bihon.ro Web analytics

Sînmartinul a atras cei mai mulţi bani europeni pe cap de locuitor

Reactualizat la:
Într-un an şi jumătate de mandat al primarului Cristian Laza, Sînmartinul are proiecte europene de peste 18 milioane de euro.
Scris de Demian - Într-un an şi jumătate de mandat al primarului Cristian Laza, Sînmartinul are proiecte europene de peste 18 milioane de euro.

Unul dintre acestea a primit finanţare recent. Este vorba despre un proiect transfrontalier finanţat prin Programul RO-HU prin care turiştii vor avea acces direct până la locul cunoscut sub denumirea de Craterul Betfia. Este un proiect de 2,7 milioane de euro, realizat de Primăria Sînmartin, Ecotop şi Aqua Crisus, ultimii doi în calitate de custozi ai zonei Betfia, respectiv 1 Mai. „În primul rând vom avea un drum de acces, o platformă şi o parcare construite prin proiect şi un centru de monitorizare. Craterul Betfia va fi străpuns de un tunel şi vom construi un turn care să valorifice panorama Băilor Felix şi a Băilor 1 Mai”, spune primarul de Sînmartin, Cristian Laza.

În ceea ce priveşte zona Băilor 1 Mai, Mihai Togor, reprezentantul Aqua Crisus, spune că prin proiect se vor face lucrări de curăţenie şi de igienizare în zona rezervației de nuferi. „Prin planul de management vizăm eliminarea speciilor invazive din habitatul de luncă. Practic, este vizată zona de habitat termal şi dorim eliminarea plantelor din zona de nuferi. Avem prevăzute activităţi de cartografiere a zonei, dar şi tabere împreună cu partenerii maghiari”, spune Mihai Togor jr., reprezentantul Aqua Crisus. Avenul este o prăpastie circulară formată în roci calcaroase, și în care se scurg apele de suprafață.

Numele de Huda Bradii a fost dat în anii 1940, când granița trecea peste „Dealul Cremenarului” și „Hudra Brady”.

Sunt două intrări în crater, ambele deschise prin dinamitare în 1898/1957. Intrarea principală, reprezentată de o arcadă splendidă, este continuată de un puț adânc de 54 de metri adâncime. Are, de asemenea, o sală mare care se desparte în două galerii: cea sudică și o alta alungită. Craterul este domiciliul mai multor specii de lilieci protejate atât în țară cât și în străinătate (Rhinolophus ferrumequinum și Myotis bechsteini).

1.700 euro/locuitor

În paralel cu acest proiect, la Sînmartin aşteaptă semnarea contractului de finanţare din bani europeni şi alte proiecte. „După socotelile noastre, într-un an şi jumătate avem proiecte de 18 milioane de euro. Ceea ce cred că ne face lideri la nivel naţional, din perspectiva fondurilor europene pe cap de locuitor, adică aproximativ 1.700 de euro/ locuitor”, spune primarul Cristian Laza.

Unul dintre proiectele care contribuie serios la „coşul banilor europeni” este cel care vizează reamenajarea centrului staţiunii Baile Felix şi realizarea unei promenade. Valoarea proiectului este de 3,5 milioane de euro. Prin proiectul „Dezvoltarea infrastructurii staţiunii Băile Felix – Lotusul turismului românesc”, depus pe POR Axa 7.1 Dezvoltarea infrastructurii de turism, ar urma să se realizeze lucrări precum „amenajare promenadă pe strada Primăverii, cu bănci, pietonală definită, arteziene şi verdeaţă, pergole, info point şi pistă velo; amenajarea Centrului cu spaţii de comerţ stradal şi arteziană; amenajarea străzii Primăverii, între strada Victoriei şi DN 76; reabilitare reţea de alimentare cu apă pe strada Victoria şi construirea unei canalizări pluviale; pistă velo, trotuare şi reabilitare şosea pe strada Victoria; amenajarea a 4 staţii de autobuz şi organizarea Thermal Day”.

Tot prin acest proiect vor dispărea cablurile şi stâlpii, îngroparea reţelelor aeriene – electrice, de telecomunicaţii, fiind inclusă în proiect alături de înlocuirea reţelor de alimentare cu apă şi realizarea unei canalizări menajere, amenajare reţea pluvială.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dacia 100% electrică la Salonul Auto Geneva
  Grupul Renault va prezenta la Salonul Auto de La Geneva, care va avea loc în perioada 5 – 15 martie, un autoturism 100% electric.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Kamion din Italia, The Hypnotunez din Ucraina şi Skroom vor susţine concerte în Rock Fort
  Trei trupe din trei ţări vor concerta vineri, de la ora 20:00 în Rock Fort din Oradea. Kamion vine din Italia, cu membrii din Trevisto şi Veneţia, şi abordează un heavy'n'roll. Proiectul Kamion s-a născut în 2014, avându-i ca membri fondatori pe Paul şi Patch, care şi-au dorit să pornească o trupă originală.

  Bihon CSM Oradea

  Kristijan Krajina, noul pivot al CSM Oradea
  Kristijan Krajina a semnat cu CSM CSU un contract valabil până la finele acestui sezon.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tarom suplimentează cursele pe Aeroportul Internațional Oradea
  Vor fi trei zboruri pe zi București - Oradea și retur, în timpul săptămânii, începând cu data de 30 martie. Prețurile Tarom par să cunoască o ieftinire, iar zborurile vor fi deservite de aeronave mai mari. 2

  Mapamond

  Carambol record pe o autostradă: 200 de mașini implicate, două persoane decedate
  Un carambol record provocat de o furtună de zăpadă a avut loc pe o autostradă din Montreal. 200 de mașini au fost implicate iar în urma impactului două persoane au decedat.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pacifica vine cu Toni Şeicărescu, în concert, la Oradea 
  „Pacifica” revine în Oradea, după trecerea în nefiinţă a lui Leo Iorga. Teo Boar (chitară, voce) şi Vlady Cnejevici (claviaturi, voce) se întorc în Bistro Blues Caffe sâmbătă, 22 februarie, de la ora 20:00, alături de Tony Şeicărescu, o voce de legendă a rock-ului românesc.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.