bihon.ro Web analytics

Soluția lui Szabó Ödön, în relația cu Fiscul: In dubio contra fiscum

De Călin Corpaș

Soluția lui Szabó Ödön, în relația cu Fiscul: In dubio contra fiscum

Reactualizat la:
Deputatul UDMR dorește introducerea expresă în Codul Fiscal a principiului de drept roman „In dubio contra fiscum”, pentru a proteja contribuabilul în relația cu Fiscul.
Scris de Călin Corpaș - Deputatul UDMR dorește introducerea expresă în Codul Fiscal a principiului de drept roman „In dubio contra fiscum”, pentru a proteja contribuabilul în relația cu Fiscul.

Este, practic, o măsură de protecție a contribuabilului, în fața interpretărilor ambigue și arbitrare ale legislației de către instituțiile statului. Prin această inițiativă legislativă s-ar opera modificări în Codul Fiscal, dar și în Codul de procedură fiscală, tocmai pentru prevederea expresă a acestui principiu și a consecințelor sale, favorabile celor care ajung să aibă diferende de ordin fiscal cu Fiscul.

Inițiativa aparține lui Soluția lui Szabó Ödön și lui Claudiu Năsui (USR), fiind susținută prin semnăturile a 61 de senatori și deputați din arcul guvernamental. „În cazul în care voința legiuitorului nu reiese clar din textul legii, la stabilirea voinței legiuitorului se ține seama de scopul emiterii actului normativ, astfel cum acesta reiese din documentele publice ce însoțesc actul normativ în procesul de elaborare, dezbatere și aprobare”, este unul dintre textele propuse prin această inițiativă la art. 13, alin. 2 din Codul de procedură fiscală.

„În orice țară care a aderat la principiile democrației, statul este obligat să emită reglementări clare și predictibile. În domeniul fiscal, neclaritatea reglementărilor reprezintă o atingere a dreptului de proprietate, drept fundamental al cetățeanului. Principiul In dubio contra fiscum sintetizează aceste două obligații ale autorităților: de a emite reguli clare, iar în caz de ambiguitate, să respecte dreptul de proprietate al cetățenilor săi”, explică parlamentarul bihorean în expunerea de motive.
Prin introducerea acestui principiu în lege, Szabó Ödön își dorește ca în timp, contribuabilii să capete încredere în buna-credință și profesionalismul organelor fiscale.

Excepție pe retrocedări

O altă inițiativă a deputatului UDMR se referă la Legea nr. 165/2013, privind finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist. Aici, Szabó propune ca și dosarele persoanelor cu handicap, respectiv cele care beneficiază de pensie de invaliditate gradul I, să fie soluționate cu prioritate, pentru retrocedarea imobilelor în natură sau prin echivalent.

Dacă inițiativa este adoptată, această excepție ar urma să fie introdusă la art. 34, alin. 5, lit. e. Deja în textul legii, în același articol, alin. 5, lit. e, se arată că sunt prioritizate „dosarele în care s-au emis decizii privind propunerea acordării de despăgubiri/măsuri compensatorii de către Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase și comunităților cetățenilor aparținând minorităților naționale din România”.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. anti_usl says:

  „Ne sutor ultra crepidam!”! E drept, nu se trage neamul tau de la Rîm, dar ti se potriveste.

 2. BIHON Opinii

  Accident rutier. Recuperarea sumelor plătite de asigurator

  Mapamond

  Globurile de Aur 2021: Filmul „Nomadland” și serialul „The Crown”, marii câștigători ai galei. Vezi lista câștigătorilor

  Mapamond

  Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat pentru corupție

  România

  Șoferița care a provocat accidentul mortal din Capitală consumase alcool. A fost reținută
  1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Atenție, călători: devieri pe liniile de autobuz 14, 30 și 33

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Primăria prelungește pista de biciclete din zona Parcului Brătianu

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.