bihon.ro Web analytics

Șomerii tehnici fără asigurări de sănătate

De Dan Birta

Șomerii tehnici fără asigurări de sănătate

Reactualizat la:
Mii de angajați în șomaj tehnic apar ca neasigurați din cauza problemelor de comunicare dintre Fisc și Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Scris de Dan Birta - Mii de angajați în șomaj tehnic apar ca neasigurați din cauza problemelor de comunicare dintre Fisc și Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

În timp ce ANAF se laudă cu legarea caselor de marcat la serverul Fiscului, dând și termene clare în acest sens, de ani de zile nu s-a reușit conexiunea datelor de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu cele ale Fiscului. Acest lucru l-au constatat pe pielea lor mii de persoane în șomaj tehnic, care, ajungând la medic apar ca fiind neasigurați.

Primii luați în colimator sunt angajatorii, care, sunt acuzați că au primit banii, dar nu au virat contribuțiile. Angajatorii au solicitat caselor de sănătate clarificarea situației, dar CNAS a cerut întocmirea de declarații rectificative pentru toți salariații și pentru întreaga perioadă – din 16 martie până în prezent. „Casa de sănătate este inflexibilă la orice soluție eficientă, în contextul digitalizării la nivel național și consideră că declarațiile sunt întocmite greșit. Mai mult, site-ul CNAS funcționează defectuos și angajații nu pot fi verificați”, spune Valentina Saygo, managing partner Ask for Accounting. Aceasta mai precizează că rectificarea necesită modificarea calității de asigurat manual, deoarece softurile actuale nu sunt adaptate la această anomalie.

„Suntem conștienți că atât noi, angajatorii și contabilii, cât și instituțiile statului, că nu ne-am mai confruntat cu această situație, însă declarațiile nu sunt întocmite eronat, ci pe baza instrucțiunilor emise în acest sens. Din păcate, această consecință negativă, cu efecte dezastruoase asupra oamenilor, vine să umbrească o măsura luată în pandemie, implementată impecabil, respectiv șomajul tehnic. Starea de fapt este gravă, deoarece angajații nu sunt asigurați, bazele de date sunt alterate, iar angajatorii sunt obligați să remedieze această anomalie pe banii și pe timpul lor”, scrie Valentina Saygo pe pagina sa de Facebook.

Probleme cu baza de date

Angajații sunt puși pe drumuri, angajatorii supuși la costuri suplimentare, contabilii puși să muncească suplimentar și gratis (că doar asta au făcut în această perioadă) ceea ce crează o stare de tensiune în relația angajat-angajator și nu este benefică și necesară nimănui în această situație grea pentru mediul economic. Nu este greșeala angajatorilor și nici a contabililor, care traversează o perioadă dificilă.

„În opinia mea este o problemă a bazelor de date și transmiterea informațiilor de la ANAF către Casa de Sănătate, care au invalidat calitatea de asigurat la data la care angajatul a intrat în șomaj tehnic, aspect care contravine legislației în vigoare, întrucât calitatea de asigurat se dobândește la data contactului de muncă, iar statutul de angajat în șomaj tehnic trebuia să îi confere acestuia calitatea de asigurat și să îl protejeze. Solicit instituțiilor statului să își asume corectarea erorilor, printr-un efort comun al ANAF și Casa de Sănătate. Și da, suntem pe cont propriu! Fără sprijin și ajutor din partea nimănui. Dureros este că am sesizat această anomalie către ANAF înca din 23 aprilie. Și nimic!”, solicită expertul contabil.

Declarații rectificative

Printr-un comunicat de presă, Ministerul Finanțelor Publice spune că, împreună cu instituțiile din subordine, a demarat o verificare a condițiilor în care mai multe persoane care au beneficiat de șomaj tehnic ca măsură de limitare a efectelor negative cauzate de criza COVID-19 au constatat că nu mai figurează asigurați în sistemul național de sănătate.

„Din punct de vedere al legislației fiscale și al modului de completare a declarației 112 această situație nu trebuia să apară, având în vedere că pentru indemnizația de șomaj acordată potrivit OUG nr.30/2020 se datorează CASS, iar persoanele beneficiare ale indemnizației rămân în continuare asigurați”, spun reprezentanții Fiscului. ANAF sugerează angajatorilor să depună declarații rectificative în cazul în care au apărut erori de înregistrare a persoanelor asigurate.

Totodată, Fiscul solicită și punctul de vedere al CNAS. „Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sunt de părere că greșeala aparține angajatorilor. Din analiza situațiilor semnalate, am constatat că în Declarația 112, începând cu luna aprilie 2020, mai mulți angajatori nu au încadrat corect personalul aflat în șomaj tehnic și nu a fost specificată perioada în care personalul s-a aflat în șomaj tehnic. O modalitate de a regla această problemă ce creează neajunsuri persoanelor care s-au aflat sau încă mai sunt în șomaj tehnic constă în depunerea declarațiilor rectificative de către angajatori”, spun reprezentanții CNAS.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Numele pe care Prințul Harry și Meghan Markle l-au ales pentru un câine adoptat, obscen în România
  Ducii de Sussex au adoptat un labrador negru, imediat după căsătorie dar nu au dezvăluit până acum numele acestuia. Termenul reprezintă moneda oficială a statului Botswana.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lidia Popa: Palatul Poștelor reabilitat cu 4,3 milioane euro
  Clădirea este monument istoric și a fost construită în stil ecletic între anii 1894-1909. 1

  BIHON Sport local

  Eșec drastic pentru CAO. Orădenii mai pot spera doar la locul 2
  Echipa orădeană a pierdut cu 1-3 duelul cu CSM Satu Mare și mai poate spera doar la locul 2, promovabil în anumite condiții. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Polaris, scoasă din jocul salubrității orădene
  RER Vest SA a rămas unic ofertant în licitația pentru contractul multianual, scos la mezat de Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Klaus Iohannis: Școala începe pe 14 septembrie. Restricții aplicate după trei scenarii
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat scenariile după care vor fi aplicate restricții în noul an școlar, care va începe pe 14 septembrie. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dacian Palladi, reacție la scenariile Președintelui: „Decizia ultimă trebuie a fi recunoscută ca aparținând părinților și nicidecum statului”
  Membru al Consiliului Școlii Doctorale de Sociologie din cadrul Universității din Oradea, profesor asociat al Universității ”Emanuel” din Oradea, profesor la școala lui Mihai Neamțu, alături de nume sonore precum Cătălin Avramescu, Dacian Palladi a oferit multă vreme consultanță de orientare în carieră pentru elevi.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.