni au acordat 439 de sancțiuni în perioada 3-5 decembrie.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Reabilitarea Școlii Gimnaziale Dacia, finalizată
  Primăria a recepționat lucrările derulate în ultima perioadă la unitatea de învățământ, în contul unui proiect cu finanțare europeană.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Târgul de Crăciun de la Sibiu, Cluj-Napoca sau Oradea? Care este cel mai frumos?
  După un an de pauză provocată de restricțiile Covid-19, Târgurile de Crăciun au revenit în marile orașe ale României. 8

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Arestați după ce au spart o casă din Oradea și au furat picturi și bani
  Doi bărbați, de 42 și 44 de ani, ambii din comuna Sărmășag, județul Sălaj, au fost arestați pentru infracțiunea de furt calificat.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.