Casa de Cultură, complet reabilitată în urma unei investiții de 1 milion de euro, din care 600.000 euro au fost obținuți prin fonduri europene, cu o capacitate de 300 de locuri, va purta numele ambasadorului George Bologan, diplomat român de carieră și fiu al satului Haieu, comuna Sânmartin, în semn de recunoaștere a contribuției sale la promovarea valorilor românești în străinătate.
Peste 200 de invitați prezenți la redeschiderea Casei de cultură
Gazda evenimentului, primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, a anunțat că decizia de a denumi instituția „Casa de Cultură George Bologan” a fost luată în unanimitate de Consiliul Local Sânmartin, ca gest simbolic de întoarcere a comunității spre propriile rădăcini și figuri de referință. Ceremonia de inaugurare a adunat peste 200 de invitați, printre care s-au numărat conducerea Prefecturii Bihor, Consiliului Județean, episcopul greco- catolic Virgil Bercea, actuali și foști parlamentari bihoreni, primari din județ, directori de instituții deconcentrate, preoți, consilieri locali din Oradea și Sânmartin, iar lista ar putea continua cu foarte multe persoane care au dorit să fie prezente la acest eveniment.
Înainte de momentul oficial al dezvelirii, întrebat ce simte știind că numele său este de acum asociat cu denumirea casei de cultură din Băile Felix, ambasadorul George Bologan a declarat următoarele:
„În primul rând, am acceptat cu greutate. A fost nevoie de o muncă de convingere din partea Primăriei Sânmartin. În cele din urmă, într-o discuție foarte deschisă și prietenească cu primarul comunei Sânmartin, am acceptat. Pentru că dumnealui mi-a spus clar: dacă vrem să schimbăm ceva, trebuie să fim contra curentului. Și e important să reinventăm anumite lucruri, să nu rămânem statici. Apoi m-am întrebat: atunci când ești criticat, poate chiar calomniat, accepți. Și atunci când ți se recunosc meritele și ești aplaudat, să nu accepți? Prin urmare, am acceptat acest moment în memoria bunicilor mei, pentru că lor le datorez totul și le port o profundă recunoștință.”
Biblioteca din Băile Felix va deveni un nou punct de atracție pentru turiștii pasionați de lectură
Tot în cadrul evenimentului a fost inaugurată și noua bibliotecă din Băile Felix, complet renovată și dotată în cadrul proiectului „Modernizarea rețelei de biblioteci al județului Bihor pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale”, finanțat prin PNNR. Comuna Sânmartin a implementat acest proiect în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și alte 28 de autorități locale din județ, fiecare gestionând propria unitate bibliotecară. Valoarea totală a investiției pentru biblioteca din Sânmartin a fost de 2.800.000 lei, din care 2.200.000 lei au fost fonduri eligibile, iar 600.000 lei au reprezentat cofinanțarea asigurată de comuna Sânmartin. Noua bibliotecă are un fond de 30.000 de cărți, iar pasionații de lectură, localnicii sau turiștii care ajung în Băile Felix, au acum la dispoziției echipamente moderne prin care pot rezerva și intra în posesia unei cărți prin self service.
Primarul Cristian Laza a ținut „să dea Cezarului ce este a Cezarului” adică să mulțumească fostului președinte al CJ Bihor, Ilie Bolojan, pentru faptul că a fost de acord ca imobilul bibliotecii să treacă în patrimoniul comunei Sânmartin, iar astfel primaria să poată beneficia de fonduri pentru reabilitare și modernizare.Biblioteca recent renovată va funcționa ca un hub de învățare digitală, punând la dispoziția publicului nu doar cărți, ci și echipamente moderne, acces la internet.
În sala modernă de spectacole a casei de cultură au fost rostite scurte alocuțiuni de către primarul Cristian Laza, ambasadorul George Bologan, președintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, senatorul Aurel Mohan, prefectul Marcel Dragoș, directorul Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Bihor, Cristian Buzlea, precum și de alți invitați de marcă.
Evenimentul a fost completat de momente artistic oferite de elevi de la Liceul tehnologic din Sânmartin și Școala generală Nicolae Bălcescu din Oradea, marcând redeschiderea oficială a unui spațiu esențial pentru viața culturală a comunității.
După decenii de tăcere, Casa de Cultură și biblioteca din Băile Felix au din nou glas. Este o declarație fermă că stațiunea se reinventează nu doar ca destinație turistică, ci și ca reper cultural al județului Bihor.
Trimite articolul
XFrumos ca au pastrat designul autentic cand au renovat, si nu au pus polistiren sa schimbe fatada intr-una monotona si plictisitoare.
Mai bine le demolau si faceau o parcare etajata, lumea doar parcari doreste
Vedeti? Asta e diferenta dintre o administratie care respecta cultura locala si alta stim care, care se pysha pe ea!
-
Nu știu la ce/cine va referiți…hahaha
-
Noi vrem parcari etajate, betoane si VW Passat tdi. Mars ma
-
Da.
CHR Baile Felix, respectiv Complexul Hoteluri – Restaurante Baile Felix, conform denumirii societatii din 1990 si imediat dupa.
Adica angajati in toata statiubea din Cordau, Haieu, Rontau si Baile Felix.
Tot ce era bucatar, ospatar, barman, camerista, receptionera, instalator, electrucian, tamplar, gresier/ fauantez, centralist la centrala de incalzire, etc…, toti erau cu maxim 10 – 12 clase in propoetie de 98 % doar din respectivele localitati….
C.H.R. Baile Felix…..
Va dati seama ca era nevoie si atunci cat si acum de o Casa de Cultura in Baile Felux…..
Mi-aduc aminte de discotecile din anii 1986 – 1991 organizate la C.C. – ul din Baile Felix !?
Nu incepeau niciodata fara ca unul de 20 de ani din aceste sate ( plus Cihei ) sa nu intre pe ring si sa isi ia palaria de paie din cao si s-o arunce pe mozaicul de pe pardoseala si sa inceapa sa se invarta pe pasi de dans in jurul ei.
Asa incepea seara culturala de sambata la C.C.-ul din Baile Felix acum 40 de ani .
Sa fie nevoie oare de acelasi model de culturalizare ???
Intreb pentru un prieten.
Noroc cu preoții prezenți la eveniment.
Dacă-s cărți sfințite, înseamnă ca nu le mai atinge nici…
-
Eu sunt preot, ai ceva cu mine?