bihon.ro Web analytics

Sindicatele și patronatele solicită plafonarea prețului la gaz și energie electrică

De Dan Birta
Reactualizat la:

Sindicatele și patronatele solicită plafonarea prețului la gaz și energie electrică

Reactualizat la:
Acestea solicită limitarea preţurilor aplicate la energie şi gaz la valoarea celor din decembrie 2020, pentru cel puţin 1 an.
Scris de Dan Birta - Acestea solicită limitarea preţurilor aplicate la energie şi gaz la valoarea celor din decembrie 2020, pentru cel puţin 1 an.

Printr-o scrisoare adresată primului ministru Nicolae Ciucă, confederaţiile patronale şi confederaţiile sindicale reprezentative semnatare îşi exprimă îngrijorarea și sunt alarmate de criza energetică cu care se confruntă România.

Nicolae Ciucă a anunțat noile plafoane la facturile de energie și gaz. Peste un milion de facturi vor fi refăcute

„Suntem constienţi de criza internaţională, dar creşterile realizate în România depăşesc cu mult creşterile la nivel global, punând în situaţii limită atât cetăţenii ţării, cât şi întregul sistem economic, care nu mai poate, în condiţiile actuale, să facă faţă unei competitivităţi corecte”, scriu semnatarii scrisorii.

Factori determinanți

Aceștia enumerează și cumulul de factori datorită cărora s-a ajuns în această situație: liberalizarea pieţelor energetice (gaz şi energie electrică) în România, simultan cu problemele generate de criza pandemică, care la rândul ei a generat o criză energetică internaţională; lipsa tuturor actelor normative de reglementare a liberalizării, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul economic; lipsa mecanismelor de control aplicate preventiv.

„Vă solicităm ca în procedură de urgenţă, în conformitate cu prevederile Legii concurenţei (Legea 21/1996, art. 4) să se limiteze preţurile aplicate la energie şi gaz la valoarea celor din decembrie 2020, pentru cel puţin 1 an (legea prevede posibilitatea de prelungire până la 3 ani). În acest fel se poate câştiga timpul necesar ca, împreună cu partenerii sociali, să se poată corecta şi realiza cadrul legislativ, cuprinzând şi reglementările care să evite o criză economică şi socială, inclusiv conflicte sociale deschise”, solicită semnatarii scrisorii.

Aceștia mai cer, de asemenea, crearea unui Task Force național care în termen de maxim o lună să vină cu soluții pe termen mediu și lung pentru asigurarea securității energetice a României, iar aceste soluții să se materializeze într-un pact asumat de toate forțele politice și de partenerii sociali.

Scrisoarea este semnată de Florin Jianu – președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Bogdan Hossu – președintele Cartel Alfa, Ionel Borș – președintele Confederației Patronale din Industrie, Agricultură, Construcții și Servicii din România (CONPIROM), Sorin Leonard Bărășou – președintele Confederației Naționale a Sindicatelor Libere din România – Frăția, Iacob Baciu – președintele Confederației Sindicatelor Democratice din România (CSDR), Florian Costache – președintele Patronatului Național Român, Ion Popescu – președintele Confederației Sindicale Naționale Meridian, George Constantin Păunescu – președintele UGIR și Dumitru Costin – președintele Blocului Național Sindical (BNS).

1 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Off says:

  De la liberalizare, preţul energiei pare a fi continuu o piesã de teatru-circ.

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cum să alegi cele mai bune servicii beauty. Aspecte esențiale de care să ții cont când alegi să apelezi la un centru de înfrumusețare
  Domeniul beauty este în continuă expansiune și numărul locațiilor care oferă astfel de servicii a crescut considerabil în ultimii ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sesiunea Națională de Rapoarte Arheologice 2022, la Oradea
  Evenimentul va avea loc în cadrul Zilelor Muzeului Țării Crișurilor, ediția a XXIV-a.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  3 bărbați și o femeie condamnați la închisoare cu executare depistați și arestați de polițiștii bihoreni
  Cei patru bărbați au fost depistați în trafic de către polițiștii bihoreni și arestați.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Expoziții de artă fotografică în mijloacele de transport din Oradea
  Proiectarea expozițiilor de artă fotografică este realizată prin parteneriatul dintre Asociația Internațională „Euro Foto Art” şi Oradea Transport Local S.A.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Alergăm împreună la fapte bune pentru autism”

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Poștașii continuă protestele la București
  SLPR solicită Guvernului României să dispună o analiză temeinică și sănătoasă asupra stării Companiei Naționale Poșta Română.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.